Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-5_z_ynternetu_pitannya_4_nafantazyrovane_mnoy...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
233.47 Кб
Скачать

11 Планування, суть та основні етапи

Планування-це вид діяльності підприємства що має на меті здійснити передбачення діяльності підприємства в майбутньому, на основі статистичних даних минулих періодів.

Процес планування полягає у визначенні мети яку підприємство має досягти за певний проміжок часу, а також засобів, шляхів. Та умов їх досягнення.

В широкому розуміні планування це процес прийнятя на основі статистичних даних минулих періодів, управлінсьх рішень пов’язаних з діяльністю підприємства у майбутньом.. Необхідно систематично ставити цілі і пророкувати необхідні для їх здійсненя заходи.

Принципи планування а) Принцип єдності-передбачає що всі підрозділи підприємства повині бути з’єднані між собо. І збой роботи одного підрозділа може порушити роботу іншого підрозділа.

Б)Принцип безперервності-планова діяльність підприємства має проводитись постійно і без збоїв.

В) принцип точності-в планах повині бути точні показники.

Г) принцип гнучкості- передбачає можливість маневру у випадку форс мажорних ситуацій.

Для здійснення масштабних інвестицій необхідно обов’язково складати інвестиційний проект. Він розробляється спеціалізованими організаціями що мають відповідно ліцензію. В проекті перераховано матеріали, комплектуючі,і тд. Для здійснення будівництва, ремонту, реконструкції.

При проектуванні можливо здійснювати кількість необхідних ресурсів за методам А)прямого розрахунку Ер=П/к

Де П загальна сума придбання нововедення.

К- загальна сума капіталовкладень в гривнях.

Б)Спосіб 2

Ер=Ср-(Сд+Сп)/Кп-Кр

Де сд собівартість прод до реконструкції. Ср собівартість продукції після реконструкції

Кп- капіталовкладення в нове буд

Кр-капіталовкалад при реконструкції.

Основні види планування.

Планування буває

  1. Стратегічне-стратегією на підприємстві може бути провед. Заміни обладнаня протягом 5 років. Планувається на період в 5років. Воно орієнтується на прогнозоване забезпечення підприємства ресурсами.

  2. Тактичні здійснюють розподіл стратегічного плану на менш дрібні проміжки часу(рік, місяць, квартал)

  1. Основні поняття і класифікація продукції. Поняття валової, товарної, реалізованої, нормативно чистої продукції. Вимірники обсягу продукції.

(надруковане)

Вся продукція що випускається підприємством поділяється на :

А)валову продукцію- сукупність усієї продукції що випускається на підприємстві незалежно від ступеня її виготовлення. Крім цього сюди входять також послуги не промислового підприємства.

Б)Тоаврна продукція-яка прийшла всі стадії виробництва, та перевірку відповідності стандартам. Знаходиться на складі готової продукції-тобто готова до реалізації.

В)Реалізована продукція-це та продукція, за яку підприємство отримало гроші на розрахунковий рахунок, або в касу.

Г)Нормативно чиста продукція…

Для успішної роботи підприємства необхідно прагнути довести частку НЧП в загальному обсязі випущеної продукції до 65-70%.

Всі товари, помлуги і т.д що випускаються на всіх підприємствах держави умовно поділяються на групи:

А)продукція машинобудування. Тобто виробництво засобів виробництва.

Б)випуск товарів широкого вжитку,.

Показники виміру випуску продукції

А)натуральні: в штуках

Б)грошові: в гривнях

В)умовно-натуральні

  1. Визначення необхідного обсягу реальних інвестицій в промисловості. Джерела фінансування витрат підприємства.

(надруковане)

Планування капіталовкладень включає два етапи а)Обчислення необхідного обсягу інвестицій капіталовкладень на розрахунковий період

Б)Визначення джерел фінансування капіталовкладень.

Потреба в капіталовкладеннях коливається залежно від ситуації на ринку, яка може бути:

А)Попит на товар є стабільним. Нам необхідно проводити просте відтворення ОВФ. Тобто підтримання виробничої потужності підприємства. Виробнича потужність максимальний викуп продукції за плановий проміжок часу. В данному випадку потреба в інвестиціях буде мінімальна.

Б)Попит на продукцію зростає_необхідно зробити розширене відтворення ОВФ. Тобто збільшити потужність підприємства з метою задоволення потреб споживачів. Потреба в інвестиціях буде більшою ніж в пункті А) і меншою ніж в В)

В)Попит на наший товар постійно зменшується, або зовсім відсутній. В данному випадку нам необхідно здійснити перехід на випуск нової продукції. Для цього слід провести повну обо часткову заміну верстатів, техніки, технологій. Потреба в ресурсах буде найвищею.

Визначення річного економ ефекту. річний економ ефект- це сума коштів яка буде отримана підприємством після проведення конкретних міроприємств.

Визнач за формулою

Єр=((Св1-Ен*К1)-(Св2+Ен*К2))Nт

Де Св1 собівартість до впровадження міроприємств Св2 собівартість після К1 питоме капіталовкладення(розмір капіталовкладення на одиницю продукції до запровадження мироприємств)

К2 після впровадження NтОбсяг випущеної продукції Ен нормативний коефіцієнт порівняльної економ. Ефективності. Він =0.15

Ситуацій джерелом фінансування може бути рішення про випуск і продаж цінних паперів або використання довгострокового кредиту, оскільки воно потребує чималих коштів: у першому випадку — на друкування й розміщення акцій (облігацій) підприємства та виплату дивідендів акціонерам, у другому — на повернення позичених грошей з виплатою солідного відсотка за користування кредитом.

Також можливе клопотання підприємства про надання йому прямої чи непрямої державної субсидії. залучення закордонних інвестицій та створення спільних під-в, що дають змогу використовувати найновіші технології світового рівня, виробляти конкурентоспроможну на ринку продукцію, підвищувати загальну і фінансову ефективність вітчизняного виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]