Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10-30.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
152.4 Кб
Скачать

21.Истон, выход из системы и петля обратной святи

На виході ситсеми як реакція зявляються авторитарні політичні реакції та дії, які можуть існувати у формі нових законів, субсидій, пільг, інформаційних кампаній. Різних політичних заяв і т.д. як з функціями введення Істон виділяє функції виведення – функція створення норм законів. Закони всі нормативні акти взагалі.

2) Функція застосування правил

Виконавчі органи влади

  1. Функія контролю за дотриманням норм

  2. Політична комунікація – передача інформації між різними складовими сситеми

Вихідні фактори – це не остаточний результат діяльності системи. А лише фрагмент безперервного циклу дій, які істон називає «петля зворотнього зв’язку» Сутність петлі зворотнього зв’язку – петлі продукту виходу системи впливають на наступні вимоги та підтримку . Зворотній зв'язок є основним механізмом усунення напруженості в суспільстві, але щоб зворотній зв'язок виконував цю функцію, влада повинна бути небайдужою до нових вимог та засобів суспільства.

Девід Істон розкриває вплив різноманітних факторів на політичну систему. Середовище,я ке впливає на політичну системуЮ Істон поділяє на внутрішньо-суспільне, а також поза суспільне – за межами данного суспільства. Різні впливи, що впливають на ситему можуть спричиняти .

Всі ці фактори можуть спричиняти її нерівноваженінсть, навіть руйнувати цю ситему – існують засоби, за допомогою яких, можна справитись з напруженістю, які виникають у політичній системі – зміни, пристосування, самозбереження, переорієнтація зусиль і взагалі зміна мети діяльності системи.

Значення зворотнього зв’язку полягає не лише в усуненні допущених помилок – пошуку нових цілей, переорієнтація системи.

Реагуючи на виклики середовища політична система одночасно підтримує в суспільстві змінність і стабільність. «Збереження через зміни», а це означає, що політична ситсема виступає як функціонуюча, динамічна що постійно змінюється. Політична система є відкритою системою – постійні імпульси з навколишнього середовища – є виживання та збереження стабільності за допомогою адаптації і пристосування до середовища, в основі цього механізму лежить принцип рівноваги.

Згідно з цим принципом політ.. система для підтримку внутрішньох стабільності повинна постійно реагувати на порушення її балансу з боку навколишнього середовища.

22. Недостатки и преимущества у модели Истона

Метод політичного аналізу Істона має свої переваги – він показує, що політична система постійно змінюється, функціонує, динамічно розвивається і 2) цей метод дозволяє розкрити роль структур політичної системи в підтриманні її безперервного функціонування. За вихідну модель Істон взяв біологічні системи,які взаємодіють між собою з довкіллям і при цьому зберігаються себе як стабільні системи. Він вважав, що політична система подібна до біологічних систем і як вони, також існує в навколишньому середовищі,я ке складають інші соціально-суспільні системи: економічна, духовна, політична, культурна і т.д.

Водночас, він вважав, що політична система якісно відрізняється від інших політичних систем. Головний показник відмінності – наявність певних меж між політичною системою та оточенням. З цього він доходить висновку, що головне завдання політології – це вивчення цих переходів, між політичною системою та її оточенням.

Модель Г. Алмонда преодолевает некоторые недостатки модели Д. Истона. Она учитывает психологические, личностные аспекты политических взаимодействий, импульсы поступающие не только извне, от народа, но и поступающие от правящей элиты. Правительство, к примеру, решает множество вопросов, имеющие мало общего с интересами и желаниями граждан (Применение насилия в отношении отдельных социальных групп, начало войны).

Достоинства модели:

  • Позволяет наглядно представить положение и условия функционирования политической системы

  • Позволяет прогнозировать последствия принимаемых политических решений

Недостатки модели:

  • Не раскрывает внутреннюю структуру и специфику функционирования отдельных элементов самой политической системы, не показывает ее внутреннюю противоречивость (конфликты между законодательной и исполнительной властями)

Модель Істона не достатньо враховували психологічні аспекти взаємодії. Модель Істона не розкриває внутрішньої структури та специфіки функціонування окремих елементів політичної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]