Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10-30.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
152.4 Кб
Скачать

20. Модель политической системы Истона – вход и конверсия

Система, по мнению Истона, — это средства, с помощью которых «ввод» (требования и поддержка) превращается в «вывод» (решения и действия). Превращая входящие факторы в исходящие, политическая система обеспечивает средства мобилизации общественных ре-сурсов на достижение целей и координацию усилий членов общества в выполнении поставленных задач. Может ли что-то встать на пути процесса конверсии? Истон отвечает, что даже существование чрезвычайных отклонений в структурах политических систем от демократических до тоталитарных не в состоянии помешать осуществлению этого процесса. Конверсия «ввода» в «вывод» — это не особенность отдельного типа системы, а процесс, присущий всем системам.

Основні теоретичні моделі політичних систем

Теоретична модель Девіда Істона

50-60 роки 20 століття американськими політологами були створені перші та найбіль серйозні концепції політичної системи і серед першиз розробок виділяємо батьків засновників – Істон, Габріель Алмонд, Карл Дойч.

Американсько-канадський політолог, народився в Торонто в 1917 році, освіта – університет Торонто 1947 року отримам ступінь доктора філософії в Гарвардському університеті, в цьому році починає викладати політичні науки в Чіказькому університеті

З 1961 року 0 профессор Каліфорнійського університету. В 68-69 рр. його було обрано президентом Американськох асоціаціх політичної науки, у 84р. був обраний на посаду віце-президента американської академії наук і мистецтв.

3 головні праці

  1. Політична система 53

  2. Концептуальна структура для політичного аналізу 65 р.

  3. Системний аналіз політичного життя 65 р.

Основною одиницею аналізу політ. Системи визначається взаємодія. Існують різні соціальні взаємодії. Політична взаємодія відрізняється від інших соціальних взаємодій тим, що вона спрямована перш за все на авторитарний, примусовий розподіл цінностей в суспільстві.

Політична система – це сукупність взаємодій, які здійснюють індивіди в межах призначених для них ролей і які спрямовані на авторитарний розподіл цінностей у суспільстві. Такий розподіл здійснюється завдяки владі, влада є центральним атрибутом політичної системи.

2 головні функції політичної системи:

  1. Політична система має бути спроможною розподіляти цінності в суспільстві

  2. Політична система має переконати членів суспільства прийняти на деякий час розподіл цих цінностей як необхідний та обов’язків

Для побудови своєї моділі Істон використовує 4 катогеорії

  1. Політична система

  2. Навколишнє середовище

  3. Вплив середовища на політичну систему

  4. Зворотній зв'язок, вплив системи на середовище

Механізм функціонування політичної системи включає 4 фази:

  1. Вхід – вплив зовнішнього середовища на політичну системуу формі вимог та підтримки

  2. Конверсія – перетворення соціальних вимог у підготовку певних рішень

  3. Вихід(прийняття рішень та їх реалізація у формі конкретних дій)

  4. Петля зворотного звязку

Політична ситсема має свої межі дії, що вливають на ситему ззовні і називаються входом у систему, а дії, які система справляє на оточення – це виход системи

Між входом та виходом відбувається внутрішня системна конверсія.

На вході ми бачимо пенві імпульси вимоги та підтримки.

Вимоги – це перший вид імпульсів на вході ситеми, вимоги можуть бути різного характеру до питань, пов’язаних з охороною порядку і т.д. Вимоги можна визначити як дії та думки індивідів і груп про розподіл цінностей в суспільстві. Вимоги у Істона поділяються на зовнішні,як іідуть з навколишнього середовища та внутрішні, які виникають всередині політичнох системи

За характером та спрямованістю Істон поділяє вимоги на конструктивні та деструктивні.

За змістом він поділяє на розподільчі – питання охорони здоровя, освіти, соціального забезпечення, організація та оплата праці, вимоги можуть бути регулятивні – вимоги пов’язані з громадською безпекою, боротьба зі злочинністю, питання контролю, комунікативні – реалізація політичних прав, свобод .

Функції введення – функція пред’явлення вимог до осіб, які здійснюють політику.

2) Регулювання вимог – їх фільтрація, направлення по спеціальним каналам передачі інформації. Регулювання за Істоном 2 формах – структурне. При структурному регулюванні процес фільтрації вимог здійснюється через спеціальні структури – політичні партії, політична еліта, спеціалізовані державні органи.

При культурному регулюванні процес фільтрації та передачі вимог визначається принятому в суспільстві нормами, цінностями, поглядами, пов’язані з певним типом політичної культури.

3 . Скорочення вимог, введення, комбінація вимог.

В західних країнах цю функцію виконують політичні партії. В Радянських країнах цю функцію виконують більше урядові .

Підтримка – другий вид імпульсів. Істон розрізняє 3 типи підтримки – підтримка політичного суспільствав цілому. Підтримка політичного режиму –підтримка політичних цінностей, владних ролей 3) Підтримка правління, або конкретних політичних лідерів. Авторитетів 3 типи підтримки не обов’язково виступають у сукупності. Підтримка зв’язує маси з політичною ситсемою. Якщо ситсема задовольняє запити і потреби громадян, то підтримка з боку громадян може підсилюватися. Накопичення великої кількості імпульсів на вході призводить до надмірного перевантаження системи, це заважає ефективній роботі ситсеми. Кількісне перевантаження пов’язане з великою кількістю вимог на вході. Якісне пов’язане зі складністю цих вимог.

Різні політичні системи по-різному ставляться до самої природи вимог та підтримки.

Тоталітарні системи – запити та вимоги людей як своєрідний вияв незадоволення владою.

Підтримка потрібна будь-якій системі. З метою забезпечення підтримки населення такі системи приводяь політику максимально-зрівняльного розподілу благ, послуг.

Демократичні політичні системи розглядають вимоги як необхідну вимогу нормального функціонування системи, населення в таких країнах підтримує ті політичні сили.

Всередині ситсеми відбувається конверсія введених вимог та підтримки – вони трансформується, переробляються елітарними колами відповідно до цінностей в результаті чого продуктом ситсеми є певні політичні рішення та дії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]