Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Диплом Кілесо.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
7.62 Mб
Скачать

4.3. Інтерфейс програми vp-uml

У CASE-засобі VP-UML реалізовані загальноприйняті стандарти на робочий інтерфейс програми, подібно відомим середах візуального програмування.

Після установки VP-UML на комп'ютер користувача запуск цієї програми в середовищі MS Windows призводить до появи на екрані робочого інтерфейсу (рисунок 4.2).

Рисунок 4.2 - Загальний вид робочого інтерфейсу програми Visual Paradigm

Робочий інтерфейс VP-UML складається з різних елементів, основними з яких є:

• головне меню програми;

• вікно діаграми;

• стандартна панель інструментів;

• вікно повідомлень;

• спеціальна панель інструментів.

Розглянемо коротко призначення та основні функції основних елементів.

Головне меню програми

Головне меню програми виконано в загальноприйнятому стандарті і має вигляд, як на рисунку 4.3.

Окремі пункти меню, призначення яких зрозуміло з їх назв, об'єднують подібні операції, пов'язані до всього проекту в цілому. Деякі з пунктів меню містять добре знайомі функції (відкриття проекту, виведення на друк діаграм, копіювання в буфер і вставка з буфера різних елементів діаграм). Інші настільки специфічні, що можуть зажадати додаткових зусиль на вивчення (опції генерації програмного коду, перевірка узгодженості моделей, підключення додаткових модулів).

Рисунок 4.3 – Зовнішній вигляд головного меню програми

Стандартна панель інструментів

Стандартна панель інструментів розташовується нижче головного меню програми і має вигляд представлений на рисунку 4.4. Деякі з інструментів недоступні (новий проект не має жодних елементів). Стандартна панель інструментів забезпечує швидкий доступ до тих команд меню, які виконуються розробниками найбільш часто.

Рисунок 4.4 - Зовнішній вигляд стандартної панелі інструментів

Вікно браузера

Вікно браузера за замовчуванням розташовується в лівій частині робочого інтерфейсу під панеллю інструментів (рисунок 4.5).

Браузер організовує подання моделі у вигляді ієрархічної структури, яка спрощує навігацію і дозволяє відшукати будь-який елемент моделі в проекті. При цьому будь-який елемент, який розробник додає в модель, відразу відображається у вікні браузера. Відповідно, вибравши елемент у вікні браузера, можна його візуалізувати у вікні діаграми або змінити його специфікацію. Браузер дозволяє також організовувати елементи моделі в пакети і переміщати елементи між різними уявленнями моделі. При бажанні вікно браузера можна розташувати в іншому місці робочого інтерфейсу або приховати зовсім, використовуючи для цього пункт меню View (Вид). Можна також змінити розміри браузера, перемістивши мишею кордон його зовнішньої рамки.

Рисунок 4.5 - Зовнішній вигляд браузера

Спеціальна панель інструментів

Спеціальна панель інструментів розташовується між вікном браузера і вікном діаграми в середній частині робочого інтерфейсу. Панель інструментів видозмінюється в залежності від типу діаграми (рисунок 4.6).

Рисунок 4.6 - Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми варіантів використання

Вид панелі можна налаштовувати, згортаючи окремі групи кнопок, що відповідають тим чи іншим інструментам. Призначення кнопок можна дізнатися з спливаючих підказок, що з'являються після затримки покажчика миші над відповідною кнопкою.