Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щоденний звіт(штукатурні роботи).docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
35.18 Кб
Скачать

4.2 Механізми, інструменти та пристрої для штукатурних робіт

Інструменти для нанесення і вирівнювання  розчину. Кельма штукатура.  Остоу зі сталевого полотна товщиною до 1,5 мм, живця з  коліном висотою 50 мм і дерев'яної ручки, насадженою на  держак. Кельма насипають і приблизно дозують  різні матеріали, перемішують сухі суміші і  аствори, накидають, намазують, розрівнюють,  аглажівают, зрізають розчини, очищають інструменти, інвентар та пристосування від розчину.   Отрезовка. Являє собою невелику лопатку з тонким сталевим  полотном довжиною 100, 125, 140 мм, шириною 25, 35, 56 мм.  Застосовують для очищення інструменту, різання тріщин в  штукатурці, Подмазко, розрізання і подправкі розчину при обробленні кутів у тягах.  Ківш. Складається з чаші, держака і дерев'яної ручки і гачка.  Виготовляють ківш з різних металів, але найбільш зручні сталеві. Застосовують їх для нанесення розчину на різні поверхні і дозування матеріалів. Сокіл. Являв собою щит з ручкою в середині. Виготовляють щит з дерева або дюралюмінію. З сокола розчин наносять на поверхню лопаткою, або безпосередньо намазують і розрівнюють їм розчин на поверхні. олутеркі. Складаються з полотна і ручки. Виготовляють з несучковатой деревини. Напівтертки служать для вирівнювання, намазування розчину, вироблення падуги, при обробленні кутів і інших цілей. Інструменти для обробки штукатурки.  Тертки. Застосовують для остаточної обробки штукатурки, її затирання. Вони складаються з полотна і ручки, виготовляються з деревини сосни і їли, дюралюмінію, оцинкованої сталі, а полотно з фетру і рейок. Середні розміри терок 130 Х 190 мм. Гладилки. Застосовують для загладжування штукатурки. Це більш продуктивно, ніж затирка терки. Вони бувають сталеві й дерев'яні. Дерев'яні рівнялки - це Напівтертки, полотно яких обтягнуте гумою. Пензель. Призначена для змочування водою поверхні і підсохлій штукатурки, миття інструментів. Зазвичай для підготовки поверхонь, видалення пилу. Зубило. Вони служать для вибирання швів в кам'яній кладці, насічки декоративної штукатурки, підготовки поверхонь.  Фасонні Напівтертки. Використовують для натирання лузков, усенков і фасок. 

4.3 Улаштування звичайних штукатурок

Звичайні штукатурки виконують цементними, вапняними, глиняними, вапняно-гіпсовими, цементно-вапняними розчинами, які потрібно фарбувати.

Декоративні штукатурки виконують кольоровими розчинами, до складу яких входять пігменти (сухий порошок), кам’яний дрібняк, слюда та інші заповнювачі. Такі штукатурки не потребують фарбування.

Штукатурка складається здебільшого з трьох шарів: оббризну, ґрунту і накривки. Оббризк і ґрунт називають підготовчим шаром, а накривку - опоряджувальним. Оббризк служить для того, щоб добре тримався ґрунт і накидають його рідким розчином, рухомість якого 10-12 см за стандартним конусом. Склад розчину 1:2 (в’яжуче : заповнювач). Ґрунт виконують густим розчином, пісним (рухомість 7-9 см, склад 1:3, 1:5) і служить для вирівнювання поверхні за декілька разів. Накривку роблять рідким розчином (рухомість 10-12 см, склад 1:2) з дрібнозернистим заповнювачем. Накривка надає штукатурці міцності та естетичного вигляду. Товщина накривного шару не більше 2 мм.

Послідовність штукатурення Штукатурку приміщень починають після влаштування даху і покрівлі, установки віконних і дверних блоків та електромонтажних і сантехнічних робіт. Штукатурять спочатку стелю, а після верхню частину стін. За наявності карниза або галтелі між стелею і стіною, виконують їх, а після затирають поверхні. Одночасно штукатурять віконні і дверні укоси. До штукатурення необхідно підготувати поверхню (див. відп. 16). Після розбирання підмостків штукатурять нижню частину стін і укосів. Штукатурити фасади будівель починають теж зверху і закінчують цоколем.