Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fiz-ra.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

1.1 Упровадження здорового способу життя. Вплив фізичної культури на стан здоров’я

Особливе місце у системі охорони здоров'я належить фізичній культурі та спорту, а отже, і фізичному вихованню. Фізична культура – частина загальної культури суспільства, одна з сфер соціальної діяльності, спрямована на зміцнення здоров'я, розвиток фізичних здібностей людини. Основні показники стану фізичної культури в суспільстві – рівень здоров'я і фізичного розвитку людей, ступінь використання фізичної культури у сфері виховання та освіти, у виробництві, побуті, спортивні досягнення. Фізичне виховання – це органічна частина загального процесу виховання, соціально-педагогічний процес, спрямований на зміцнення здоров'я, гармонійний розвиток форм і функцій людського організму. Основні засоби фізичного виховання – заняття фізичними вправами, загартування організму, гігієна праці та побуту. На відміну від охорони здоров'я, фізична культура не має чітко визначеної області дії, вона призначена для всебічного розвитку людського тіла і духу. Кажучи спрощено, якщо охорона здоров'я бореться з наслідками негативних процесів, то фізична культура їй попереджає, допомагає їх уникнути.

1.2 Техніка бігу на короткі дистанції.

Спринтерський біг (30,60,100 метрів)

Обладнання: секундомер,відмірена дистанція, прапорець, фінішна стрічка. Опис проведення тестування: За командою «на старт» учасники тестування стають за стартову лінію в положення високого старта(низький старт не використовується) і зберігають нерухомий стан.За сигналом тренера вони повинні якнайшвидше подолати задану дистанцію, не знижуючи темпу бігу перед фінішем. Результатом тестування є час подолання дистанції з точністю до десятої частки секунди.

Послідовність виконання низького старту.

По команді «На старт!»

1. Встановивши колодки, бігун відходить на 2-3м назад і зосереджує свою увагу на майбутньому бігу.

2. За командою "На старт!» Бігун підходить до колодок, присідає і ставить руки на доріжку.

3. Стопою слабшої ноги упирається в опорну площадку задньої колодки, стопою іншої ноги-в передню колодку і опускається на коліно ззаду стоїть ноги.

4. Ставить руки позаду стартовою риси на ширині плечей або трохи ширше. Руки у лінії старту спираються на великий, вказівний і середній пальці, причому великі пальці звернені один до одного, а руки випрямлені в ліктях.

5. Голова утримується прямо, маса тіла частково перенесена на руки.

По команді «Увага!»

1. Спортсмен розгинає ноги і відриває коліно від землі, піднімає таз і подає плечі вперед. 2. Тулуб злегка зігнуте, голова опущена, погляд спрямований вниз-вперед. Це положення бігун повинен зберегти без руху до наступної команди. 3. Шкарпетки ніг і пальці рук стартує повинні обов'язково торкатися поверхні доріжки. 4. Бігун зосереджується для сприйняття стартового сигналу.

За команді «Марш!» (Або пострілу)

1. Бігун енергійно відштовхується ногами і виконує швидкі рухи зігнутими в ліктях рукамі. Відштовхування проводиться під гострим кутом до доріжки.

2. Рухи при виході зі старту виконуються максимально швидко

1.3 Розробіть комплекс загальнорозвивальних вправ без предметів

а) В. п.о.с.( вихідне положення основна стійка), руки на пояс(10-12 разів)

1-стати на носки,руки вгору; 2. Вихідне положення (в.п.)

б)В.п. стійка ноги нарізно,руки на пояс (8-10)

1,2-нахил голови вправо;3,4-нахил голови вліво.

в)в.п.вузька стійка ноги нарізно, руки перед грудьми (10-12)

1-поворот тулуба вправо 2-в.п. 3-поворот тулуба вліво 4-в.п.

г)в.п. стійка ноги нарізно, праву руку напояс, ліву вгору (10-12)

3,4 – нахил тулуба вліво, ліва рука на поясі

д) в.п. – широка стійка,ноги нарізно,руки назад в замок (8-10)

1,3 – нахил тулуба вперед, руки вгору

е)в.п.-широка стійка ноги нарізно, руки на пояс (10-12)

1,2-нахил тулуба до правої або лівої ноги, пальцем торкнутися ноги

2-нахил тулуба до середини

4-в.п.

ж)в.п.-вузька стійка ноги нарізно,руки вперед (8-10)

1,3-мах правою ногою до лівої руки або лівою ногою до правої руки

2,4-в.п.

з)В.п. стійка ноги нарізно, руки на пояс

1,3-присісти руки вперед

2,4-в.п.

к)в.п.-стійка ноги нарізно,права вперед,руки за голову в замок

1,2 – стрибком зміна положення ніг

3,4 –в.п.

м)в.п. основна стійка руки на поясі (8-10)

1,2-стрибок на правій нозі

3,4-стрибок на лівій нозі

л)в.п.основна стійка руки вгору (8-10)

1,3-праву або ліву ногу назад,руки вгору

2,4-в.п.

2.1. Правила гігієни під час занять фізичною культурою.

Для позитивного впливу занять фізичною культурою і спортом на здоров’я потрібно дотримуватись певних гігієнічних вимог. Найважливішими з них є: ритм праці і відпочинку (хроніогігієна), зміст і режим харчування, виконання нормативних вимог щодо місць занять (спортивні споруди і обладнання, стан зовнішнього середовища), одяг і взуття людей, які займаються фізичною культурою і спортом.

Гігієна одягу та взуття під час занять фізичною культурою і спортом.

Гігієнічне значення одягу та взуття під час занять фізичною культурою і спортом визначається їх роллю в регуляції теплообміну і попередженню травм і пошкоджень.

Гігієнічна оцінка одягу проводиться за такими його якостями: тепло- і повітропроникність, гігроскопічність, електростатичність, знезаражуваність (спроможність піддаватися знезаражуванню), обтічність (вплив одягу на зустрічний опір повітря під час руху).

Теплопровідність одягу характеризується його спроможністю проводити тепло. Чим вища теплопровідність, тим більше тепла організм буде віддавати в оточуюче середовище; чим теплопровідність нижча, тим більше утримує тепло. В холодну погоду потрібний одяг з низькою теплопровідністю, в спекотну – навпаки.

З матеріалів, що використовуються для одягу, найкраще зберігає тепло вовна.

Повітропроникність одягу характеризується його спроможністю до обміну повітря між простором під одягом і зовнішнім середовищем. Шкіра виділяє піт, який містить кінцеві продукти обміну, тому під одягом накопичуються водяна пара, шкідливі гази. За належної повітропроникності простір під одягом вентилюється, що покращує дихання шкіри і сприяє виведенню продуктів метаболізму. Добра повітропроникність у вовни, бавовняних тканин, шовку, льону.

одягу з вовни та бавовняних тканин притаманні низька теплопровідність, добра повітропроникність, висока гігроскопічність, низька електростатичність. Ці тканини добре піддаються знезаражуванню, отже, вони якнайкраще відповідають гігієнічним вимогам.

Одяг з синтетичних тканин легкий, еластичний, облягає тіло і зменшує зустрічний опір повітря, проте йому притаманні гірші гігієнічні якості порівняно з одягом з вовни та бавовняних тканин.

Взуття для занять фізичними вправами повинно відповідати наступним гігієнічним вимогам: сприяти збереженню постійної температури стопи (теплопровідність взуття), забезпечувати вентиляцію стопи (повітропроникність взуття), убирати піт (гігроскопічність), не пропускати зовнішньої вологи (вологозахищеність), сприяти попередженню пошкоджень опорно-рухового апарату (нижніх кінцівок, хребта), що забезпечується вірним підбором взуття у відповідності з індивідуальними особливостями будови і розмірів ноги, амортизаційні та корсетно-підтримуючі властивості взуття. Гігієнічні якості взуття залежать від трьох його складових: шкарпетка, устілки і власно зовнішнього взуття.

Теплопровідність спортивного взуття значною мірою залежить від шкарпеток. Шкарпетки з вовни та бавовни мають кращі гігієнічні якості, зокрема теплопровідністю, порівняно з синтетичними матеріалами. При низьких температурах надівають дві пари шкарпеток – з вовни та бавовни. Взуття для холодної погоди з натуральної шкіри має кращі гігієнічні якості. Взуття зі шкіри у поєднанні з шкарпетками з вовни та бавовни добре зберігає тепло, володіє гігроскопічністю та повітропроникністю.

У сиру погоду, як правило, використовують взуття з синтетичних матеріалів – гумове. Проте гумове взуття для занять фізичною культурою і спортом не рекомендується, оскільки йому притаманна низька повітропроникність, що утруднює вентиляцію стопи і тепловіддачу, посилює потовиділення.

Враховуючи велике навантаження на стопи і весь опорно-руховий апарат під час бігу, в ряді видів спорту важливе значення мають амортизаційні властивості взуття, які зменшують ударні навантаження на суглоби та хребет. Ці якості взуття створюються завдяки грубій пружній підошві, устілок з супінаторами, які підтримують зведення стопи і тим самим підвищують її амортизаційні властивості і попереджують розвиток плоскостопості. Груба підошва та устілки сприяють також теплоізоляції.

Різні види спорту вимагають взуття з конкретними властивостями (тому і виготовляють бігові, баскетбольні, волейбольні, футбольні, тенісні та інші кросівки). Наприклад, під час метання молота і диску, в ігрових видах спорту, гірськолижному спорті і фігурному катанні велике навантаження припадає на гомілковостопний суглоб, тому взуттю надається корсетна функція (стягування шнурівкою взуття навколо гомілковостопного суглоба). У деяких видах спорту, наприклад стрибки, потрібне підвищене зчеплення взуття з опорою, що досягається за допомогою шипів на підошві.

2.2 Техніка виконання прийому – передачі мяча обома руками зверху (волейбол).

Виконуючи верхню передачу руками волейболіст приймає таке положення – ноги злегка зігнуті в колінах, тулуб у вертикальному положенні, руки витягнуті вперед-вгору і зігнуті в ліктях. Лікті розведені і знаходяться на рівні плечей. Кисті рук долонями обернені

2.3 Розробіть комплекс загальнорозвивальних вправ з гімнастичною палицею

А)в.п. основна стійка,гімнастична палиця донизу (8-10)

1,3-мах правою,лівою ногою назад,гімнастична палиця вгору

2,4 –в.п.

Б)В.п. стійка ноги нарізно,гімн.палиця на лопатках (10-12)

1,3-нахил тулуба вправо,вліво

2,4-в.п.

В)В.п. візька стійка ноги нарізноЮ гімн.палиця під лікті (10-12)

1-поворот тулуба врправо.вліво

2,4-в.п.

Г)в.п.широка стійка,ноги нарізно,палиця назад (8-10)

1,3-нахил тудуба вперед,гімн.палиця назад

2,4-в.п.

Д)в.п. стійка ноги нарізно, гімн. Палка вперед

1,3-поворот тулуба вправо,вліво

Е) в.п. широка стійка ноги нарізно, гімн. Палиця на лопатки

1-нахил тулуба до правої ноги

1-до середини

3-до лівої ноги

4-в.п.

Ж)В.п. основна стійка, гімн. Палиця вперед

1,3-мах лівою ногою до гімн. Палиці або правою ногою

З) в.п. широка стійка ноги нарізно, гімн. Палиця під лікті

1,3-нахил тулуба вперед або назад

Н)в.п. стійка ноги нарізно гімн. Палиця вперед

1,3-присідання гімн.палиця вгору

К)в.п. вузька стійка ноги нарізно гімн палиця донизу

1,3-стрибком широка стійка ноги нарізно гімн. Палиця вгору

1,4-в.п.

Л)В.п. стійка ноги нарізно,гімн.палиця внизу

1,2-стрибком зміна положення гумн. Палка вгору

М)в.п. основна стійка гімн. Палка внизу

1,3-стати на носки,гімн.палка вгору

    1. Перша допомога при ударі.

Ознаки удару: біль, травматичний набряк тканин, синець, підвищення температури та порушення функцій, крововиливи, гематоми.

Щоб попередити виникнення крововиливу і зменшити біль, треба забезпечити спокій пошкодженої частини тіла, а якщо це кінцівка, то надати їй високе положення. На ушкоджену ділянку необхідно накласти холод: гумовий міхур або поліетиленовий мішечок з льодом чи холодний компрес, який необхідно часто змінювати. Через 2-3 дні для більш швидкого розсмоктування крововиливу до ушкодженого місця прикладають грілку або роблять теплі ванночки. При сильному ударі після вище застосованих заходів потрібно звернутися до лікаря, щоб не пропустити більш серйозного ушкодження, наприклад, перелому.

3.2Техніка виконання ловіння і передачі мяча обома руками від грудей (баскетбол).

Передача м’яча-прийом,за допомогою якого гравець направляє м’яч партнеру для продовження атаки. Передача виконується так-кисті з розставленими пальцями вільно обхвачують м’яч,який знаходиться на рівні поясу,лікті опущені. Кругообразними рухами рук вперед-вниз-насебе-вгору і одночасним згином ніг в колінних суглобах,м’яч при цьому підтягують до грудей. Потім м’яч посилають вперед різким виправленням рук, при цьому ноги повністю розгинаються і маса тіла переноситься на виставлену вперед ногу. М’яч випускається захльостуючи ми рухами кистей.

3.3Розробіть комплекс загальнорозвивальних вправ на гімнастичній лаві (стоячи).

4.1 Перша допомога при розтягуванні мязів та звязків.

Розтягування зв’язок.

Найбільше часто спостерігається в області гомілковостопного суглоба, коли підкручується стопа і рухливість в суглобі перевищує за обсягом звичайні. Ознаки. Різкий біль у момент ушкодження іноді посилюється через якийсь час у зв'язку зі збільшенням крововиливу. Зовнішній вигляд суглоба не змінений, іноді спостерігається набряк. Рухи в суглобі збережені, але обмежені і болючі.

Перша допомога. Потрібно надати постраждалому суглобу підняте положення, туго забинтувати його і поверх бинта покласти пухир із льодом.

Розтягнення зв’язок суглобів виникає в результаті різкого руху. При цьому може трапитися частковий, а іноді і повний їх розрив, пошкодження судин і крововиливи у тканини. Іноді можуть бути і більш серйозні пошкодження, наприклад, тріщина кістки. Рухливість суглоба можлива, але обмежена і викликає сильні больові відчуття. При розтягуванні зв'язок необхідно зафіксувати пошкоджений суглоб тугою пов'язкою і прикласти до пошкодженого місця міхур з льодом чи холодною водою.

Після надання першої допомоги необхідно звернутися до лікаря-хірурга, який поставить діагноз і при необхідності надасть додаткову допомогу.

4.2 Техніка виконання стрибка у довжину з місця

Обладнання: неслизька поверхня з лінією і розміткою в сантиметрах.

Опис проведення тестування.

Учасник тестування стає носками до лінії, робить взмах руками назад, потім різко виносить їх уперед, відштовхуючись ногами, стрибає якомога далі. Результатом тестування є дальність стрибка в сантиметрах у кращій із двох спроб.

Загальні вказівки і зауваження.

Тестування проводиться відповідно до правил змагань для стрибків і довжину, місце відштовхування і приземлення повинні перебувати на одному рівні.

4.3 Розробіть комплекс загальнорозвивальних вправ у колі.

А)И.п. стоя лицом в круг,взяться за руки внизу,узкая стойка ноги врозь

1,3-махом рук вверх становимся на носки

2,4-и.п.

Б) И.п. стоя лицом в круг,руки на плечи рядом стоячих,основная стойка

1,3-наклон головы вправо,вліво

2,4-и.п.

В) И.п. стоя правым боком в круг,правую руку на пояс впереди стоящему,левую к себе на пояс,узкая стойка ноги врозь

1,3-након туловища вліво,вправо

1,4-и.п.

Г) ) И.п. стоя левым боком в круг, левую руку на пояс впереди стоящему,правую к себе на пояс,узкая стойка ноги врозь

1,3-наклон туловища вправо

2,4-и.п.

Д)И.п. стоя лицом в круг,руки на плечи рядом стоящему,узкая стойка ноги врозь

1,3-поднимая правую или левую ногу,сгинаем ее в коленням суставе

2,4-и.п.

Е) И.п. стоя лицом в круг,руки на плечи рядом стоящему, стойка ноги врозь

1,3-присесть

2,4-и.п.

Ж) И.п. стоя лицом в круг,руки на плечи рядом стоящему,узкая стойка ноги врозь

1,3-отводим правую ногу назад,поворот головы вліво(или на оборот)

2,4-и.п.

З)И.п. стоя лицом в круг,взяться за руки внизу,узкая стойка ноги врозь

1,3-прыжки с измененнием положення ног

2,4-и.п.

К) И.п. стоя лицом в круг,взяться за рукивверхц,узкая стойка ноги врозь

1,3-круговое движение тазом в правую,левую сторону

2,4-и.п.

Н)И.п. стоя спиной в круг, взяться за рук, узкая стойка ноги врозь

1,3-на глибокий вдох поднимаем руки

2,4-и.п.

5.1 Перша допомога при пораненнях.

Обробка ран є основою першої допомоги при пораненнях. Це досить нескладна процедура, тому при вивченні заходів першої допомоги її засвоєння стоїть на першому місці. Правильна обробка рани перешкоджає виникненню ускладнень і майже втричі скорочує час загоювання.

Надаючи першу допомогу при пораненнях (особливо тяжких), слід постійно пам'ятати і виконувати такі вимоги і правила:

1) при сильній кровотечі -- зупинити її; ніколи не промивайте рану водою (за винятком ран від укусів тварин); не намагайтесь виймати з рани шматки предметів, за винятком випадків, коли вони лежать на поверхні рани і їх добре видно; у цьому випадку великим і вказівним пальцями беруть стерильну серветку, кладуть на предмет, захоплюють його і видаляють; не доторкайтесь до рани руками; ніколи не слід вводити в рани антисептичні засоби (йод, діамантовий зелений та ін.);

2) ніколи не залишайте рану відкритою; рану не можна засипати ніякими порошками чи замазувати мазями, забороняється безпосередньо на рану класти вату; перед тим як приступати до накладання пов'язки на рану. потрібно добре вимити руки; при наявності розчинів йоду, діамантового зеленого, перекису водню необхідно обробити краї рани. Для цього ватним чи марлевим тампоном (в аптечці є паличка з намотаною ватою), змоченими в одному зі вказаних розчинів, старанно, обережно й акуратно протерти шкіру навколо рани (не торкаючись поверхні рани) два-три рази, кожний раз міняючи тампон. Невеликі рани обмивають перекисом водню і забинтовують; при поширених пораненнях кінцівок, крім обробки рани, необхідно кінцівці надати нерухомого положення, тобто іммобілізувати (про це далі) і зафіксувати в дещо піднятому положенні, використовуючи для цього будь-який предмет; не слід накладати пов'язку надто тісно, оскільки через кілька годин після поранення починається набряк (припухлість) в ділянці рани; якщо для зупинки сильної кровотечі спочатку була накладена тісна пов'язка, її слід через деякий час (коли кровотеча припинилась) розрізати через усі шари вбік від рани і, не знімаючи її, накласти зверху по ній другу пов'язку; при осколочних і кульових пораненнях потрібно визначити вихідний отвір (якщо він є), який, порівнюючи з вхідним, буває більших розмірів. Пов'язку необхідно накладати на вхідний і вихідний отвори, для чого краще всього використовувати індивідуальний перев'язувальний пакет (ІПП).

5.2 Техніка виконання піднімання тулуба в сід

Обладнання: секундомір, гімнастичні мати.

Опис проведення тестування

Учасники тестування лягає спиною на рівну поверхню, ноги зігнуті в колінах під прямим кутом, відстань між ступнями 20 см, пальці рук з’єднані за головою, ступні так, щоб п’яти були паралельні.

Після команди «Можна!» учасник переходить у положення сидячи і ліктями колін, потім виходить у В.п., торкаючись спиною і руками мату, після чого знову повертається у положення сидячи. Протягом 1 хв повторює вправу з максимальною частотою.

Результат – кількість підйомів з положення лежачи в положення сидячи протягом 1 хв.

Зауваження

Відштовхуватись від мату ліктями забороняється. Учасник тестування повинен виконати без зупинки, але і після зупинки можна виконувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]