Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-21.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
51.51 Кб
Скачать

13. Література 30-40-х років хіх ст.: особливості літературного процесу.

30-ті роки характеризувалися швидким розвитком англ.. суспільства на шляху до буржуазного прогресу, розвитком робітничого руху, приходом буржуа до влади. Загострення соціальних протиріч призвело науку до постановки і необхідності вирішення ряду соціальних завдань, у тому числі проблем нац.освіти, боротьби з бідністю, стану в’язниць і робітничих будинків. В ідеологічній боротьбі 30-х років особливу роль судилось відіграти Молодій Англії – товариству, яке зібрало представників аристократії виступало проти політики буржуазії.

Основним питанням, що піднімалися у кінці 20-х – на початку 330-х років, - були питання, пов’язані з романтизмом і долею романтичного героя. Письменники і філософи на перший план висували сильну енергійну особистість, поетизуючи її і розглядаючи поза суспільними зв’язками.

У 30-ті роки у літературу вступили молоді Діккенс і Теккерей.

40-ві роки відкрили другий етап у розвитку англійської літератури. Цей період суспільного підйому, розмаху чартистського руху. Основні події цього історичного періоду – з’їзд чартистів, усезагальних страйк, економічна скрута, і, нарешті революція 1848 року на континенті. Зміна ідеологічного клімату позначилась і на літературному процесі, передусім, на романі як найбільш принциповому жанрі, який мав виховне значення. У соц..романах Дізраелі, Кінгаелі, Діккенса, Теккерея, сестер Бронте знайшли відображення й ідеї епохи, і стан суспільного руху, і моральні принципи доби. Письменники цього періоди внесли у реалістичну структуру розповіді символіку і метафору, елементи театру, пародії, бурлеску і пантоміми.

14. Жанрова система англійського роману хіх ст.

Провідний жанр – соціальний роман: індустріальний роман (Дізраелі, Гаскіл), психологічний (Остін), історичний (Теккерей, Бульвар-Літтон), сатиричний (Діккенс, Теккерей).

15. Індустріальний роман

Реалістичний роман зорієнтований на соціальну дійсність. В зо роки дуже розвинулась промисловість і Англія стала потужною капіталістичною країною. Виникла чітка межа між багатими і бідними, почався підйом робітничого руху – "голодні роки", чартистський рух. Була відповідна чартистська література – поезія з закликами, сентиментальні, часто трагічні романи. Твори звернені до проблем людини у великому індустріальному місті. На фоні цих подій виник і індустріальний роман – Гаскіл "Мері Бартон", "Північ та Південь"; Діккенс "Важкі часи"; Джордж Еліот "Фелікс Холт"; Кінгслі "Елтон Локк"; Дізраелі "Сибілла або Дві нації" – відтворення життя робітничих мас, спроба проаналізувати політичні вимоги чартизму, показати ріст самосвідомості робітників. Місце дії – велике індустріальне місто. Тема – чартизм. Автори цих романів досліджували психологію юрби, її поведінку, вимоги. Тут можна виділити два сюжетні плани:

  • соціальний (економіка, політика, положення робітників)

  • -сюжетний (історії кохання, досить сентиментальні, зазвичай герой – буржуа, героїня – з робітничого класу)

Як правило персонажі приходять до щасливого кінця, автори тяжіли до романтичних уявлень. Гаскіл пропагувала ідею суспільної злагоди. Новаторське явище індустріального роману: доля людини залежить від історичних, соціальних подій + опір владі, устрою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]