Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GEK_2012_-_OKhRANA_TRUDA.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

4. Державні нормативні акти з охорони праці. Класифікація, галузь використання.

Спеціальними законодавчими актами є державні нормативні акти з охорони праці (ДНАОП). Це — правила, стандарти, норми, положення, інструкції та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов’язкових для виконання.

Вимогам нормативних актів з охорони праці мають відповідати:

  • умови праці на кожному робочому місці;

  • безпека технологічних процесів, машин, механізмів, обладнання й інших засобів виробництва;

  • стан засобів колективного та індивідуального захисту;

  • санітарно-побутові умови.

Державні нормативні акти з охорони праці залежно від сфери дії поділяються на міжгалузеві та галузеві.

Відповідно до Положення про Державний реєстр нормативно-правових актів з питань охорони праці від 8 червня 2004 р. Реєстр НПАОП - це банк даних, який складається і ведеться з метою забезпечення єдиного обліку та формування відповідного інформаційного фонду цих актів.

Види НПАОП (в уніфікованій формі для однакового застосування) мають таке цифрове позначення:

Вид економічної діяльності (група, клас) установлюється відповідно до ДК 009-96.

Якщо нормативно-правовий акт поширюється на всі або декілька видів економічної діяльності, зазначається код 0.00.

Міжгалузевий нормативний акт про охорону праці — це НПАОП загальнодержавного користування, дія якого поширюється на всі підприємства, установи, організації незалежно від відомчої (галузевої) належності та форм власності.

Галузевий нормативний акт про охорону праці — це НПАОП, дія якого поширюється на підприємства, установи, організації певної галузі.

5. Система стандартів безпеки праці.

В Україні розробляються державні стандарти України (ДСТУ). В галузі охорони праці вже діють такі стандарти: ДСТУ 2293-99 "Охорона праці. Терміни та визначення основних понять"; ДСТУ 2300-93 “Вібрація. Терміни та визначення»; ДСТУ 3038-95 "Гігієна. Терміни та визначення основних понять" та деякі інші, що поступово замінюють ще частково діючі міждержавні стандарти "Системи стандартов безопасности труда (ССБТ)" (рос).

Державні стандарти Системи стандартів безпеки праці (ГОСТ ССБТ) колишнього СРСР застосовуються на території України до їх заміни іншими нормативними документами, якщо вони не протирічать чинному законодавству України. Відповідно до Угоди про співробітництво в галузі охорони праці, укладеної керівниками урядів держав СНД у грудні 1994 року, стандарти ССБТ надалі визнаються Україною як міждержавні стандарти за узгодженим переліком, що переглядається в міру необхідності з урахуванням національного законодавства держав СНД та результатів спільної роботи, спрямованої на удосконалення Системи стандартів безпеки праці. Вони містять вимоги, норми і правила, спрямовані на забезпечення безпеки, збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці. Діючі стандарти ССБТ мають шифр системи (12) і поділяються на 5 груп, яким надано такий шифр (шифр підсистеми):

Організаційно-методичні стандарти - 0.

Стандарти вимог і норм за видами небезпечних і шкідливих виробничих чинників - 1.

Стандарти вимог безпеки до виробничого обладнання - 2.

Стандарти вимог безпеки до виробничих процесів -3.

Стандарти вимог до засобів захисту працюючих - 4.

Приклад позначення міждержавного стандарту: ГОСТ 12.1.030-81 ССБТ "Электробезопасность. Защитное заземление, зануление", де ГОСТ - Государственный стандарт (у зв'язку з тим, що стандарти не перекладалися українською мовою, вживається російська абревіатура); 12 – стандарти безпеки праці; 1 - шифр підсистеми; 030 - порядковий номер стандарту у підсистемі; 81 - рік затвердження або перегляду і назва стандарту.

Крім ДСТУ, ГОСТ і НПАОП, в Україні діють: санітарні норми (СН),Санітарні Правила і Норми(СанПіН), Державні санітарні норми(ДСН) в яких наведені вимоги стосовно виробничої санітарії та гігієни праці; державні будівельні норми (ДБН) або СНиП - (строительные нормы и правила - застосовується російська абревіатура), де викладені вимоги до будівель та споруд залежно від їх призначення і пожежної небезпеки. При розгляді питань пожежної безпеки можуть зустрічатися посилання на ОНТП - общесоюзные нормы технологического проектирования (рос.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]