Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЭО_юань.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
100.86 Кб
Скачать

Что будет с валютами, если рухнет евро?

Я не веру, что евро рухнет и перестанет существовать. Из еврозоны выйти нельзя – это написано в ее правилах, но технически это все-таки возможно. Что может спровоцировать такой крах? Будущее евро находится в руках членов еврозоны, особенно в руках Германии – богатейшей экономики Европы.

В случае полного краха и падения евро еврозона просто вернется к тому положению, в котором она находилась до введения евро. Европейский центральный банк вернет все свое золото странам–членам в пропорции от их первоначального вклада. Старые валюты вновь появятся на свет, и еврорезервы будут в них конвертированы.

Доллар и юань возможно будут использованы в качестве резервов, чтобы заменить резервы евро. На какое-то время доллар снова станет королем.

В случае частичного краха. - еврозона сначала уменьшится в размерах: более бедные страны выйдут из нее и вернутся к старым валютам – Греция к драхме, Испания к песете и т.д. Котировки валют стран, покинувших еврозону, резко упадут и будут очень долго компенсировать потери при условии, что им это вообще удастся.

Принимая во внимание, что богатые нации останутся в зоне евро, его котировки взлетят вверх, нанося ущерб экспортной конкурентоспособности, но делая их магнитом для притока капитала. Новое издание евро вырастет против всех валют, но особенно решительно против доллара, так как объем европейских долгов упадет и перспективы улучшатся.

Возможно, что Германия покинет зону евро, но маловероятно. Это станет трагедией для евро, и он сильно упадет против доллара. Германия вернет марку и будет постоянно ее ревальвировать

В этом случае доллар вновь станет главной резервной валютой, несмотря на все причины, по которым он должен бы падать.

Общим результатом станет опасное использование валют в качестве инструментов в торговых войнах. Ограничения на движение капитала и протекционизм станут нормой, особенно в небольших экономиках. По мере роста значения Китая, юань обойдет доллар и займет место международной резервной валюты. Импорты будут оцениваться в юане, а экспорт из Китая – в валютах стран-импортеров.

Кризис еврозоны

Участники азиатских биржевых площадок спешно выводили свои активы из зоны евро на фоне опасений, что долговой кризис еврозоны затягивается.

на фоне обостряющегося кризиса еврозоны западные аналитики по-разному оценивали шансы евро.

Так, глава Международного валютного фонда Кристин Лагард выразила уверенность, заявляя, что это молодая валюта, к тому же прочная. В еврозоне существуют серьезные проблемы, касающиеся суверенных долгов, прочности банковской системы, но их пытаются решить.

Джордж Сорос, знаменитый биржевой спекулянт-миллиардер, напротив, уверяет, что ослабление евро может привести к развалу ЕС.

И будет катастрофой не только для Европы, но также и для глобальной финансовой системы.

Развал зоны евро будет крайне невыгоден как ее главным создателям, так и кредиторам. И потому спасать евро станут все.

Например, Германия в случае отказа европейских государств от единой валюты потеряет более триллиона евро. Потери понесут и развивающиеся рынки. В евро, по некоторым оценкам, приводившимся ранее в прессе, хранится почти четверть валютных резервов Китая. К тому же сегодня никто не может хотя бы и с небольшой долей уверенности предугадать, как именно все-таки будут развиваться события в зоне евро и в глобальной экономике.

Некоторые аналитики считают, либо еврозона сохранит свое единство и наступит стабилизация, либо ситуация выйдет из-под контроля и станет непредсказуемой. Эксперты ожидают, что курс евро будет стремительно падать по отношению к доллару и курсу японской иены в первой половине 2012 года. Кроме того, долговой кризис в еврозоне достиг черты, после которой все сценарии так или иначе приведут к ослаблению евро.

КУРС ГРИВНІ НЕ ПОВИНЕН БУТИ ФІКСОВАНИМ

МВФ рекомендує, щоб курс долар/гривня був плаваючим і змінювався в результаті зміни економічної ситуації на валютному ринку України. При цьому в самому звіті МВФ записано, що хоча формально курс гривні вважається нефіксованим, але де-факто, він є фіксованим і прив'язаним до долара США, що має негативне значення для економіки України. Чому в МВФ так думають? У МВФ вважають, що в умовах післякризового стану світової економіки фіксований курс гривні тільки шкодить економіці України і призводить до неадекватної ситуації у зовнішній торгівлі України. В МВФ вважають, і небезпідставно, що фіксований курс гривні веде до того, що українські експортери програють на світовому ринку через "сильну" гривню. І це дійсно так. У 2012 році девальвував російський рубль, а ще більше білоруський рубль, в результаті експорт товарів з Білорусії та Росії став більш вигідним, ніж виробництво цієї продукції в Україні. А тепер, коли і євро девальвував відносно долара, то гривня стала дуже "сильною" валютою відносно євро, і в результаті імпорт товарів з Європи став дуже вигідним бізнесом, чого не скажеш про український експорт до Європи. Фактично в умовах, коли більшість країн світу послаблює свої національні валюти, щоб виграти битви на міжнародному ринку торгівлі, Україна навпаки зміцнює гривню і робить український експорт невигідним, але зате дуже вигідним імпорт в Україну. Тому рекомендація МВФ загалом правильна і справедлива, проблема тільки в тому, що цю рекомендацію важко реалізувати в Україні, тому що МВФ у своїх розрахунках зовсім не помічає наявності 75 млрд доларів готівкою, які перебувають в обігу на території України.

МВФ розуміє, що плаваючий курс гривні буде вносити девальваційні очікування, тому МВФ рекомендує НБУ активно використовувати валютні форварди і свопи для того, щоб хеджувати для банків та юридичних осіб валютні ризики. У багатьох країнах світу саме так і роблять. Їхні центробанки активно укладають валютні форварди і свопи, при цьому курс цих договорів відомий ринку. Тому учасники ринку, спостерігаючи за курсами виконання форвардів, можуть оцінити очікувану девальвацію курсу національної валюти. Але в Україні, хоча формально й існує ринок валютних форвардів і свопів, але працює він дуже слабо і його неможливо оцінити за його показниками, а тим більше передбачити курс гривні в майбутньому. Тому найменша девальвація гривні веде до підвищеного попиту на валюту. А останнім часом вже і фіксований курс долара став стимулятором зростання попиту на валюту, тому що учасники українського валютного ринку просто не вірять, що в умовах загальної девальвації світових валют, у тому числі і долара США, гривня може залишатися стабільною валютою. Це виглядає дійсно дивно.

ЗМІНА ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

МВФ дуже часто рекомендує всім країнам, яким він надає кредити, змінювати фіскальну і бюджетну політику з метою зменшення дефіциту держбюджету. Надаючи кредити, МВФ вважає, що ці кредити мають лише на час допомогти державам пережити тяжкі часи. Але в майбутньому держави повинні знайти свої внутрішні резерви і за рахунок профіциту держбюджету зібрати необхідні кошти для вирішення всіх своїх поточних проблем, і в тому числі для розрахунків за кредитами МВФ. Аналогічно і Україні МВФ рекомендував зменшити дефіцит держбюджету і в майбутньому привести його до профіциту. Для цих цілей рекомендовано зменшити витрати з держбюджету. Перш за все, за рахунок нераціональних витрат на неефективні державні програми. Однією з таких програм є вимога продати рекапіталізовані банки, а за рахунок отриманих грошей покрити дефіцит держбюджету України. Крім того рекомендовано переглянути спрямування державних інвестицій в економіку і відмовитися від дотування нерентабельних і економічно слабких галузей і підприємств, а спрямувати кошти на невелику групу економічно перспективних проектів. Рекомендовано зменшити і витрати на утримання держапарату і взагалі постійні витрати держави на утримання різних державних служб і структур. Крім цього, рекомендовано не знижувати, а підвищити податки, і посилити умови виплати соціальних допомог (підвищення пенсійного віку, зниження ліміту прожиткового рівня, при якому належить нараховувати соціальні виплати і т. д.). Але найцікавіше інше: рекомендовано істотно зменшити кількість податків і спростити систему адміністрування податків. От саме цього робити в Україні не хочуть, тому що добре розуміють, що якщо зменшити кількість податків, як рекомендує МВФ, а найголовніше перекроїти систему адміністрування податків по-європейськи, то різко зменшаться можливості для окремих осіб отримувати податкові та інші бюджетні преференції. На сьогодні Україна має заплутану і незрозумілу систему оподаткування, яка дозволяє отримувати дуже великі податкові пільги для окремих осіб, і природно, що вони будуть максимально проти будь-яких реформ. МВФ просто не розуміє, чому Україна не хоче зробити ефективним механізм справляння податків і при цьому вимагає все нові й нові кредити від МВФ для фінансування дефіциту держбюджету. Але МВФ також у своїх рекомендаціях не помічає або не хоче помічати, що 60% економіки України працює в "тіні" і для них поняття "фіскальна політика" - просто слова.

Газ...

МВФ рекомендує навести порядок з НАК Нафтогаз. МВФ вважає, що за рахунок існуючої системи закупівлі газу державною структурою НАК Нафтогаз і подальшого перепродажу цього газу іншим структурам, відбувається "приховане дотування" цін на газ за рахунок неринкових методів. З одного боку, формально держбюджет не дотує НАК Нафтогаз, а з іншого боку, за рахунок механізму ОВДП та інших схем виходить, що природний газ купується за рахунок бюджетних коштів, а потім вже поставляється постачальникам. При цьому постачальники дуже неефективно розраховуються з НАК Нафтогаз, і в результаті державі доводиться знову і знову виділяти гроші з держбюджету для фінансування купівлі газу. Як результат, відбувається схема: НБУ здійснює емісію гривні за допомогою викупу ОВДП, потім НАК Нафтогаз за рахунок цієї гривні купує в НБУ валюту для розрахунків за газ, НБУ назад вилучає емісію гривні, але при цьому змушений витрачати валюту із золотовалютних запасів. В кінцевому підсумку НАК Нафтогаз за цю валюту купує газ в Росії за дуже високою ціною, а продає в Україні за ціною нижче ціни купівлі газу в Росії. Утворюється дефіцит бюджету НАК Нафтогаз, який постійно зростає, і немає перспектив, що він може зменшитися. У МВФ вважають, що це неправильно і небезпечно для економіки України. Тому МВФ рекомендує зробити схему купівлі газу прозорою, а ціни купівлі газу за кордоном і продажу на території України зрівняти, щоб ліквідувати дефіцит НАК Нафтогаз. При цьому підвищення вартості газу для населення МВФ не вважає головним завданням, і навіть погоджується, що ціни для населення можуть бути нижчими, за рахунок прямих дотацій з держбюджету. Але при цьому МВФ вимагає, щоб промислові компанії купували газ за ринковими цінами і тим самим не формували дефіцит НАК Нафтогазу. Цілком логічна вимога. Але, як це реалізувати...

Складно сказати, чи подобрішає МВФ до України в 2012 році. Для відновлення співпраці МВФ і Україною потрібно радикально переписувати меморандум і шукати компроміси, а найголовніше, потрібно хоча б намагатися виконувати вимоги МВФ. Таке в них правило: не слухаєшся - не отримуєш грошей.

ВКЛАДЫ В ГРИВНЕ В ДОЛГОСРОЧНОЙ ПЕРСПЕКТИВЕ ЯВЛЯЮТСЯ БОЛЕЕ НАДЕЖНЫМИ, ЧЕМ В ЕВРО ИЛИ ДОЛЛАРАХ.

"На сегодняшний день мы видим краткосрочное повышение курса единой валюты. Евро предлагается по 10,35 гривен. Еще в понедельник котировки были на 4-5 копеек ниже. Но в среднесрочной перспективе держать евро не имеет смысла, если мы говорим о серьезных суммах... Перспективный анализ показывает, что долгосрочные вклады в гривне (от года до трех) с нынешней процентной ставкой компенсируют курсовые колебания в парах гривна-доллар и гривна-евро", - сказал он.

При этом, по его словам, возможно выравнивание курса единой европейской валюты к доллару в течение ближайших трех лет. "Такой вариант действительно возможен, и он, скорее всего, произойдет в долгосрочной перспективе с горизонтом в три года. При условии, что еврозона сохранит всех сегодняшних членов", - отметил банкир.

Крапивин подчеркнул, что евро все еще подвержен резким колебаниям: "За последние полтора года евро очень подвержен волатильности. Любое заявление европейских политиков приводит к колебаниям. Исходя из этого, очень сложно говорить о трендах.

Напомним, 13 января агентство Standard & Poor's понизило рейтинги почти всех европейских стран. Тогда же валютный рынок открылся падением котировок евро. Но состоявшееся в тот же день размещение долговых бумаг стран еврозоны показало, что долговой рынок был оптимистичен - и тут же курс евро отыгрался".