Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мой_диплом.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
274.94 Кб
Скачать

6.3.3 Річна собівартість

Річна собівартість проекту складається з поточних витрат на експлуатацію системи і капітальних вкладень з урахуванням нормативного коефіцієнта економічної ефективності капітальних вкладень Ен. Значення коефіцієнта Ен=0,15.

Для того, щоб визначити річну собівартість проекту розробки інформаційної системи кулінарного сайту, підставимо розраховані вище капітальні витрати і сумарні експлуатаційні витрати:

(6.6)

Підставляючи у формулу (6.6) розраховані вище капітальні і поточні витрати, розрахуємо річну собівартість системи:

6.4 Розрахунок економічної ефективності

Основним показником визначаючим економічну доцільність витрат на створення системи, є річний економічний ефект.

Економічний ефект від упровадження інформаційної системи кулінарного сайту можна виразити доходом, підвищенням продуктивності праці, скороченням чисельності персоналу, енергоспоживання і іншими економічними показниками.

Вибір найадекватніших економічних і функціональних критеріїв для узагальнення опису ефективності створення і використовування підсистеми залежить від їх призначення, області застосування і інших чинників.

Річну економію, одержану в результаті упровадження системи, ЭГ найпростіше і узагальнено можна описати сумарним доходом від використовування пропонованої системи. Цей прибуток можна представити як різницю витрат між існуючою технологією рішення задачі і пропонованим варіантом її рішення з урахуванням витрат, що знижують граничний дохід:

, (6.7)

де ЗО - витрати по існуючому варіанту;

С - витрати по пропонованому варіанту.

Для розрахунку витрат по існуючому варіанту враховується загальний об'єм робіт в рік при експлуатації інформаційної системи і вартість виконаних робіт (заробітна платня на одну людину). Розрахуємо витрати на заробітну платню одного робітника З раб:

Для роботи з існуючою інформаційною системою достатньо 2 користувача. Розрахуємо річні витрати по існуючому варіанту:

Підставляючи дані у формулу (6.7) можна розрахувати річну економію:

Узагальнюючим показником розрахунку економічної ефективності витрат на створення інформаційної системи є розрахунковий коефіцієнт ефективності витрат ЕР, який визначається по формулі:

(6.8)

Підставивши у формулу (6.8) розраховані вище показники, визначимо значення коефіцієнта ефективності витрат:

Ефективність системи визначається рівнем коефіцієнта ефективності витрат, якщо одержаний коефіцієнт буде менше нормативного, то упровадження системи не виправдовує необхідних витрат, тобто система нерентабельна .

Якщо розрахунковий коефіцієнт ефективності капітальних вкладень на створення системи більше нормативного, то пропоновану систему можна вважати ефективною.

Іншим показником, що визначає економічну ефективність розробленої системи, є термін окупності капітальних витрат Т - показник, що характеризує період часу, протягом якого загальні витрати відшкодовуються за рахунок економії поточних витрат і додаткового прибутку від реалізації продукції. Його величина є зворотній розрахунковому коефіцієнту ефективності:

(6.9)

Підставивши відповідні значення маємо:

Річний економічний ефект пропонованої інформаційної системи кулінарного сайту розраховується по методиці визначення економічної ефективності використовування в народному господарстві нової техніки і винаходів. У розрахунку використовується єдиний нормативний коефіцієнт капітальних вкладень рівний 0,15. Розрахунок річного економічного ефекту від упровадження пропонованої системи виробляється по формулі:

(6.10)

6.5 Висновки по ефективності інформаційної системи

Розрахунковим шляхом встановлено, що коефіцієнт ефективності капітальних вкладень на створення системи складає 0,16 при терміні окупності капітальних витрат, рівному 6,4 років. Отже, пропоновану систему можна вважати ефективною.

7 ОХОРОНА ПРАЦІ

Широке промислове та побутове використання ПК актуалізувало питання охорони праці їхніх користувачів. Найбільш повним нормативним документом щодо забезпечення охорони праці користувачів ПК є "Державні санітарні норми і правила роботи з візуальними дисплейними терміналами (ВДТ) електронно-обчислювальних машин". Дотримання вимог цих правил може значно знизити наслідки несприятливої дії на працівників шкідливих та небезпечних факторів, які супроводжують роботу з відео дисплейними матеріалами, зокрема можливість зорових, нервово-емоційних переживань, серцево-судинних захворювань. Виходячи з цього, роботодавець повинен забезпечити гігієнічні й ергономічні вимоги щодо організації робочих приміщень для експлуатації ВДТ, робочого середовища, робочих місць з ВДТ, режиму праці і відпочинку при роботі з ВДТ тощо.

Основні вимоги до виробничого приміщення до експлуатації ВДТ:

  • воно не може бути розміщених у підвалах та цокольних поверхах;

  • площа на одне робоче місце в такому приміщенні повинна становити не менше 6,0м2, а об’єм не менше 20,0м3;

  • воно повинне мати природне та штучне освітлення;

  • в ньому мають бути шафи для зберігання документів магнітних дисків, полиці, стелажі, з урахуванням вимог до площі приміщення;

  • щоденно проводити вологе прибирання;

  • поруч з приміщенням для роботи з ВДТ мають бути обладнання: побутова кімната для відпочинку під час роботи; кімната психологічного розвантаження.

Для забезпечення точного та швидкого зчитування інформації в зоні найкращого бачення площина екрана монітора повинна бути перпендикулярною нормальній лінії зору. При цьому повинна бути передбачена можливість переміщення монітора навколо вертикальної осі в межах ±30° (справа наліво) та нахилу вперед до 85° і назад до 105° з фіксацією в цьому положенні. Клавіатура повинна бути розташована так, щоб на ній було зручно працювати двома руками. Клавіатуру слід розміщати на поверхні столу на відстані 100 .300 мм від краю. Кут нахилу клавіатури до столу повинен бути в межах від 5 до 15°, зап'ястя на долонях рук повинні розташовуватись горизонтально до площини столу.

Принтер повинен бути розміщений у зручному для користувача положенні, так, що максимальна відстань від користувача до клавіш управління принтером не перевищувала довжину витягнутої руки користувача.

Конструкція робочого стола повинна забезпечувати можливість оптимального розміщення на робочій поверхні обладнання, що використовується, з врахуванням його кількості та конструктивних особливостей (розмір монітора, клавіатури, принтера, ПК та ін.) і документів, а також враховувати характер роботи, що виконується.

Рис 7.1 Конструкція робочого стола

Вимоги до режимів праці і відпочинку при роботі з ВДТ. Під час роботи з ВДТ для збереження здоров'я працівників, запобігання профзахворюванням і підтримки працездатності встановлюються внутрішньо змінні регламентовані перерви для відпочинку.

Тривалість регламентованих перерв під час роботи з ЕОМ за 8-годинної денної робочої зміни залежно від характеру праці: 15 хвилин через кожну годину роботи - для розробників програм зі застосуванням ЕОМ; 15 хвилин через кожні дві години - операторів із застосуванням ЕОМ; 10 хвилин після кожної години роботи за ВДТ для операторів комп'ютерного набору.

Ігнорування санітарних правил і норм роботи з ВДТ може викликати у осіб, які з ними професійно працюють, загальну втому, зорову втому, болі та відчуття піску в очах, відчуття засміченості та свербіння очей, болі в хребті, закам'янілість та оніміння м'язів шиї та плечового поясу, пошкодження дисків хребта, порушення постави, судоми м'язів ніг, синдром RSI хронічний розтяг зв'язок, синдром тунелю Карпаля, головні болі, поганий сон, депресивні стани тощо.

Вимоги до освітлення приміщень та робочих місць під час роботи з ВДТ:

  • освітленість на робочому місці повинна відповідати характеру зорової роботи, який визначається трьома параметрами: об’єктом розрізнення – найменшим розміром об’єкта, що озглядається на моніторі ПК; фоном, який характеризується коефіцієнтом відбиття; контрастом об’єкта і фону.

  • необхідно забезпечити достатньо рівномірне розподілення яскравості на робочій поверхні монітора, а також в межах навколишнього простору;

  • на робочій поверхні повинні бути відсутні різкі тіні;

  • в полі зору не повинно бути відблисків (підвищеної яскравості поверхонь, які світяться та викликають осліплення;

  • величина освітленості повинна бути постійною під час роботи;

  • слід обирати оптимальну спрямованість світлового потоку і необхідний склад світла.

Гігієнічні норми до організації і обладнання робочих місць з ВДТ. При розташуванні елементів робочого місця користувача ВДТ слід враховувати:

  • робочу позу користувача;

  • простір для розміщення користувача;

  • можливість огляду елементів робочого місця;

  • можливість введення захистів;

  • розміщення документації і матеріалів, які використовуються користувачем.

Конструкція робочого місця користувача ВДТ має забезпечити підтримання оптимальної робочої пози. Робочі місця з ВДТ слід так розташувати відносно вікон, щоб природне світло падало збоку, переважно зліва.

7.1 Державна політика в галузі охорони праці

Державна політика в галузі охорони праці визначається відповідно до Конституції України Верховною Радою України і спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням.

Державна політика в галузі охорони праці базується на принципах:

  • пріоритету життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних умов праці;

  • підвищення рівня промислової безпеки шляхом забезпечення суцільного технічного контролю за станом виробництв, технологій та продукції, а також сприяння підприємствам у створенні безпечних та нешкідливих умов праці;

  • комплексного розв’язання завдань охорони праці на основі загальнодержавної, галузевих, регіональних програм з цього питання та з урахуванням інших напрямів економічної і соціальної політики, досягнень в галузі науки і техніки та охорони довкілля;

  • соціального захисту працівників, повного відшкодування особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

  • встановлення єдиних вимог з охорони праці для всіх підприємств та суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності та видів діяльності.;

  • адаптації трудових процесів до можливостей працівника з урахуванням його здоров’я та психологічного стану;

  • використання економічних методів управління охороною праці, участі держави у фінансуванні заходів щодо охорони праці, залучення добровільних внесків та інших надходжень на ці цілі, отримання яких не суперечить законодавству;

  • інформування населення, проведення навчання, професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці;

  • забезпечення координації діяльності органів державної влади, установ, організацій, об’єднань громадян, що розв’язують проблеми охорони здоров’я, гігієни та безпеки праці, а також співробітництва і проведення консультацій між роботодавцями та працівниками (їх представниками), між усіма соціальними групами під час прийняття рішень з охорони праці на місцевому т державному рівнях;

  • використання світового досвіду організації роботи щодо поліпшення умов і підвищення безпеки праці на основі міжнародного співробітництва.

Законодавство про охорону праці складається з цього Закону, Кодексу законів про працю України, Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів. Якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші норми, ніж ті, що передбачені законодавством України про охорону праці, застосовуються норми міжнародного договору.

7.2 Права працівників на охорону праці під час роботи

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва. Стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовують працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилась виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля. Він зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця. Факт наявності такої ситуації за необхідності підтверджується спеціалістами з охорони праці підприємства за участю представника профспілки, членом якої він є, або уповноваженої Працівниками особи з питань охорони праці(якщо професійна спілка на підприємстві не створювалася) експерта з охорони праці.

За період простою з причин, передбачених частиною другою цієї статті, які виникли не з вини працівника, за ним зберігається середній заробіток.

Працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавства про охорону праці, не додержується умови колективного договору з цих питань. У цьому разі працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного заробітку. Працівника, який за станом здоров'я відповідно до медичного висновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести за згодою працівника на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і у разі потреби встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з набуття іншої професії відповідно до законодавства. На час зупинення експлуатації підприємства, цеху, дільниці, окремого виробництва або устаткування органом державного нагляду за охороною праці чи службою охорони праці за працівником зберігаються місце роботи, а також середній заробіток.

7.3 Права працівників під час укладання трудового договору

Умови трудового договору не можуть містити положень, що суперечать законам та іншим нормативно-правовим актам охорони праці.

Під час укладання договору роботодавець повинен проінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих факторів. Які ще не усунуто. Можливі наслідки їх впливу на здоров'я та про права працівників на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

Працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров'я. До виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, допускаються особи за наявності висновку психофізіологічної експертизи.

Усі працівники згідно із законом підлягають загальнообов'язковому державному страхуванню від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

8 ІНСТРУКЦІЇ ДЛЯ КОРИСТУВАЧА

    1. Інструкція по роботі з інформаційною системою

8.3 Рекомендовані технічні засоби

Для використання сайту достатньо мати комп’ютер з наступною конфігурацією:

  • процесор – Celeron, Pentium з частотою 133МГц і більше;

  • обсяг вільної зовнішньої пам'яті - не менш 10 Мбайтів;

  • оперативна пам’ять – 32Мб і більше;

  • пам’ять відеоадаптера – 4Мб і більше;

  • операційна система – ОС Windows 98, Me, 2000,XP та інші;

  • монітор – будь-яка модель з довжиною діагоналі 15 дюймів і більше;

  • з’єднання з Інтернетом - 128 Кб і більше .

ВИСНОВОК

При роботі над дипломним проектом було спроектовано та розроблено ІС «Рецепты для домохозяек». ІС призначена для застосування у мережі Інтернет.

Розроблена ІС дозволяє зберігати та обробляти всі подані дані. Система містить велику різновидність кулінарних страв, та має можливості:

  • зберігати дані про рецепти багатьох видів страв;

  • обробляти інформацію;

  • видавати інформацію після запиту користувача;

  • має форум для спілкування користувачів.

Розробляючи даний дипломний проект було поглиблено знання у теорії розробки баз даних, створення ER-діаграм. Розібрано нормальні форми баз даних та відпрацьовано процес проведення нормалізації ER-діаграми. Була розроблена стійка база даних. У ній можна легко змінювати фізичну модель даних, доповнюючи чи корегуючи її залежно від власних побажань, при цьому не боячись повністю зруйнувати базу даних.

Також було розроблено форум, щоб користувачі сайту мали можливість спілкуватися, обговорювати рецепти , значні події у житті та інше.

При роботі над проектом було оновлено навички роботи з PHP, HTML, JavaScript та застосовано мову MYSQL.

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Аносова М.М., Кучер А.С., Лифанова Р.Ф.. «Организация производства на п.о.п.» - Питер, 2004

  2. Атре Ш. Структурный подход к организации баз данных. - М.: Финансы и статистика, 1983. - 320 с.

  3. Баранов В. «Повар». Учебное пособие. - Питер, 2001

  4. Когаловский М.Р. Перспективные технологии информационных систем. — М.: ДМК Пресс; Компания АйТи, 2003. — 288 с. 

  5. Озкарахан Э. Машины баз данных и управление базами данных. - М.: Мир, 1989.

  6. Хаббард Д. Автоматизированное проектирование баз данных. - М.: Мир, 1984. - 294 с.

  7. Цаленко М.Ш. Моделирование семантики в базах данных. - М.: Наука, 1988.

ДОДАТОК А

Екранні форми

ДОДАТОК Б

unit Unit1;

interface

uses

Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,

Dialogs, Menus, ComCtrls, ExtCtrls, StdCtrls, ExtDlgs;

type

TForm1 = class(TForm)

MainMenu1: TMainMenu;

N1: TMenuItem;

N2: TMenuItem;

N4: TMenuItem;

N15: TMenuItem;

N16: TMenuItem;

N18: TMenuItem;

N19: TMenuItem;

N20: TMenuItem;

N21: TMenuItem;

Coloir: TColorDialog;

N5: TMenuItem;

N6: TMenuItem;

N7: TMenuItem;

N8: TMenuItem;

N17: TMenuItem;

N23: TMenuItem;

PrintPlate: TImage;

Panel1: TPanel;

Label3: TLabel;

Panel2: TPanel;

Label1: TLabel;

UpDown1: TUpDown;

Pane555: TPanel;

Label2: TLabel;

Panel3: TPanel;

GridH: TEdit;

GridW: TEdit;

repaint: TButton;

Button1: TButton;

StatusBar1: TStatusBar;

ButSave: TButton;

SavePictureDialog1: TSavePictureDialog;

OpenPictureDialog1: TOpenPictureDialog;

ButLoad: TButton;

procedure FormMouseDown(Sender: TObject; Button: TMouseButton;

Shift: TShiftState; X, Y: Integer);

procedure FormMouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState; X,

Y: Integer);

procedure N18Click(Sender: TObject);

procedure N19Click(Sender: TObject);

procedure N20Click(Sender: TObject);

procedure N21Click(Sender: TObject);

procedure N9Click(Sender: TObject);

procedure N10Click(Sender: TObject);

procedure N11Click(Sender: TObject);

procedure N12Click(Sender: TObject);

procedure N13Click(Sender: TObject);

procedure N14Click(Sender: TObject);

procedure N16Click(Sender: TObject);

procedure UpDown1Click(Sender: TObject; Button: TUDBtnType);

procedure N7Click(Sender: TObject);

procedure N8Click(Sender: TObject);

procedure N17Click(Sender: TObject);

procedure N23Click(Sender: TObject);

procedure N4Click(Sender: TObject);

procedure PrintPlateClick(Sender: TObject);

procedure GridHChange(Sender: TObject);

procedure GridWChange(Sender: TObject);

procedure repaintClick(Sender: TObject);

procedure FormCreate(Sender: TObject);

procedure Panel3Click(Sender: TObject);

procedure Button1Click(Sender: TObject);

procedure ButSaveClick(Sender: TObject);

procedure ButLoadClick(Sender: TObject);

private

{ Private declarations }

public

gw,gh:Integer; // Krsna

Xg,Yg:Integer; // Krsna

{ Public declarations }

end;

var

Form1: TForm1;

x0,y0,x1,y1:integer;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.FormMouseDown(Sender: TObject; Button: TMouseButton;

Shift: TShiftState; X, Y: Integer);

begin

Xg:= round( X / gw)*gw;

Yg:= round( Y / gh)*gh;

x0:=Xg; x1:=Xg; // Krsna

y0:=Yg; y1:=Yg; // Krsna

if ssCtrl in shift then exit;

PrintPlate.canvas.MoveTo(Xg,Yg);

end;

procedure TForm1.FormMouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState; X,

Y: Integer);

const n=200;

var i:integer;

begin

StatusBar1.Panels[0].Text:= 'Pos '+IntToStr(X)+' : ' +IntToStr(Y);

if ssCtrl in shift then exit; // держи Контрол шоб создавать линию между точками на большом расстоянии

Xg:= round( X / gw)*gw;

Yg:= round( Y / gh)*gh;

PrintPlate.canvas.Pen.Color:=Coloir.Color;

if ssleft in shift then begin

case form1.Tag of

0:PrintPlate.canvas.LineTo(Xg,Yg); //карандаш

1:begin

PrintPlate.canvas.Pen.Color:=form1.Color; PrintPlate.canvas.Rectangle(x0,y0,x1,y1);

PrintPlate.canvas.Pen.Color:=Coloir.Color; PrintPlate.canvas.Rectangle(x0,y0,Xg,Yg); //прямоугольник

x1:=Xg;

y1:=Yg;

end;

2:begin

PrintPlate.canvas.Pen.Color:=form1.Color; PrintPlate.canvas.RoundRect(x0,y0,x1,y1,50,50);

PrintPlate.canvas.Pen.Color:=Coloir.Color;

PrintPlate.canvas.RoundRect(x0,y0,Xg,Yg,50,50);

x1:=Xg;

y1:=Yg;

//прямоугольник со скругленными концами

end;

3:begin

randomize;

begin

for i:=0 to n do

PrintPlate.canvas.Pen.Color:=rgb(random(256),random(256),random(256));

PrintPlate.canvas.LineTo(random(form1.ClientWidth),random(form1.ClientHeight));

//произвольные линии

end;

end;

end;

end;

end;

procedure TForm1.N18Click(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Width:=1;

panel1.Caption:='1';

end;

procedure TForm1.N19Click(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Width:=2;

panel1.Caption:='2';

end;

procedure TForm1.N20Click(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Width:=3;

panel1.Caption:='3';

end;

procedure TForm1.N21Click(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Width:=5;

panel1.Caption:='5';

end;

procedure TForm1.N9Click(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Color:=clWhite;

panel3.Color:=clWhite

end;

procedure TForm1.N10Click(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Color:=clBlack;

panel3.Color:=clBlack;

end;

procedure TForm1.N11Click(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Color:=clYellow;

panel3.Color:=clYellow;

end;

procedure TForm1.N12Click(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Color:=clBlue;

panel3.Color:=clBlue

end;

procedure TForm1.N13Click(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Color:=clBlue;

panel3.Color:=clBlue

end;

procedure TForm1.N14Click(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Color:=clGreen;

panel3.Color:=clGreen

end;

procedure TForm1.N16Click(Sender: TObject);

begin

Form1.Tag:=0;

end;

procedure TForm1.UpDown1Click(Sender: TObject; Button: TUDBtnType);

begin

PrintPlate.canvas.Pen.Width:=updown1.Position;

panel2.Caption:=inttostr(updown1.Position);

end;

procedure TForm1.N7Click(Sender: TObject);

begin

form1.Color:=rgb(0,0,1);

form1.Color:=clWhite;

end;

procedure TForm1.N8Click(Sender: TObject);

begin

Form1.Tag:=1;

end;

procedure TForm1.N17Click(Sender: TObject);

begin

Form1.Tag:=2;

end;

procedure TForm1.N23Click(Sender: TObject);

begin

form1.Tag:=3;

end;

procedure TForm1.N4Click(Sender: TObject);

begin

Coloir.Execute;

Canvas.Pen.Color:=Coloir.Color;

panel3.Color:=Coloir.Color

end;

procedure TForm1.PrintPlateClick(Sender: TObject);

var

lx,ly:Integer;

xx,yy:Integer;

gw,gh:Integer;

i:integer;

begin

exit;

gw:=StrToIntDef(GridW.Text,1);

gh:=StrToIntDef(GridH.Text,1);

lx:=PrintPlate.Width div gw;

ly:=PrintPlate.Height div gh;

for i:=1 to lx do

begin

PrintPlate.Canvas.MoveTo(i*gw,0);

PrintPlate.Canvas.LineTo(i*gw,PrintPlate.Height);

end;

for i:=1 to ly do

begin

PrintPlate.Canvas.MoveTo(0,i*gh);

PrintPlate.Canvas.LineTo(PrintPlate.Width,i*gw)

end;

{end // if

else

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Color:=clWhite;

PrintPlate.Repaint;

end; }

//PrintPlate.Canvas.Create;

end;

procedure TForm1.GridHChange(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.CleanupInstance;

gh:=StrToIntDef(GridH.Text,1); // Krsna

end;

procedure TForm1.GridWChange(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.CleanupInstance;

gw:=StrToIntDef(GridW.Text,1); // Krsna

end;

procedure TForm1.repaintClick(Sender: TObject);

var

lx,ly:Integer;

xx,yy:Integer;

i:integer;

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Width:=1;

PrintPlate.Canvas.Pen.Color:=clBlack;

gw:=StrToIntDef(GridW.Text,1);

gh:=StrToIntDef(GridH.Text,1);

lx:=PrintPlate.Width div gw;

ly:=PrintPlate.Height div gh;

for i:=1 to lx do

begin

PrintPlate.Canvas.MoveTo(i*gw,0);

PrintPlate.Canvas.LineTo(i*gw,PrintPlate.Height);

end;

for i:=1 to ly do

begin

PrintPlate.Canvas.MoveTo(0,i*gh);

PrintPlate.Canvas.LineTo(PrintPlate.Width,i*gw)

end;

PrintPlate.Canvas.Pen.Width:=updown1.Position;

end;

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);

begin

gw:=21;

gh:=21;

PrintPlate.Canvas.Pen.Color:=Color;

PrintPlate.Canvas.Pen.Width:=UpDown1.Position;

end;

procedure TForm1.Panel3Click(Sender: TObject);

begin

if not Coloir.Execute then exit;

Panel3.Color:=Coloir.Color;

end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);

begin

PrintPlate.Canvas.Pen.Color:=Form1.Color;

PrintPlate.Canvas.Brush.Color:=Form1.Color;

PrintPlate.Canvas.Rectangle(0,0,PrintPlate.Width,PrintPlate.Height);

PrintPlate.Canvas.Pen.Color:=Coloir.Color;

PrintPlate.Canvas.Pen.Width:=1;

end;

procedure TForm1.ButSaveClick(Sender: TObject);

begin

if SavePictureDialog1.Execute then PrintPlate.Picture.SaveToFile(SavePictureDialog1.FileName);

end;

procedure TForm1.ButLoadClick(Sender: TObject);

begin

if OpenPictureDialog1.Execute and FileExists(OpenPictureDialog1.FileName) then

PrintPlate.Picture.LoadFromFile(OpenPictureDialog1.FileName);

end;

end.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]