Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVE_Shpory.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
568.83 Кб
Скачать

13. Запропонуйте проблемні ситуації для активізації пізнавальної діяльності студентів з теми «Інфляція та зайнятість населення» та обґрунтуйте їх використання.

Проблемна лекція або заняття – форма нетрадиційного навчання. Заняття в такій формі доречно проводити на етапі закріплення отриманих учнями знань або на етапі формування в них практичних умінь і навичок.

Мета проведення проблемної лекції спрямована на залучення студентів щодо дослідження економічної ситуації, що виникла в державі, регіоні, місті у відповідності із вивчаємою темою; визначення питань що потребують особливої уваги і серйозного дослідження через конкретні справи; формування активної життєвої позиції; розвиток економічного мислення, дослідницьких здібностей, навичок економічної діяльності.

Дана форму навчання є ефективною в навчальному процесі студентів. Щоб довести це твердження, потрібно проаналізувати психологічні особливості студентів, які відносяться до юнацького віку. Дана група характеризується тим, що студенти прагнуть постійно висловити свою думку щодо поставленої проблеми, постійно займаються пошуком на проблемні питання. Тому дана форма організації навчання є прийнятною для проведення серед студентської аудиторії.

При проведенні проблемної лекції потрібно враховувати характер навчального матеріалу. Виходячи із зазначеного можна відповісти на питання як часто можна проводити проблемну лекцію серед студентів. Даючи відповідь на поставлене питання потрібно виходити із практичної діяльності.

Також потрібно враховувати підготовленість аудиторії до проведення проблемної лекції. Якщо студентська аудиторія не має потрібного набору знань, то лекція на матиме позитивного результату, не буде виконана мета проведеного заняття.

Проблемна ситуація Як на вашу думку можна зупинити інфляцію та можливо що інфляція може виникнути і без зростання цін?

Інфляційний процес може відбуватись і без зростання цін. Наприклад, так звана непомітна інфляція відбувається внаслідок деформації структури виробництва, "вимивання" товарів дешевого асортименту чи зниження якості благ за умов незмінності ціни.

У свою чергу, можна навести чимало прикладів, коли зростання цін не є проявом чи причиною інфляції.

Чи можливо таке, що причиною інфляції може стати не інфляційне зростання цін, яяк можна це охарактерзувати?

Серед причин неінфляційного зростання цін - підвищення якості товарів через впровадження досягнень науково-технічного прогресу; монополізація ринку; циклічні та сезонні коливання; державне регулювання економіки; введення нових ставок чи видів податку; стихійні лиха тощо. Зробивши такі висновки пізнавальна діяльність студентів активізується та вирішення проблемної ситуації буде цікавим та незвичайним.

14. Обґрунтуйте (на прикладі) застосування одного із змагальних методів при вивченні економічних дисциплін у середній загальноосвітній школі

В середній загальноосвітній школі при вивченні економічної дисципліни застосовують один із методів - змагальний до нього можна віднести: КВК, аукціон, вікторини, кросворди. На мою думку КВК це найбільш змагальний тому що клас ділять на команди які мають однакові правила та завдання. Кожен із учасників команд може проявити свої здібності та знання з даних запропонованих тем вчителем. За підсумком даної змагальної гри роблять висновки в яких вибирають за результатами конкурсів переможця та нагороджують не одну конкретну людину а команду. Таким чином , вчитель намагається спонукати дітей до спільної праці та вміти застосовувати свої знання у будь яких змагальних методах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]