Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
94-124_50-56.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
380.42 Кб
Скачать

Правова мета

Оплатний - кредитодатель одержує від позичальника встановлені договором відсотки за надання кредиту

Двосторонній – права й обов'язки виникають в обох сторін договору

Консенсуальний - уважається ув'язненим з моменту досягнення угоди сторін по всіх істотних умовах договору

Предмет - кошти (національна або іноземна валюта в наявній або безготівковій формі)

Цінавідсотки за кредитним договором

Строк у кредитному договорі визначається угодою сторін. Кредитний договір може бути достроково виконаний (кредит повернутий до закінчення зазначеного в договорі строку) тільки за згодою кредитора (банку, іншої фінансової установи)

Задоволення потреби позичальника в коштах

форма

Кредитний договір укладається в писемній формі

Позичальник. Юридична особа або фізична особа, що володіє достатнім обсягом дієздатності

Кредитодатель. Банк або інша фінансова установа

- використати кредит відповідно до цільового призначення, зазначеному в кредитному договорі, надавати кредитодателю відповідну документацію про використання кредитних коштів;

- повернути кредитодателю кошти в такій же сумі, що були отримані їм від кредитодателя;

- сплатити відсотки від суми кредиту

- видати кредит позичальникові в розмірах, формі (наявної, безготівкової) і в строки, передбачених кредитним договором

Вимагати виконання іншою стороною обов'язків, установлених договором, законом

Вимагати виконання іншою стороною обов'язків, установлених договором, законом

118. Договір банківського вкладу (депозиту): поняття, правова ціль, юридична характеристика, істотні умови та форма.

Стаття 1058. Договір банківського вкладу

1. За договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.

2. Договір банківського вкладу, в якому вкладником є фізична особа, є публічним договором (стаття 633 цього Кодексу).

- двосторонніми;

- договір банківського вкладу реальним (є укладеним з моменту передання грошей), а договір банківського рахунку (консенсуальним);

- відплатними (договір банківського рахунка може бути безвідплатним – ч.4 ст. 1068 ЦК).

1.9. Договір банківського рахунку та договір банківського вкладу укладаються в письмовій формі.

У разі недодержання письмової форми договору банківського вкладу цей договір є нікчемним.

1.10. Письмова форма договору банківського вкладу вважається дотриманою, якщо внесення грошової суми на вкладний (депозитний) рахунок вкладника підтверджено договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки або іншого документа, що відповідає вимогам, установленим законом, іншими нормативно-правовими актами

у сфері банківської діяльності (банківськими правилами) і звичаями

ділового обороту.

Істотними умовами договору банківського вкладу (депозиту) є: 1) предмет договору банківського вкладу (депозиту); 2) процентна ставка за вкладом (депозитом); 3) умови повернення вкладу (депозиту); 4) в договорі на користь третьої особи необхідне позначення імені фізичної особи або найменування юридичної особи, на користь якої зроблено вклад; 5) інші умови, щодо яких за заявою однієї зі сторін повинно бути досягнуто згоди.

119. Сторони договору банківського вкладу, їх права та обов’язки. Правові наслідки невиконання (неналежного виконання) сторонами своїх обов’язків.

Залежно від сторони у договорах банківського вкладу та банківського рахунку, права та обов’язки за ним поділяються на два види:

- правата обов’язки банку (іншої фінансової установи);

- права та обов’язки клієнта (вкладника) або (володільця рахунку).

Банк, який має право на залучення внесків відповідно до отриманої ліцензії.

Вкладник. Фізична або юридична особа, з достатнім обсягом дієздатності.

Обов’язки:

  • Повернути вкладникові суму вкладу;

  • Сплатити % згідно з договором, законом (якщо договором не встановлений розмір %, банк зобов’язаний виплачувати % у розмірі облікової ставки НБУ);

  • Зберігати у таємниці відомості про вкладника та стан його рахунку

Права: вимагати від банку виконання обов’язків, встановлених договором, законом

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН ТА ВРЕГУЛЮВАННЯ СПОРІВ

У випадку невиконання або неналежного виконання зобов’язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, передбачену законодавством України.

Сторони звільняються від відповідальності, якщо невиконання або неналежне виконання умов цього Договору є наслідком обставин надзвичайного характеру, таких як воєнні дії, заколот, страйки, масові безпорядки, аварії, пожежі, стихійні лиха, видання уповноваженими органами нормативних актів, що прямо перешкоджають або забороняють вчиняти дії спрямовані на виконання зобов’язань за цим Договором, а також інші обставини надзвичайного характеру, які виникли після укладення цього Договору, і які Сторони не могли передбачити і відвернути розумними діями.

Всі спори та непорозуміння, які можуть виникнути між Сторонами у зв’язку з укладенням та виконанням положень цього Договору вирішуються шляхом переговорів між Сторонами.

Всі спори в рамках цього Договору, врегулювання яких не може бути досягнуто Сторонами шляхом переговорів, вирішуються відповідним судом.

120. Договір банківського рахунку: поняття, правова ціль, юридична характеристика, істотні умови та форма.

Домовленість двох сторін, за якою банк зобов♥9язується приймати і зараховувати на рахунок ,відкритий клієнтові (володільцеві рахунка, грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнтаа про перерахування і видачу відповідних сум з рахунку та проведення інших ооперацій за рахунком.). Правова мета це обслуговування безготівкового рахунку суб♥9єкта цивільного права.

Юридична характеристика: 1. Оплатний – за ведення операцій за рахунком банк стягує з клієнта грошові кошти, якщо це встановлено договором, а також має право використовувати кошти на рахунку клієнта. 2. Консенсуальний – вважається укладеним з моменту досягнення згоди сторін за всіма істотними умовами договору. 3. Двосторонній – права та обов♥9язки виникають у обох сторін договору.

Істотні умови: 1. Предмет – послуги банка, які полягають у проведенні операцій за рахунком клієнта. Об’єк – грощові кошти (національна обо іноземна валюта у готівковій або безготівковій формі).

2. ціна – плата за здійснення операцій за рахунком, якщо це передбачено договором.

Форма – це договір банківського рахунку вчиняється в письмовій формі.

Договір банківського рахунку є публічним. Банк зобов♥9язаний укласти договір банківського рахунку з клієнтом, який звернувся з пропозицією відкрити рахунок на оголошених банком умовах, що відповідають закону та банківським правилаи. Банк не має права відмовити у відкритті рахунку, вчинення відповідних операцій за яким передбачено законом, установчими документами банку та наданою йому ліцензією, крім випадків, коли банк не має можливості прийняти набанківське обслуговування або якщо така відмова допускається законом або банківськими правилами.

121. Сторони договору банківського рахунку, їх права та обов’язки. Правові наслідки невиконання (неналежного виконання) сторонами своїх обов’язків.

Банк, який має право на укладення договорів банківського рахунку відповідно до одержаної ліцензії.

Клієнт – юридична або фізична особа з достатнім обсягом дієздатності.

Обов’язки банка: - вчиняти для клієнта операції , які передбачені дляч рахунків даного виду законом, банківськими правиламми та звичаями ділового обороту, якщо інше не встановлено договором банківського рахунку;

  • Зарахувати грошові кошти, що надійшли нна рахунок клієнта, в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не встановлений договором банківського рахунку або законом.

  • За розпорядженням клієнта видати або перерахувати з його рахунку грошові кошти в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не передбачений договором банківського рахунку або законом.

  • Не розголошувати відомості про клієнта, які є банківською таємницею.

Обов’язки клієнта: - сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором.

  • Виконувати банківські правила при проведенні операцій за рахунком (відповідно до встановлених вимог складати розрахунково- банківські документи, дотримувати платіжну дисципліну тощо).

Права банку та клієнта: - вимагати виконання іншою стороною обов’язків, встановлених договором, законом .

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН

Клієнт зобов‘язується відшкодовувати всі витрати Банку, пов‘язані з неналежним або несвоєчасним виконанням своїх зобов‘язань за Договором, у повному обсязі.

За порушення Банком з його вини:

- строків виконання доручення Клієнта на переказ коштів, у тому числі внаслідок помилкового переказу коштів на рахунок неналежного отримувача;

- строків завершення переказу коштів;

- здійснення Банком безпідставного списання коштів з Рахунку,

Банк сплачує неустойку та відшкодовує збитки у загальному розмірі 0,01 відсотка від суми простроченого платежу за кожний день прострочення, що не може перевищувати 5 відсотків від суми переказу, і звільняється від сплати будь-яких інших санкцій та відшкодувань.

Банк не несе відповідальності за затримку здійснення розрахунків, якщо така затримка виникла внаслідок порушення умов цього Договору, у т.ч. внаслідок несвоєчасного надання Клієнтом розрахункових документів або у випадку їх невідповідності встановленим вимогам чи в разі відсутності коштів на рахунку(ах) Клієнта.

Банк не несе відповідальності за нестачу отриманих Клієнтом готівкових коштів, якщо така була виявлена Клієнтом при перерахунку готівки поза межами Банку і без його представника.

Банк не несе відповідальності за повноту та правильність розрахунків Клієнта з державними органами, юридичними та фізичними особами.

. Банк не несе відповідальність за достовірність інформації, зазначеної Клієнтом в документі на переказ коштів, суті операції, щодо якої здійснюється цей переказ.

Банк не несе відповідальності, якщо помилкове зарахування/списання грошових коштів з Рахунку Клієнта відбулось з вини Клієнта або його контрагентів.

Банк не несе відповідальності за операції та дії, що були здійснені особами, зазначеними в картках із зразками підписів та відбитком печатки Клієнта, та на підставі документів, наданих Клієнтом (його уповноваженими особами) до Банку та наявних у справі з юридичного оформлення Рахунку Клієнта на дату проведення операції.

122. Підстави і порядок списання коштів із рахунку клієнта.

Стаття 1071. Підстави списання коштів з рахунка

1. Банк може списати грошові кошти з рахунка клієнта на підставі його розпорядження.

2. Грошові кошти можуть бути списані з рахунку клієнта без його розпорядження на підставі рішення суду, а також у випадках, встановлених договором між банком і клієнтом.

1. За загальним правилом, підставою для списання коштів із рахунка клієнта є його розпорядження. Розпорядження може бути дано у формі відповідного розрахункового документа (платіжного доручення, чека та ін.) або згоди на оплату розрахункового документа кредитора (платіжна вимога, акцептована платником).

Відповідно до ст. 20 Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні" ініціатором переказу може бути платник, а також отримувач у разі ініціювання переказу за допомогою платіжної вимоги при договірному списанні та в інших випадках, передбачених законодавством, і стягувач, що отримує відповідне право виключно на підставі визначених законом виконавчих документів у випадках, передбачених законом.

Ініціювання переказу проводиться шляхом: подання ініціатором до банку, в якому відкрито його рахунок, розрахункового документа; подання платником до будь-якого банку документа на переказ готівки і відповідної суми грошей у готівковій формі; подання ініціатором до відповідної установи — члена платіжної системи документа на переказ, що використовується у відповідній платіжній системі для ініціювання переказу; використання держателем спеціального платіжного засобу для оплати вартості товарів і послуг або для отримання грошей у готівковій формі; подання отримувачем платіжної вимоги при договірному списанні; надання клієнтом банку, що його обслуговує, належним чином оформленого доручення на договірне списання .

2. Списання коштів розрізняють договірне та примусове. Договірним є списання грошей, що банк здійснює згідно з дорученням його клієнта та в порядку, передбаченому в укладеному ними договорі, а примусове — це списання коштів, що здійснюється стягувачем без згоди платника на підставі встановлених законом виконавчих документів у випадках, передбачених законом . Відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" підставами для перерахування грошових коштів з рахунка клієнта (володільця рахунку) можуть стати не тільки рішення суду, але вказівки державного виконавця про перерахування грошових коштів клієнта — боржника на депозитний рахунок відділу державної виконавчої служби районного, міського, районного у місті відділу юстиції. При чому вимоги державного виконавця щодо виконання рішень є обов'язковими для всіх органів, організацій, посадових осіб, громадян і юридичних осіб на території України (ст. 6 Закону України "Про виконавче провадження").

123. Договір факторингу: поняття, правова ціль, юридична характеристика, істотні умови та форма.

Стаття 1077. Поняття договору факторингу1. За договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов'язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату, а клієнт відступає або зобов'язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника). Клієнт може відступити факторові свою грошову вимогу до боржника з метою забезпечення виконання зобов'язання клієнта перед

фактором.

Правова мета: забезпечення можливості отримання грошових коштів клієнтом від фактора за рахунок поступки клієнтом фактору права вимоги.

Юридична характеристика: оплатний – за отримані клієнтом від фактора грошові кошти, клієнт робить фактору відступлення належного першому права грошової вимоги до третьої особи, консенсуальний – вважається укладеним з моменту досягнення згоди сторін за всіма істотними умовами договору, якщо фактор зобов’язується у майбутньому передати грошові кошти у розпорядження клієнтові, або реальний – якщо фактор передає грошові кошти у розпорядження клієнтові в момент укладення договору. Двосторонній – права та обов’язки виникають у обох сторін договору.

Істотними умовами договору факторингу є: Найменування Фактора, Постачальника, їх юридичні реквізити; Сума (ціна) відступленої грошової вимоги; Строк фінансування, що надається Постачальнику; Предмет Договору факторингу (право грошової вимоги, строк платежу за якою настав (наявна вимога), а також право вимоги, яке виникне в майбутньому (майбутня вимога)); Найменування Дебітора; Номер та дата Контракту, укладеного між Постачальником та Дебітором; Форма факторингу; Умови платежу; Розмір оплати; Зобов’язання Фактора та Постачальника.

Договір факторингу вчиняється у письмовій формі.

124. Сторони договору факторингу, їх права та обов’язки. Правові наслідки невиконання (неналежного виконання) сторонами своїх обов’язків.

Сторонами договору є фактор і клієнт (ст. 1079 ЦК). Фактором може бути банк або фінансова установа, а також фізична особа-підприємець, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції. Клієнтом може бути фізична або юридична особа, яка є суб'єктом підприємницької діяльності.

Обовязки фактора: - сплатити клієнтові грошові кошти, передбачені договором, за відступлення права грошової вимоги;

Видати доручення за правочином клієнта, якщо це обумовлено договором факторингу;

Виконати інші обов’язки, передбачені договором, законом.

Обов’язки клієнта: поступитися грошовою вимогою, що є предметом договору;

Виконати інші обов’язки, передбачені договором, законом.

Права фактора: вимагати виконання іншою стороною обов’язків, встановлених договором, законом.

Права клієнта: вимагати виконання іншою стороною обов’язків, встановлених договором, законом.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН І ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

У випадку порушення своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та чинним в Україні законодавством. Порушенням зобов'язання є його невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання.

Сторони не несуть відповідальності за порушення своїх зобов'язань за цим Договором, якщо воно сталося не з їх вини. Сторона вважається невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів для належного виконання зобов'язання.

Клієнт відповідає перед Фактором за дійсність переданих прав вимоги, але не несе відповідальності за задоволення Боржником вимог Фактора.

За несвоєчасне виконання грошових зобов'язань винна Сторона несе відповідальність у вигляді пені в розмірі ____ % від суми несплаченого платежу за кожний день прострочення.

За затримку в передачі документів, визначених у п. 2.1 цього Договору Клієнт сплачує штраф у розмірі _____ гривень.

Усі спори, що пов'язані із цим Договором, його укладанням або такі, що виникають в процесі виконання умов цього Договору, вирішуються шляхом переговорів між представниками Сторін. Якщо спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору у порядку, визначеному відповідним чинним в Україні законодавством.

двостороння угода, у чинність якого наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві річ у користування за плату на певний строк

Предметне вилучена із цивільного обороту спонукувана або нерухома неспоживана річ; майнові права

перехід майна в тимчасове користування

форма

1. Договір наймання речі побутового призначення між фізичними особами може укладатися усно.

2. Договір наймання між юридичними особами, а також між юридичною й фізичною особою укладається в писемній формі. Договір наймання автотранспорту, житла укладається в писемній формі.

3. Договір наймання будинку, іншого капітального спорудження (їхньої окремої частини) укладається в писемній формі, а строком не менш одного року - підлягає нотаріальному посвідченню й державній реєстрації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]