Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
окр.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
23.52 Кб
Скачать

15.Трансформаційні зміни в соціальній структурі та їх вплив на соціальний склад пайовиків.

Трансформаційні процеси в перехідній економіці України, покликані створювати відповідні умови для зміцнення кооперативної системи.

Реформи в Україні спрямовані на зміну самих основ соціально-економічної системи, є системними реформами тобто ринкові утворюють інститути, цілісну та зв’язану систему.

Властивість ринкових реформ створює КОГЕРЕНТНІСТЬ ( зчеплення, зв’язок) ринкових інститутів.

Відсутність когерентності у сучасній українській економіці негативно відбивається на етапі національного кооперативного руху, бо кооперації притаманні риси системи, оскільки вона розвивається і функціонує, як сукупність кооперативів, їхніх асоціацій, спілок, що об’єднані спільною метою та багатоступеневою залежністю. Проте кооперація розвивається фрагматично, без взаємодії різних її видів.

У процесі формування економіки України розв’язана ціла низка важливих проблем і створення умови для широкомасштабного розвитку кооперації. Серед них:

  • Лібералізація.

  • Приватизація.

  • Макроекономічна стабілізація.

16.Соціальна база споживчої кооперації.

Лібералізація економіки – ліквідація системи централізованою

директивою планування та розподілу ресурсів, усунення або обмеження державного контролю в усіх сферах господарювання.

Для кооперації лібералізація означає свободу розвитку нових форм кооперації, типів кооперативів, видів економічної діяльності (кредитна кооперація).

Приватизація – ліквідація державних активів (комплекс соціальних та економічних перетворень, а не тільки зміна форм власності).

Макроекономічна (фінансова) стабілізація та поновлення сталого економічного зростання.

Макроекономічна стабілізація передбачає приборкання інфляції через проведення жорстокої грошово-кредитної політики.

У 1992 р. надходження до бюджету – 1, видатки – 2 крб. 35 к. *1994 р. надходження 1; видатки – 1,32;

* 2000р. надходження 1; видатки - 0,98;

  • 2006р. надходження 1; видатки - 0,96

Подолання бюджетного дефіциту позитивно відбилося на подоланні інфляції. Розвиваються підприємства, нові виробничі і фінансові структури. У споживчій кооперації – прискорення кооперативного руху в Україні.

Важливим аспектом відродження кооперативного руху є наявність значної кількості незайнятої робочої сили. Проблеми зростання безробіття можуть бути успішно розв’язані через кооперацію, залученням людей до праці, надання їм можливості – самореалізації.

Система кооперації має чималі можливості для оздоровлення соціальної сфери в умовах перехідної економіки, особливо за рахунок збільшення зайнятості та послаблення десоціалізації, притаманній ринковій економіці.

Споживча кооперація, яка за своєю природою є соціально орієнтованою

системою, у перспективі, активно реалізує соціальну місію, спрямовану на соціальну підтримку, соціальні гарантії та соціальний захист членів та працівників споживчих товариств і спілок.

Подальший розвиток споживчої кооперації здійснюватиме в межах її основної соціально-економічної моделі і соціально орієнтованої кооперативної діяльності.