Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезія.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Далекомірні вимірювання відстаней.

Принцип вимірювання лінії оптичним далекоміром ґрунтується на рішенні прямокутного трикутника в якому за малим пралектичним кутом бета і протилежною стороною базис (b) визначають відстань L за формолою:L= b ctg бета.

Для спрощення вимірювань один з показників у комплекті приладу роблять постійним а інший визначають.Якщо базис постійна виличина (b=const) а бета визначають – то це далекомір з постійним базисом і зміним кутом.Якщо кут бета постійний ( бета= const) а b визначають – то це далекомір з постійним кутом і зміним базисом.

Далекоміри між собою різняться способом визначення зміних величин.

Існують такі далекоміри:нитяний,оптичний далекомір ОТД,оптичний далекомір ДНР-06, оптичний далекомір ДН-08, оптичний далекомір ДН-10,світлодалекоміри швидкість світла.

32.

Загальні принципи вимірювання кутів на місцевості

Кутові вимірюваня виконують з метою визначення просторів або на горизонтальній площені взаємного розташування точок на місцевості .

При геодезичному забезпечені будівельно-монтажних робіт завжди виникає потреба вимірювання кутів , розташованих в горизонтальній або вертикальній площинах.При цьому вимірюють не самі кути між сторонами ,які можуть бути , на горизонтальній проекції кутів на місцевості.

При вимірювані горизонтальних кутів використовуються різні прилади та пристрох.Найбільш поширені з них екери , бусолі, гоніометри,теодоліти.Безпосередньо в будівництві з метою забезпечення необхідної точності вимірювань теодоліт.

При вимірювані горизонтального кута кутомірний прилад встановлюють над вершиною кута за допомогою нитяного, механічного або оптичного центриру, тобто виконують центрування приладу .

33.

Типи теодолітів

Бувають такі типи теодолітів : оптичні, високоточні, точні теодоліти (Т2 ,2Т2, Т5) ,технічні теодоліти (Т15,Т30)

34.

Основні частини теодолітів

Основними частинами теодоліта є: зорова труба, горизонтальний та вертикальний круги, алідадакремальєра. Теодоліт встановлюється на підставці - трегері. Основними конструктивними елементами теодоліта є вертикальна та горизонтальна осі обертання.

В основі будь-якого теодоліта є горизонтальний круг, який називають лімбом. Лімб ділиться на градусні поділки від 0° до 360°, рідше на градові поділки від 0 до 400 за ходом годинникової стрілки. Центр лімба повинен співпадати з вертикальною віссю обертання приладу. При вимірюванні кута лімб повинен бути горизонтальним.

Над лімбом розміщена верхня частина, яка обертається навколо вертикальної осі теодоліта і складається з алідади та зорової труби. Зорова труба обертається навколо горизонтальної осі обертання приладу. При обертанні зорової труби навколо горизонтальної осі утворюються вертикальні площини, які називають колімаційними.

На алідаді є індекс, що дозволяє фіксувати її положення на шкалі лімба. Для підвищення точності відліку застосовують спеціальний відліковий пристрій.

Вісь обертання теодоліта встановлюють у вертикальне положення за допомогою циліндричного рівня при допомозі піднімальних гвинтів. При цьому площина лімба буде горизонтальною.

Під час проведення вимірів вертикальний круг може розміщуватись від зорової труби зліва (КЛ) або праворуч (КП).

В комплект теодоліта входять бусоль, висок, штатив.

  • бусоль служить для вимірювання магнітних азимутів та румбів;

  • висок служить для центрування приладу;

  • штатив являє собою триногу з металевою головкою, до якої закріплюється теодоліт за допомогою станового гвинта.

35.