Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Перевірка та юстировка теодоліта

Перевірки теодоліта

Перевірка циліндричного рівня алідади горизонтального кола.

Перпендикулярність осі рівня вертикальної осі теодоліта перевіряється в такий спосіб. Спершу алідада повертається так, щоб рівень розташовувався паралельно прямої, що з'єднує два піднімальні гвинти підставки, і обертанням цих гвинтів у протилежних напрямках вивести пухирець рівня на середину. Після алідада повертається на 90о і третій піднімальний гвинт пухирець рівня виводиться на середину. Потім повернувши алідаду на 180о і оцінюється зсув пухирця від середнього положення. Якщо при перевірки рівня зсув його пухирця перевищує один розподіл, то половина зсуву виправляється за допомогою виправних гвинтів рівня. А друга половина за допомогою обертання піднімального гвинта.

36

Підготовка теодолітів до роботи

З початку встановлюється і регулюється штатив. Верхня частина штатива (голівка) повинна бути горизонтальнаі площини, на якій розташовується, а висота відповідала росту спостерігача. Після того як був установлений штатив закріплюється теодоліт (у футлярі) за допомогою станового гвинта. На гачок станового гвинта підвішується нитяної схил. Довжина нитки схилу регулюється переміщенням планки уздовж нитки. Відхилення вістря схилу від крапки місцевості не повинне перевищувати 1-3 мм. Потім циліндричний рівень при алідаді приводиться в положення рівнобіжне двом піднімальним гвинтам і при їхній одночасному обертання (в усередину чи назовні) установлюється рівень (пухирець у середині ампули). Після чого алідада розвертається на 90о і знову встановлюється рівень, обертаючи третій гвинт. Така операція проводиться доти, поки при кожнім положення алідади пухирець рівня не буде відхиляться більше чим на один розподіл.

37

Вимірювання горизонтальних та вертикальних кутів.Точність.

Вимірювання горизонтальних кутів.  При вимірюванні горизонтальних кутів застосовують способи кругових прийомів абоповторень. Гіротеодоліт встановлюють у вершині кута і приводять його в робочийстановище. Напрямок сторін кута, якщо вимірювання виконуються на деннійповерхні, позначаються віхами. У підземних умовах боку позначаютьсясхилу або спеціальними сигналами.

Установка теодоліта в робоче положення складається з двох операцій:центрування і горізонтірованіе.

Центрування полягає в розміщенні вертикальної осі теодоліта надвершиною кута (точкою) і здійснюється за допомогою рівня. Гіротеодолітвстановлюють над точкою так, щоб верхня площина головки штатива булагоризонтальна, вістря схилу проектувалося на точку. Сучаснітеодоліти оснащені оптичними центрує, які полегшують центрування,особливо при сильному вітрі, та підвищують точність.

Горізонтірованіе ж полягає у приведенні вертикальної осітеодоліта в прямовисне положення. Для цього встановлюють рівень при алідадегоризонтального кола у напрямку 2-х підйомних гвинтів і, обертаючи їхвиводять бульбашку рівня на середину; відкріпивши алідаду, встановлюють рівеньу напрямку 3-го гвинта і обертанням останнього знову виводять бульбашка насередину.

Вимірювання вертикальних кутів.  У теодолітах для вимірювання кутів нахилу - вертикальних кутів, міжнапрямками візирної осі зорової труби і горизонтальною площиною -використовується кутомірні коло, жорсткої укріплений на осі обертаннязорової труби. На зовнішній частині кутомірні кола нанесені поділкилімба, оцифровка яких відрізняється в різних моделях теодоліта.

Зорова труба перевертається через зеніт. У зв'язку з цимвертикальний коло може виявитися праворуч від неї, це положення називаєтьсяколо право (КП), і ліворуч (КЛ).

Головна умова, яка повинна дотримуватися у вертикальному колі,полягає в тому, щоб при поєднанні нуля верньєр з нульовими шкаламивертикального кола Візирна ось зорової труби ZZ була паралельно осіциліндричного рівня LL. При дотриманні цієї умови відлік за лімбувертикального кола дає безпосереднє значення кута нахилувертикальної осі зорової труби. Якщо ж вісь рівня не | | нульовогодіаметру алідади, то при горизонтальному положенні візирної осі, зоровоїтруби і осі рівня нуль лімба не збігається з нулем верньєр, тобто відлік повертикальному колі не дорівнює нулю.

Відлік по вертикальному колі, відповідний горизонтальномуположенню візирної осі зорової труби, коли бульбашка рівня виведений насередину, прийнято називати місцем нуля, позначається МО. Для визначеннязначення МО візуємо зорову трубу при КП і КЛ на одну й ту ж крапку, іберуть відліки по вертикальному кругу при кожному наведенні труби.

Точність — параметр, що відображає близькість результатів вимірювання істинному значенню величини, що вимірюється. Чим менша різниця між виміряним і істинним значеннями, тим вища точність вимірювання. Див., також, похибка вимірювання.

38.