Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 3.doc Властивості примітивів.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

Глава 3. Властивості примітивів

Зміст

Властивості примітивів

Розділення малюнка по шарах

Управління видимістю шаруючи

Блокування шарів

Призначення кольору шарую

Призначення типа лінії шарую

Призначення ваги (товщина) лінії шарую

Фільтрація шарів

Використання властивостей шарів

Палітра властивостей об'єктів

Властивості примітивів

Шари подібні до лежачих один на одному прозорих листів кальки. На різних шарах групуються різні типи даних малюнка. Будь-який графічний об'єкт малюнка володіє такими властивостями, як колір, тип і вага (товщина) лінії, стиль друку. При створенні об'єкту значення цих властивостей беруться з опису шаруючи, на якому він створюється. При необхідності властивості будь-якого об'єкту можна змінити. Використання кольору дозволяє розрізняти схожі елементи малюнка. Вживання ліній різних типів допомагає швидко розпізнавати такі елементи, як осьові або приховані лінії. Вага (товщина) лінії визначає товщину зображення об'єкту і використовується для підвищення наочності малюнка. Розташування об'єктів на різних шарах дозволяє спростити багато операцій по управлінню даними малюнка.

Розділення малюнка по шарах

Побудовані об'єкти завжди розміщуються на певному шарі. Наприклад, один шар може містити конструкції, що несуть, стіни, перегородки будівлі, інший шар - комунікації, електрикові і т. п., а третій - меблі, елементи дизайну і так далі Таким чином, комбінуючи різні поєднання шарів, можна компонувати необхідні комплекти конструкторської документації.

Шари можуть застосовуватися за умовчанням, а також визначатися і іменуватися самим користувачем. З кожним шаром пов'язані задані колір, тип, вага (товщина) лінії і стиль друку. Розміщуючи різні групи об'єктів на окремих шарах, можна структурувати малюнок. Пошарова організація креслення спрощує багато операцій по управлінню його даними.

Наприклад, можна створити окремий шар для розміщення осьових ліній, призначити йому блакитний колір і штрихпунктирного типа лінії CENTER. Згодом, якщо потрібно буде побудувати осьову лінію, досить перемкнутися на цей шар і почати малювання. Таким чином, перед кожною побудовою осьових ліній не потрібно знов встановлювати їх колір і типа. Крім того, при необхідності відображення шару можна відключити. Можливість використання шарів - одна з найголовніших переваг малювання в середовищі AUTOCAD перед кресленням на папері.

Працюючи в просторі аркуша або з плаваючими видовими екранами, можна встановити видимість шаруючи індивідуально для кожного видового екрану. При необхідності показ якого-небудь шару на екрані або його вивід на друк легко відключити. Для всіх шарів діють одні і ті ж установки лімітів малюнка, системи координат і коефіцієнта екранного збільшення. Якщо яка-небудь сукупність шарів використовується часто, то ці шари, кольори і типів ліній рекомендується зберегти в шаблоні. Шарами є неграфічні об'єкти, які також зберігаються у файлі малюнка.

  • Управління установками властивостей шарів здійснюється в діалоговому вікні Layer Properties Manager показаному на мал. 3.1. Воно завантажується з падаючого меню Format > Layer... або клацанням по піктограмі Layer Properties Manager на панелі інструментів Layers.

Мал. 3.1. Діалогове вікно управління шарами

При створенні нового малюнка автоматично створюється шар, названий 0, якому привласнюються білий колір, безперервний тип лінії Continuous вага (товщина) лінії Default за умовчанням відповідний товщині 0.25 мм. Цей шар не може бути видалений і перейменований.

Шари володіють наступними властивостями:

Status - стан шаруючи. Призначення шару статусу поточного;

Name - ім'я шаруючи. Складається з алфавітно-цифрової інформації) що включає спеціальні символи і пропуски;

On - видимість шаруючи. При цьому на екрані зображаються лише ті примітиви, які належать видимому шару, проте примітиви в прихованих шарах є частиною малюнка і беруть участь в регенерації;

Freeze - заморожування шаруючи. Означає відключення видимості шаруючи при регенерації і виключення з генерації примітивів, що належать замороженому шару;

Lock - блокування шаруючи. Примітиви в блокованому шарі відображуються, але їх не можна редагувати. Блокований шар можна зробити поточним, малювати в нім, заморожувати і застосовувати до його примітивів команди довідок і об'єктну прив'язку;

Color - колір примітивів заданого шару;

Linetype - тип лінії, яким будуть отрісовиваться всі примітиви, що належать шарую;

Lineweight - вага (товщина) лінії, якою будуть отрісовиваться всі примітиви, що належать шарую;

Plot style - стиль друку для заданого шару;

Plot - разрешеніє/запрет виводу шаруючи на друк;

Description - опис шаруючи.

Для створення нового шару необхідно клацнути мишею по піктограмі New Layer (Alt+n)що знаходиться у верхній частині діалогового вікна Layer Properties Manager показаного на мал. 3.1; створюється шар, за умовчанням названий Layer1. Далі все нові шари автоматично іменуються Layer2, Lауєr3.і т.д. - в порядку їх створення. Щоб привласнити шарую унікальне ім'я, необхідно подвійним клацанням миші по поточній назві активізувати поле введення тексту, а потім набрати ім'я з клавіатури і натискувати клавішу Enter.

Якщо при створенні нового шару виділений один з тих, що є, то новий шар успадковує його властивості. При необхідності властивості нового шару можна змінити.

Все новостворювані в AUTOCAD об'єкти розміщуються на поточному шарі. При установці нового поточного шару всі об'єкти створюватимуться на нім з використанням призначених йому кольору і типа лінії. Заморожені і залежні від заслань шари не можна зробити поточними.

Для того, щоб зробити шар поточним, необхідно встановити покажчик миші в графі Status відповідного шару і клацнути по піктограмі Set Current (Alt+c)що знаходиться у верхній частині діалогового вікна Layer Properties Manager - див. мал. 3.1. Зробити шар поточним можна подвійним клацанням миші в графі Status відповідного шару або використовувати системну змінну CLAYER.

Встановити поточний шар також можна, вибравши його із списку управління шарами, що розкривається, на панелі інструментів (мал. 3.2).

Мал. 3.2. Список управління шарами

Крім того, зручно встановлювати шар об'єкту поточним. Для цього слід вибрати цей об'єкт, а потім клацнути по піктограмі Make Object's Layer Current на панелі інструментів Layers.

Для зручності список шарів, що виводиться в диспетчерові властивостей шарів Layer Properties Managerможна упорядкувати по будь-якій властивості шаруючи. Допускається сортування шарів по їх імені, видимості, квітну, типові, вазі (товщині) лінії або стилю друку. Для сортування списку досить клацнути по заголовку стовпця того параметра, по якому потрібно відсортувати шари. Імена шарів можуть бути відсортовані в алфавітному порядку, як прямому, так і зворотному.