Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
2.93 Mб
Скачать

11

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Криворізький технічний університет

Факультет інформаційних технологій

Кафедра комп’ютерних систем та мереж

Пояснювальна записка

до випускної атестаційної роботи бакалавра

за напрямом 6050102 «Комп’ютерна інженерія»

На тему: «Аудит локальної мережі ТОВ «Системавтоматика»

Проектував

Д.Г. Гончаренко

Керівник випускної роботи

В.С. Моркун

Консультант

І.О. Музика

Нормоконтроль

І.О. Музика

Завідувач кафедри

А.І. Купін

Кривий Ріг

2011

РЕФЕРАТ

Пояснювальна записка: 58 сторінок, 18 рисунків, 19 таблиць, 4 додатки, 20

використаних джерел.

Об’єкт аналізу – структурована локальна мережа ТОВ «Системавтоматика».

Проект складається з чотирьох розділів.

Перший розділ присвячений опису підприємства ТОВ «Системавтоматика». Проводиться детальний огляд об’єкта, план підприємства, функціональна структура комп’ютерної мережі, фізична структура мережі.

У другому розділі розкриті питання щодо апаратної частини комп’ютерної

мережі на підприємстві.

Третій розділ присвячений моделюванню локальної мережі в емуляторі Packet Tracer, а також виявленню недоліків існуючої мережі. Вкінці розділу подано рекомендації щодо покращення роботи локальної мережі та її модернізації відповідно до сучасних умов виробництва.

У четвертому розділі наведено перелік програмного забезпечення, а також опис ОС Microsoft Windows 7 та Microsoft Windows Server 2008 R2.

КОМП’ЮТЕРНА МЕРЕЖА, МАРШРУТИЗАТОР, КОМУТАТОР, СЕРВЕР, РОБОЧА СТАНЦІЯ, СТРУКТУРОВАНА КАБЕЛЬНА СИСТЕМА.

Explanatory note: 58 pages, 18 figures, 19 tables., 4 addition, 20 used sources.

Analyzing object – a structured local network of LTD «Systemautomatics».

A project consists of four divisions.

The first part is sacred to the description of LTD «Systemautomatics». The overhaul of object, description of the company's plan, functional structure of a computer network, physical network structure.

In the second part the questions of enterprise network hardware are revealed.

The third part is sacred to the local network modeling in the emulator Packet Tracer and to reveal of existing network defects. At the end of the part the recommendations of improving network and its upgrading are presented.

In the fourth part software list is presented and a description on Microsoft Windows 7 and Microsoft Windows Server 2008 R2.

COMPUTER NETWORK, ROUTER, SWITCH, SERVER, PERSONAL COMPUTER, STRUCTURED CABLE SYSTEM.

ЗМІСТ

Додаток Г Порівняння версій Windows 7 576

ВСТУП

Компанія заснована в 2009 році і на сьогоднішній день спеціалізується у сфері робіт з потенційно-небезпечними об'єктами регіону. За короткий період часу підприємство вже встигло зарекомендувати себе надійним партнером для таких промислових гігантів, як ВАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", ВАТ "Північний гірничо-збагачувальний комбінат", ВАТ "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат", ВАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат".

Спектр послуг ТОВ "НВП" Системавтоматика "включає в себе:

- проектування "Комплексу систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення" з експертизою в Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки;

- монтаж, наладку і дослідну експлуатацію "Комплексу систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення" зі здачею виконаних робіт комісії з представництвом Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки.

Локальна мережа «Системавтоматика» базується на технології FastEthernet 100 Мbit\s. На підприємстві знаходяться 21 комп'ютер, один з яких виконує роль сервера, інші – робочих станцій. Всі комп’ютери об’єднані у локальну мережу Ethernet через комутатор D-LINK. У мережі є кілька груп, у яких обмін даних відбувається через маршрутизатор. У кожній групі є свій маршрутизатор з'єднаний один з одним, і безпосередньо спілкуються з сервером. Також на сервері відкрито доступ по FTP-протоколу, в якому користувачі можуть переглядати вміст каталогів і завантажувати файли з сервера або на сервер.

Всі роутери підключаються до головного світч D-link, який у свою чергу підключений до Server і до ADSL-Modem. ADSL (англ. Asymmetric Digital Subscriber Line - асиметрична цифрова абонентська лінія).

Доступ до інтернету відбувається лише через ADSL-Modem. Server призначає ip-адреси користувачам, які можуть виходити в інтернет. Доступ мають комп’ютери з ІР-адресами вище за 192.168.1.200. Wi-Fi router, дозволяє вийти до інтернету пристроям які мають Wi-Fi модуль, - це ноутбуки, телефони, планшетні комп'ютери.

На комп'ютерах встановлена операційна система Microsoft Windows 7. На сервері стоїть Microsoft Windows Server 2008. За допомогою програми Active Directory системний адміністратор управляє мережею.

1 Аудит комп’ютерної мережі

Аудит комп’ютерної мережі – це сукупність заходів направлених на з’ясування поточного стану мережі та виявлення її слабких місць. Після проведення аудиту за його результатами готується звіт, що відображає поточний стан мережі та містить рекомендації щодо усунення слабких місць у мережі та її подальшої модифікації.

Аудит мережі доцільно проводити в наступних випадках:

- перед модернізацією мережі, аби можна було спроектувати нову мережу на основі об'єктивних даних;

- після модернізації мережі аби переконатися, що мережа була реалізована адекватно;

- для оцінки якості сервісу мережі;

- при передачі функцій адміністрування локальною мережею іншій особі або організації.

Мережевий аудит включає три основні етапи:

- постановка завдання та визначення межі об’єкту;

- збір даних;

- аналіз даних та підготовка звіту.

Метою даного курсового проекту є проведення аудиту комп’ютерної мережі підприємства «Системавтоматика», визначення слабких місць та рекомендації щодо подальшої модифікації.

На рис. 1 наведена ієрархічно-функціональна структура комп’ютерної мережі.

Наступним наведено план підприємства з позначенням відстаней. Загальна площа аудиторії S = 229,6 м2. Загальний об’єм приміщення V = 753,375 м3 (див. додаток А)

Схема електропостачання та заземлення підприємства (див. додаток Б).

На схемі фізичної структури мережі (див. додаток В) показано просторове розміщення комп’ютерів та обладнання локальної мережі у горизонтальній площині.

Ієрархічно-функціональна структура комп’ютерної мережі

Рисунок 1 – Ієрархічно-функціональна структура комп’ютерної мережі

На підприємстві використовується динамічна IP-адресація. Роль DHCP-сервера виконує одна машина із статичною локальною адресою 192.168.1.1. В мережі використовуються адреси класу С із стандартною маскою /24.

На даній функціональній структурі комп’ютерної мережі показана реалізація проекту. Мережа базується на технології FastEthernet 100 Мbit\s. Використовується 5 світчів, чотири з яких підключенні до головного світчу D-Link. В свою чергу до головного світчу підключений сервер та ADSL Modem. Сервер отримує інтернет, та роздає його всім комп’ютерам у мережі, у яких ІР-адреси вище за 192.168.1.200. Далі головний світч приєднується до інших, які знаходяться в різних кімнатах. Ті в свою чергу приєднують до себе комп’ютери.

В якості середовища передачі даних по мережі використовується мідна неекранована кручена пара (UTP) категорії 5е.

Висновок за розділом

Даний розділ присвячений опису підприємства ТОВ «Системавтоматика». Проводиться детальний огляд об’єкта, план підприємства, функціональна структура комп’ютерної мережі, фізична структура мережі.

2 Технічна характеристика обладнання

2.1 Мережеве обладнання підприємства

В даній таблиці наведений перелік мережевого обладнання підприємства.

Пристрої необхідні для роботи комп'ютерної мережі, тобто маршрутизатор, комутатор, концентратор та ін. Було використане обладнання таких виробників: D-Link, Linksys та ZyXel.

Компанія D-Link має 127 регіональних офісів, які здійснюють продаж та підтримку обладнання на території більш ніж 100 країн світу. D-Link пропонує закінчені мережні і комунікаційні рішення для побудови "цифрового дому", підприємств малого та середнього бізнесу, мереж масштабу робочих груп і підприємств та провайдерів послуг Інтернет. Крім цього, компанія виробляє повний спектр обладнання для створення провідних та безпровідних мереж, широкосмугового доступу, IP-телефонії та мультимедіа-пристроїв [3].

Компанія Linksys спеціалізується на продуктах і рішеннях, які забезпечують просте і недороге спільне використання широкосмугових підключень до Інтернету, файлів, принтерів, цифрової музики, відеозаписів, фотографій та ігор на провідний або безпровідній мережі. У 2003 році компанія Linksys була куплена корпорацією Cisco Systems. У 2008 році компанія Cisco Systems прийняла рішення всі продукти компанії Linksys, пов'язані з малому і середньому бізнесу, перевести повністю під бренд Cisco. Після переходу, дана продуктова лінійка стала називатися Cisco Small Business. У даний момент бренд Linksys використовується для продукції для домашніх мереж від компанії Cisco Systems [11].

Таблиця 2.1 – Перелік мережевого обладнання

Найменування

Кількість

Од. виміру

1

Маршрутизатор ADSL DSL-2500U/BRU/D, 1 порт FastEthernet, 1 порт ADSL с разъемом RJ-11

1

шт.

2

Маршрутизатор ZyXel P-791R V2, 8 порт FastEthernet

3

шт.

3

Комутатор D-LINK DGS-1016T, 16 портов 10BASE-T/100BASE-TX/1000BASE-T

2

шт.

4

Безпровідний маршрутизатор Linksys WRT54GL1, 4 порта 10BASE-T/100BASE-TX

1

шт.

Таблиця 2.2 – Перелік пасивного мережевого обладнання

Найменування

Кількість

Од. виміру

4

Кабель UTP кат. 5е

475

м

5

Конектор RJ45, 5-е кат.

47

шт.

6

Розетка зовнішня – CBX2AW-AY- на 2 порти Mini-Com, закруглена, без модулів

15

шт.

Таблиця 2.3 – Перелік кінечних вузлів

Найменування

Кількість

Од. виміру

1

Робочі станції

20

шт.

2

PC Server

1

шт.

3

Цветной гелевый принтер Gestetner GelSprinter GX7000

1

шт.

4

Монохромные МФУ Xerox WorkCentre M118

1

шт.

5

Багатофункціональні ч/б апарат Gestetner MP2000

1

шт.

Для під’єднання кабелю до мережевого обладнання використовуються конектори MDI (Medium Dependent Interface)/MDIX (MDI-X — Medium Dependent Interface with Crossover) – це восьмиконтактні конектори RJ-45 в яких для передачі даних використовується одна пара провідників, а для прийому інша.

В якості середовища передачі даних по мережі використовується мідна неекранована кручена пара (UTP) категорії 5е.

Таблиця 2.4 – Витрати пасивного обладнання

Кімнати

Конектори, шт

Розетки, шт

Кабель, м

3

4

2

25

5

15

5

120

8

8

3

70

9

2

2

50

11

10

2

120

12

9

1

90

Всього:

47

15

475

Було витрачено 475 м кабелю. Стандартною формою фасування кабелю є бухта, довжина якої складає 305 м. Отже, для розгортання локальної мережі знадобилося 2 бухти кабелю, 47 конекторів RJ-45 та 15 розеток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]