Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 4.doc Управління екраном.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

Глава 4. Управління екраном

Зміст

Управління екраном

Зумірованіє

Панорамування

Використання вікна загального вигляду Aerial View

Перемальовування і регенерація

Зміна порядку малювання об'єктів

Управління екраном

Система AUTOCAD володіє широкими можливостями відображення різних видів малюнка. Передбачені команди, які дозволяють при редагуванні креслення швидко переміщатися від одного нього фрагмента до іншого для візуального контролю внесених змін. Можна зуміровать зображення, змінюючи його екранне збільшення, або виробляти панорамування, переміщаючи малюнок по видовому екрану; також допускається збереження вибраного вигляду з його подальшим відновленням для виводу на друк або перегляду. Крім того, забезпечується одночасний перегляд різних ділянок малюнка шляхом розділення області малюнка на декілька видових екранів, що не перекриваються.

Зумірованіє

Виглядом називається сукупність екранного збільшення, положення і орієнтації частини малюнка, видимої на екрані.

Основний спосіб зміни вигляду - вибір один з наявних в AUTOCAD режимів зумірованія, при якому розмір зображення фрагмента в області малюнка збільшується або зменшується.

При зумірованії або збільшують зображення з метою більшої деталізації, або зменшують, для того, щоб на екрані поміщалася велика частина малюнка (мал. 4.1,4.2).

Мал. 4.1. Зменшене зображення рісунка-

Мал. 4.2. Збільшене зображення малюнка

При зумірованії абсолютні розміри малюнка залишаються колишніми - змінюється лише розмір його частини, видимої в графічної області.

У AUTOCAD існують різні способи зміни вигляду, у тому числі вказівка його кордонів рамкою, зміна коефіцієнта увеліченія/уменьшенія на задану величину і показ малюнка в його кордонах.

Операція зумірованія здійснюється командою ZOOMщо викликається з падаючого меню View > Zoom як показано на мал. 4.3, або ж із стандартної (мал. 4.4) або плаваючої панелі інструментів Zoom.

Мал. 4.3. Команда зумірованія в падаючому меню

Мал. 4.4. Команда зумірованія в стандартній панелі інструментів

Запит команди ZOOM:

Specify corner of window, enter а scale factor (nx or nxp), or [All/center/dynamic/extents/previous/scale/window/object] <real time>: - вказати кут рамки, ввести масштаб (nx або nХЛ)

Команда ZOOM на стандартній панелі інструментів має декілька виконань. Нижче приводиться детальний опис кожного їх них.

Zoom Realtime - збільшення і зменшення масштабу зображення в режимі реального часу.

Команда ZOOM з ключем real time забезпечує можливість інтерактивного зумірованія зображення. При переміщенні покажчика миші по видовому екрану відбувається динамічне збільшення або зменшення малюнка, що виводиться на екрані. Для активізації функції зумірованія в реальному часі можна або вибрати команду з падаючого меню View > Zoom > Realtime - див. мал. 4.3, - або клацнути мишею по піктограмі Zoom Realtime на стандартній панелі інструментів (див. мал. 4.4), або ввести слово ZOOM у командному рядку з ключем real time. Цей ключ використовується за умовчанням при виклику команди ZOOM. При натисненні клавіші Enter після введення команди в командному рядку встановлюється режим зумірованія в реальному часі. У цьому режимі користувач може змінювати екранне збільшення зображення, що виводиться, переміщаючи вгору або вниз по видовому екрану покажчик миші. Помістивши його в середину зображення на екрані і утримуючи такою, що натискує кнопку миші, можна збільшити або зменшити зображення на 100%, перемістивши покажчик відповідно у верхню або нижню частину видового екрану.

Якщо відпустити кнопку миші, зумірованіє припиняється. Користувач може відпустити кнопку, перемістити покажчик в іншу позицію на малюнку, а потім знову натискувати, щоб продовжити зумірованіє в новій позиції.

Для виходу з режиму зумірованія можна використовувати контекстне меню, вибравши в нім опцію Enter або натискує на клавіатурі клавішу Esc.

Якщо застосовується функція попереднього перегляду друкованого креслення, то межі зумірованія обмежені роздільною здатністю використовуваного плоттера. При збільшенні зображення у вікні попереднього перегляду операція зумірованія припиняється в той момент, коли крапка на екрані в точності відповідає точці (або кроку) використовуваного плоттера. Збільшення зображення при зумірованії у вікні попереднього перегляду допускається лише до . тих меж деталізації зображення, які може забезпечити плоттер або принтер.

Після досягнення межі збільшення зображення на поточному вигляді символ «плюс» (+) на покажчику зумірованія зникає, що свідчить про неможливість подальшого зумірованія в даному напрямі.

Аналогічним чином при зменшенні малюнка до межі (до кордонів поточного вигляду) на покажчику зумірованія зникає символ «мінус» (-). Ще більше зменшити малюнок після виведення кордонів поточного вигляду не можна.

Zoom Window - визначення області відображення за допомогою рамки. Для цього слід задати два протилежні кути прямокутної рамки. При цьому лівий нижній кут позначеної рамки стає лівим нижнім кутом нового вигляду. Форма нового вигляду може декілька відрізнятися від форми рамки, оскільки при зумірованії вигляд вписується в область малюнка. Команда ZOOM з ключем Window видає наступні запити:

Specify corner of window, enter а scale factor (nx or nxp), or [All/center/dynamic/extents/previous/scale/window/object] <real time>: _w

Specify first corner: - вказати перший кут рамки

Specify opposite corner: -указать протилежний кут рамки

Zoom Dynamic - динамічне визначення області відображення. Використовується для зміни вигляду без регенерації малюнка. Команда ZOOM з ключем Dynamic відображує видиму частину малюнка в рамці, що представляє поточний вигляд. Шляхом переміщення цієї рамки і зміни її розмірів виконуються зумірованіє і панорамування малюнка. Видове вікно переміщається по малюнку при лівій кнопці миші, що натискує; аналогічним чином змінюються і розміри вікна. Видове вікно можна пересувати по зображенню, коли вікно містить символ X і змінювати його розміри в змозі, коли є символ ®. Перемикання з одного стану в інше здійснюється клацанням лівої кнопки миші. При натисненні клавіші Enter зображення, поміщене у видовому вікні, виводиться на видовий екран. Залежно від використовуваного відеомонітора кордону поточного вигляду позначаються зеленою пунктирною лінією, а кордону малюнка - сині. Кордони малюнка в даному випадку або відповідають лімітам малюнка, або обмежують область, реально займану зображенням (якщо вона виходить за межі лімітів).

Zoom Scale - установка масштабного коефіцієнта збільшення. Масштабування вигляду використовується в тому випадку, якщо зображення потрібно зменшити або збільшити на точно задану величину. При цьому необхідно вказати коефіцієнт екранного збільшення одним з трьох способів:

відносно лімітів малюнка;

відносно поточного вигляду;

відносно одиниць простору аркуша.

Команда ZOOM з ключем Scale видає наступні запити:

Specify corner of window, enter а scale factor (nx or nxp), or [All/center/dynamic/extents/previous/scale/window/object] <real time>: _s

Enter а scale factor (nx or nxp) : -указать масштабний коефіцієнт

Щоб екранне збільшення було задане відносно лімітів малюнка, досить лише ввести значення коефіцієнта. Наприклад, якщо це 1, то в графічної області розташовуватиметься малюнок в своїх лімітах.

Центр малюнка збігається з центром попереднього вигляду. Для збільшення або зменшення зображення слід вказати відповідно більше або менше значення коефіцієнта. Якщо ввести 2, зображення буде удвічі більше, чим при коефіцієнті 1, а якщо ввести 0,5 - удвічі менше.

Для масштабування вигляду відносно поточного потрібно після значення коефіцієнта додати латинську букву х. Так, для збільшення зображення поточного вигляду удвічі знадобиться ввести 2х а для зменшення удвічі - 0, 5х. Введення 1х не змінює зображення.

Zoom Center - визначення області зображення шляхом введення точки центру і висоти вікна в одиницях малюнка. Команда ZOOM з ключем Center видає наступні запити:

Specify corner of window, enter а scale factor (nx or nxp), or [All/center/dynamic/extents/previous/scale/window/object] <real time>: _c

Specify center point:- вказати центральну крапку

Enter magnification or height:-вказати збільшення або висоту

Для вказівки висоти можна використовувати абсолютне значення - число. При цьому зміна відбувається відносно повного вигляду.

Якщо потрібно задати зміну масштабу відносно поточного вигляду, за числом слід ввести латинську букву х.

При роботі з плаваючими видовими вікнами для збільшення вигляду відносно простору аркуша необхідно ввести після числа латинські букви хр.

Zoom Object - відображення області, яка містить вибрані об'єкти. Команда ZOOM з ключем Object виробляє обчислення коефіцієнта екранного збільшення з врахуванням кордонів, в які вписаний вибраний об'єкт і видає наступні повідомлення:

Specify corner of window, enter а scale factor (nx or nxp), or [All/center/dynamic/extents/previous/scale/window/object] <real time>: _0

Select objects:- вибрати об'єкти

Zoom In - збільшення зображення. Команда ZOOM з ключем 2х видає наступні повідомлення:

Specify corner of window, enter а scale factor (nx or nxp), or [All/center/dynamic/extents/previous/scale/window/object] <real time>: 2x

Zoom Out - зменшення зображення. Команда ZOOM з ключем 5х видає наступні повідомлення:

Specify corner of window, enter а scale factor (nx or nxp), or [All/center/dynamic/extents/previous/scale/window/object] <real time>: .5x

Zoom All - відображення всієї області креслення або області усередині кордонів, якщо вони задані. Команда ZOOM з ключем All дозволяє побачити на екрані малюнок цілком. Якщо деякі його об'єкти розташовані поза лімітами, він зображається в своїх власних кордонах. При цьому відбувається регенерація малюнка. Якщо всі об'єкти знаходяться в межах лімітів, команда виводить креслення в його лімітах. За допомогою даного методу зручно контролювати розміщення об'єктів відносно області малювання.

Zoom Extents - відображення області, яка містить всі примітиви креслення. Команда ZООМ з ключем Ехtents виробляє обчислення коефіцієнта екранного збільшення з врахуванням кордонів поточного видового екрану, а не поточного вигляду. Найчастіше видовий екран відображується повністю; у такому разі результат роботи функції очевидний і зрозумілий. Проте, коли команда ZOOM використовується в просторі моделі при роботі у видовому екрані простору аркуша для зумірованія за межами кордонів цього видового екрану, деяка частина зуміруємой області може залишитися за межами видимості.

Zoom Previous - використання попереднього вигляду малюнка. При роботі з дрібними деталями часто виникає необхідність зменшити зображення, щоб проглянути зроблені зміни в загальному вигляді. Для швидкого повернення до попереднього вигляду служить команда ZOOM з ключем Previous. Вона відновлює лише екранне збільшення і положення вигляду, але не вміст редагованого малюнка.

Програма AUTOCAD здатна відновлювати послідовно до 10 попередніх видів. До цього числа входять види, отримані не лише при зумірованії, але і при панорамуванні, відновленні і установці вигляду в перспективі або в плані.