Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 3.doc Властивості примітивів.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

Фільтрація шарів

Інколи потрібний, щоб в списку наявних шарів діалогового вікна Layer Properties Manager перераховувалися лише певні шари. Для вказівки шарів, що виводяться в список, використовується функція фільтрації. Фільтрація шарів може вироблятися по наступних критеріях:

по іменах, кольорах і типах ліній, вагах ліній і стилях друку, призначених шарам;

по станах шарів «включен/отключен»;

по станах шарів «заморожен/разморожен»;

по станах шарів «блокирован/разблокирован»;

по станах шарів «печатать/не друкувати»;

по налічию/отсутствію шарів в поточному малюнку;

по налічию/отсутствію залежностей шарів від зовнішніх заслань.

Використання властивостей шарів

Є можливість привласнювати властивості як шарам, так і безпосередньо об'єктам малюнка. При побудові нового об'єкту йому автоматично призначаються колір, тип і вага лінії, а також стиль друку Bylayer. Якщо властивість об'єкту має спеціальне значення Bylayer фактичне значення цієї властивості визначається параметром того шару, на якому знаходиться об'єкт. Наприклад, при побудові на шарі, якому призначені зелений колір, тип лінії Continuous вага лінії 0.25 мм і стиль друку Default новий об'єкт відображується з використанням іменно цих значень.

Вживання спеціального значення Bylayer доступного для таких властивостей об'єкту, як колір, тип лінії, вага лінії і стиль друку, спрощує управління і маніпуляцію об'єктами малюнка: Крім того, пошарова організації креслення спрощує візуальну ідентифікацію різних його елементів (болтів, прокладок, номерів деталей і т. д.) по властивостях шарів, на яких вони розташовуються.

Якщо необхідно, будь-якому об'єкту можна привласнити колір, типа лінії, вагу лінії або стиль друку, відмінний від відповідної властивості шаруючи, на якому розташовується об'єкт. Властивість об'єкту може мати яке-небудь певне значення (наприклад, «червоний» для кольору) або одне із спеціальних значень Bylayer або Byblock. Нове значення властивості об'єкту використовується замість відповідної властивості шаруючи до тих пір, поки цій властивості не буде повернено значення Bylayer.

При виборі значення Byblock властивості нових об'єктів використовують стандартні значення до тих пір, поки об'єкти не будуть об'єднані в блок. Після створення, блоку з таких об'єктів значення їх властивостей визначаються властивостями шаруючи, в який вставляється блок.

Розглянемо приклад: блок з ім'ям СТІЛЕЦЬ утворений з двох об'єктів, сидіння і спинки. Вихідні об'єкти, сидіння, що змальовують, і спинку стільця, знаходяться відповідно на шарах СИДІННЯ і СПИНКА. Хай блок СТІЛЕЦЬ вставляється в шар з ім'ям МЕБЛІ якому призначений фіолетовий колір. Якщо до створення блоку об'єкти, відповідні спинці і сидінню, мали колір Bylayer то незалежно від шару, в який вставлений блок, колір сидіння і спинки визначатиметься поточним значенням кольору шарів СИДІННЯ і СПИНКА. Якщо до створення блоку об'єкти, відповідні спинці і сидінню, мали колір Byblock то колір сидіння і спинки визначатиметься поточним кольором того шару, в який вставлений блок (в даному випадку це фіолетовий колір).

Для швидкого перегляду і зміни кольору, типа лінії і її ваги можна використовувати рядок властивостей об'єктів (див. мал. 1.10).

При виборі об'єкту, якщо жодна з команд не активна, динамічно відображуються шар, колір, тип і вага лінії даного об'єкту. Параметри вибраного об'єкту можна змінити, набудувавши їх в списках управління кольором, що розкриваються, типом або вагою лінії, але при цьому не повинна виконуватися жодна команда. Щоб зробити колір, типа або вагу лінії поточними, досить вибрати їх відповідно із списків управління властивостями лінії, що розкриваються.