Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 3.doc Властивості примітивів.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

Блокування шарів

Блокування шарів корисно застосовувати у випадках, коли потрібне редагування об'єктів, розташованих на певних шарах, з можливістю перегляду об'єктів на інших шарах. Редагувати об'єкти на блокованих шарах не можна. Проте вони залишаються видимими, якщо шар включений і розморожений. Можна зробити блокований шар поточним і створювати на нім об'єкти.

Допускається також застосування на блокованих шарах довідкових команд до об'єктів і прив'язка до них за допомогою режимів об'єктної прив'язки. Блоковані шари можна включати і відключати, а також змінювати пов'язані з ними кольори і типів ліній.

Блокування шару включається або в діалоговому вікні Layer Properties Managerпоказаному на мал. 3.1, або в списку управління шарами, що розкривається, з рядка властивостей об'єктів (див. мал. 3.2) - клацанням миші по піктограмі Lock відповідного шару.

Призначення кольору шарую

Привласнення кольорів шарам здійснюється в диспетчерові властивостей шарів Layer Properties Manager показаному на мал. 3.1. Для чого необхідно клацнути мишею по піктограмі Color відповідного шару. При цьому завантажується діалогове вікно Select Color що пропонує вибрати відтінок з палітри - мал. 3.3. Можна ввести або його ім'я, або номер в таблиці індексів кольорів ACI (AUTOCAD Color Index). Стандартні імена привласнені лише кольорам з номерами від 1 до 7.

Крім того, можуть бути задані ключові слова Bylayer і Byblock. Bylayer означає, що примітив створюватиметься відповідно до кольору, визначеного для поточного шару. Byblock означає, що об'єкти зображатимуться білим кольором до тих пір, поки їх не об'єднають в блок. Куди б потім не був вставлений блок, об'єкти придбають поточний колір.

Мал. 3.3. Діалогове вікно вибору кольору

Інтерес представляє робота з альбомами кольорів (вкладка Color Books), які містять іменовані зразки, що дозволяє поліпшити вигляд малюнка і підготувати високоякісні презентаційні матеріали.

Призначення типа лінії шарую

Вживання різних типів ліній - ще один спосіб візуального представлення інформації. Різні типи ліній відображають їх різне призначення. Тип лінії описується послідовністю штрихів, крапок і пропусків, що повторюється. Лінії складних типів, крім того, можуть включати різні символи. Користувач має можливість створювати власних типів ліній.

Конкретні послідовності штрихів і крапок, відносні довжини штрихів і пропусків, а також характеристики текстових елементів, що включаються, і форм визначаються ім'ям типа лінії, а також його описом.

Призначення типа лінії шару здійснюється в диспетчерові властивостей шарів Layer Properties Manager. Для цього необхідно клацнути мишею по піктограмі Linetype відповідного шару.

У діалоговому вікні, що відкрилося Select Linetype показаному на мал. 3.4, вибирається відповідний тип лінії. Якщо в пропонованому списку немає потрібного варіанту, слід підвантажити його, клацнувши мишею по кнопці Load... і вказавши в діалоговому вікні, що відкрилося Load or Reload Linetypes відповідний зразок лінії (мал. 3.5). Потім, повернувшись в діалогове вікно Select Linetype встановити покажчик миші на необхідного типа лінії.

Мал. 3.4. Діалогове вікно установки типа лінії

Мал. 3.5. Діалогове вікно підвантаження різних типів ліній

Ключове слово Bylayer означає, що примітив створюватиметься відповідно до типа лінії, визначеного для поточного шару. Ключове слово Byblock означає, що примітиви зображатимуться суцільними (continuous) лініями. Якщо ці об'єкти об'єднані в блок, їм привласнюється тип лінії, встановлений для шару, якому належить точка вставки блоку.

Довжина штрихів і пропусків, складових штрихпунктирну лінію, вимірюється в умовних одиницях. Початкова установка масштабу типа лінії для кожного малюнка - одна одиниця. AUTOCAD дозволяє змінювати масштаб зображення лінії. Поточне значення масштабного коефіцієнта зберігається в системній змінній LTSCALE. Є можливість перейменовувати типів ліній у будь-який момент редагування малюнка.

Перейменування якого-небудь типа лінії приводить до зміни його опису, використовуваного в поточному малюнку. Назва цього типа лінії в бібліотечному LIN-файле залишається тією самою.

Не можна змінити імена типів ліній Bylayer, Byblock і Continuous а також типів ліній, залежних від зовнішніх заслань.

Типів ліній можна сортувати по імені і по опису. При цьому типи ліній Bylayer і Byblock завжди знаходяться на початку списку. Назви типів ліній можуть бути відсортовані в алфавітному порядку, як прямому, так і зворотному.

Типів ліній можна призначати будь-яким об'єктам AUTOCAD, окрім текстових об'єктів, крапок, видових екранів, безконечних прямих, променів, тривимірних поліліній і блоків. Якщо довжина об'єкту менше довжини елементарного фрагмента типа лінії, такий об'єкт отрісовиваєтся суцільною лінією.

Для двовимірної полілінії є можливість центрувати зразок типа лінії в межах кожного сегменту або розміщувати зразок безперервно по всій її довжині. Управляє цими режимами системна змінна PLINEGEN.