Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Диплом Кілесо.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
7.62 Mб
Скачать

1. Літературний огляд Сучасні технології об'єктно-орієнтованого аналізу та проектування інформаційних систем

Концепції об'єктно-орієнтованого аналізу і проектування. Еволюція та коротка характеристика основних підходів до розробки інформаційних моделей бізнес-систем і бізнес-процесів. Особливості проектування, аналізу та формалізації корпоративних систем. Основні етапи розвитку мови UML і прийняті стандарти. Розробники графічної нотації і специфіка її використання в процесі створення масштабованих програмних систем.

Введення

Комп'ютерні та інформаційні технології без перебільшення можна назвати найбільш динамічною областю сучасних знань, які концентрують в собі самі останні досягнення у сфері науки і техніки. Поява нових моделей процесорів і комплектуючих, версій операційних систем і програмного забезпечення відбувається на тлі постійного ускладнення не тільки окремих фізичних та програмних компонентів, а й лежать в їх основі концепцій. Розробка і вдосконалення інформаційних систем призводить до необхідності підтримки єдиного стилю для різних версій програм при їх постійної доробки та модифікації.

Трудомісткість створення сучасних додатків на початкових етапах проекту, як правило, оцінюється значно нижче реально витрачених зусиль, що служить причиною незапланованих витрат і затягування остаточних термінів готовності програм. В процесі розробки додатків змінюються функціональні вимоги замовника, що ще більше віддаляє момент закінчення роботи програмістів. Збільшення розмірів програм змушує залучати понадштатних програмістів, що, в свою чергу, вимагає додаткових ресурсів для організації їх узгодженої роботи. У розробці та впровадженні сучасних корпоративних інформаційних систем бере участь безліч фахівців різної кваліфікації, для яких однакове розуміння архітектури та функціональності є серйозною проблемою.

Таким чином, всі ці особливості призводять до нагальної необхідності моделювання структури та процесу функціонування програмних систем до початку написання відповідного коду. При цьому неодмінною умовою успішного завершення проекту стає побудова попередньої моделі програмної системи.

Модель (model) - абстракція фізичної системи, що розглядається з певної точки зору і представлена на деякій мові або в графічній формі.

З точки зору загальних принципів системного аналізу та сама фізична система може бути представлена декількома моделями. При цьому призначення окремої моделі системи визначається характером розв'язуваної проблеми. Основна вимога до моделі програмної системи - вона повинна бути зрозуміла замовнику і всім фахівцям проектної групи, включаючи бізнес-аналітиків і програмістів. Саме для розробки такої нотації знадобилися зусилля групи фахівців провідних фірм виробників програмного і апаратного забезпечення, які привели до появи мови UML.

Розробка та використання моделей мови UML здійснюється в рамках загальної концепції об'єктно-орієнтованого аналізу і проектування, яка, в свою чергу, є узагальненням методології об'єктно-орієнтованого програмування.