Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 4.doc Управління екраном.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

Панорамування

  • Pan Realtime - панорамування в реальному часі.

Команда PAN забезпечує можливість інтерактивного панорамування зображення. При переміщенні покажчика миші по видовому екрану відбувається динамічне переміщення зображення. Для активізації функції панорамування в реальному часі можна або клацнути мишею по кнопці Pan Realtime на стандартній панелі інструментів, або вибрати команду з падаючого меню View > Pan t Realtime.

Режим панорамування в реальному часі використовується за умовчанням при виклику команди PAN.

Щоб змінити положення зображення на видовому екрані в режимі панорамування в реальному часі, слід переміщати покажчик миші, утримуючи її ліву кнопку тієї, що натискує. Панорамування може виконуватися в одному напрямі до тих пір, поки не буде потрібно повну регенерацію зображення або не будуть досягнуті ліміти малюнка. В цьому випадку до зображення покажчика панорамування додається відповідний напряму символ-обмежувач. Для виходу з режиму панорамування або перемикання між режимами панорамування і зумірованія можна використовувати контекстне меню; при цьому треба натискувати клавішу Enter або Esc.

Використання вікна загального вигляду Aerial View

Вікно Aerial View показане на мал. 4.5, викликається з падаючого меню View > Aerial View. У нім відображується загальний вигляд малюнка і надається можливість швидкого переміщення в будь-яку його частину. Якщо вікно Aerial View відкрито в ході роботи, можна виробляти панорамування і зумірованіє, не використовуючи опції меню або введення команд.

Мал. 4.5. Вікно загального вигляду

При кожній регенерації малюнка в AUTOCAD відбувається оновлення вмісту віртуального екрану, тобто він очищається і заповнюється заново. Вікно Aerial View забезпечує можливість перегляду вмісту віртуального екрану AUTOCAD.

Це вікно працює зі всіма видами простору моделі. Його легко відбуксирувати в будь-яке місце екрану. Зміна розмірів вікна виробляється за допомогою буксирування кордонів.

Відкривши вікно Aerial View можна залишити його видимим в ході роботи, а потім, коли необхідність в нім відпаде, закрити. Воно дозволяє зуміровать і панорамувати зображення у вікні малюнка AUTOCAD в реальному часі.

Зумірованіє вигляду може вироблятися шляхом створення у вікні Aerial View нової рамки вигляду. Для збільшення видимих розмірів малюнка рамка має бути менше, для зменшення - більше. При створенні або зміні розміру рамки відповідні зміни вигляду паралельно відображуються в області малюнка.

Панорамування малюнка виконується шляхом переміщення рамки вигляду без зміни її розмірів. При цьому змінюється лише вигляд - екранне збільшення залишається тим самим.

Перемальовування і регенерація

Щоб відновити зображення на екрані монітора, його можна перемальовувати або регенерувати. При регенерації окрім перемальовування зображення поточного видового екрану виробляється перерахунок екранних координат (перетворення значень з плаваючою крапкою з бази даних у відповідні цілочисельні екранні координати) всіх об'єктів бази даних малюнка. Таким чином, перемальовування відбувається швидше, ніж регенерація.

Інколи в процесі роботи виникає необхідність повної регенерації малюнка з перерахунком екранних координат всіх об'єктів. В цьому випадку AUTOCAD виконує регенерацію автоматично, видаючи відповідне повідомлення.

Команда REDRAWALL перемальовував або «освіжає» поточний видовий екран. Вона викликається з падаючого меню View > Redraw.

Для регенерації малюнка використовується команда REGENщо викликається з падаючого меню View > Regen або View > Regen All.