Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 3.doc Властивості примітивів.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

Призначення ваги (товщина) лінії шарую

Веса ліній визначають товщину зображення об'єктів і використовуються при виведенні об'єктів як на екран, так і на друк. Веса (товщина) ліній ігноруються для шрифтів True Type растрових зображень, крапок і заливок (для плоских фігур). Призначення шарам і об'єктам різних вагів дозволяє підвищити наочність малюнка. Веса ліній можна вибирати з певного ряду значень, серед яких є спеціальна вага під назвою Default. За умовчанням вага лінії Default відповідає товщині 0.25 мм (0,01 дюйм).

Вага лінії встановлюється в диспетчерові властивостей шарів Layer Properties Manager. Для цього необхідно клацнути мишею по піктограмі Lineweight відповідного шару, а потім в діалоговому вікні, що розкрилося Lineweight вибрати із списку відповідне значення (мал. 3.6).

Мал. 3.6. Діалогове вікно установки ваги лінії

Веса ліній дозволяють отримувати тонкі і товсті лінії, що потрібний при оформленні креслень (при побудові розрізів, перетинів, нанесенні розмірів), карт і так далі Наприклад, призначивши шарам різні ваги ліній, можна полегшити ідентифікацію будівель, що знаходяться в експлуатації, будуються або підлягають сносу. Веса ліній можуть застосовуватися для графічного виділення різних об'єктів і інформації аналогічно тому, як це робиться при кресленні за допомогою олівця і лінійки. Проте ваги ліній краще не використовувати в тих випадках, коли в об'єктів мають бути довільні або нестандартні значення товщини зображення. Наприклад, якщо товщина ліній об'єкту повинна складати рівно 5 мм, то для його побудови слід використовувати двовимірну полілінію шириною 5 мм.

При виводі на друк товщина зображення об'єкту визначається призначеною йому вагою лінії. Веса ліній можуть вибиратися з фіксованого ряду значень, серед яких є спеціальні ваги Bylayer, Byblock і Default. Значення вагів ліній можуть виражатися в міліметрах або дюймах (за умовчанням використовуються міліметри). Новим шарам за умовчанням призначається вага лінії Default. У просторі моделі нульове значення ваги лінії відповідає лінії завтовшки в один піксел, а при виводі на друк - найменшій величині, що забезпечується використовуваним друкуючим пристроєм. Всі об'єкти, вагу лінії яких не перевищує 0,25 мм (0,01 дюйм), отрісовиваются в просторі моделі лінією завтовшки в один піксел. Значення вагів лінії, що вводяться в командному рядку, округляються до найближчої стандартної величини.

Інформація про вагу лінії зберігається при експорті малюнка в інші формати і при копіюванні об'єктів в буфер обміну. Вибрати одиниці представлення ваги ліній і задати значення для ваги Default можна в діалоговому вікні Lineweight Settings показаному на мал. 3.7. Для виклику цього вікна необхідно або клацнути правою кнопкою миші по кнопці LWT у рядку стану і вибрати пункт Settings... з контекстного меню, або натискувати кнопку Lineweight Settings... на вкладці User Preferences діалогового вікна Options або використовувати команду LWEIGHT.

Мал. 3.7. Діалогове вікно установки параметрів вагів ліній

Системна змінна LWUNITS встановлює одиниці представлення вагів ліній (міліметри або дюйми), використовувані при створенні нових об'єктів і шарів. Змінна LWDEFAULT встановлює значення ваги лінії Default.

Способи відображення вагів ліній в просторах моделі і аркуша декілька розрізняються. У просторі моделі кожному значенню ваги лінії відповідає певне число пікселів, що визначають видиму на екрані товщину ліній. У просторі аркуша видима на екрані товщина зображення об'єкту встановлюється пропорційною поточному коефіцієнту екранного збільшення. Використання в просторі моделі фіксованого числа пікселів для кожної ваги лінії полегшує ідентифікацію об'єктів по їх товщині при будь-якому коефіцієнті екранного збільшення. При цьому необхідно пам'ятати, що в просторі моделі видима товщина ліній може не відповідати їх дійсній товщині. Значенню ваги лінії 0 в просторі моделі завжди відповідає лінія завтовшки в один піксел. Товщина відображення останніх вагів ліній (у пікселах) встановлюється пропорційно їх точним значенням.

У просторі моделі, коли включений режим відображення вагів ліній, в точках з'єднання кінців окремих відрізань використовується з'єднання із скосом без закінчень ліній. При цьому кут скосу підбирається автоматично. Закінчення ліній визначають спосіб зображення кінців відрізань і можуть, наприклад, представляти закруглення або скіс. При виводі на друк за допомогою стилів друку можна задавати різних типів з'єднань і закінчення ліній для різних вагів ліній.

У просторі моделі в режимі відображення вагів ліній товщина зображення будь-якого об'єкту не залежить від коефіцієнта екранного збільшення. Наприклад, якщо вазі лінії відповідає товщина чотири піксели, то об'єкти з такою вагою завжди отрісовиваются лінією завтовшки чотири піксели навіть при зменшенні екранного зображення до максимально можливого значення.

Можна задавати масштаб відображення вагів ліній і змінювати таким чином число пікселів, відповідних вагам ліній в просторі моделі. Зміна масштабу відображення не впливає на товщину ліній при виводі на друк. Слід зазначити, що якщо використовувані ваги ліній представлені більш ніж одним пікселом, то час регенерації малюнка зростає. Якщо встановлюваний за умовчанням масштаб відображення не змінювався, то ваги ліній, менші або рівніші 0,25 мм (0,01 дюйм), відображуються завтовшки в один піксел і тому не знижують швидкість роботи AUTOCAD. При зміні масштабу відображення вагів ліній число вагів, відповідних товщині в один піксел, також змінюється. Для підвищення швидкості роботи AUTOCAD в просторі моделі можна зменшити масштаб екранного відображення вагів ліній або взагалі відключити ваги ліній.