Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
42.42 Кб
Скачать

Продуктивність праці- це економічна категорія яка характеризує ефективність результативність праці у сфері матеріального виробництва або це здатність виробляти певну кількість продукції за одиницю часу.

Економічний зміст підвищення продуктивності праці полягає в скороченні витрат робочого часу на виробництво одиниці продукції виробленої за одиницю часу.

Індивідуальна продуктивність праці відображає витрати живої праці на виробництві конкретної продукції і використовується в економ розрахунках на рівні підприємства.

Суспільна продуктивність праці крім витрат живої праці на виробництво конкретної продукції врахов. Ше витрати минулої праці втіленій в засобах виробництва.

Рівень продуктивності праці вимірюється к-стю виробленої продукції зо одиницю часу або к-стю робочого часу витраченого на виробництво одиниці продукції.

Натуральні показники розраховують відношенням обсягом виготовленої продукції в натур. Одиницях до відпрацьованого часу або до середньооблікової чисельності працівників.

Вартісні показники розрах відношенням вартості вигот прод до часу витраченого на її виробництво або до середньооблікової чисельності працівників.

До труд показ. Належать показники трудомісткості продукції( технологічна трудомісткість це витрати праці основних і допоміжних робітників , трудомісткість обслуговування виробництва це витрати праці допоміжних робітників, трудомісткість це сумарні витрати праці керівників спеціалістів і службовців, повна трудомісткість це сумарні витрати праці всіх категорій персоналу підприємства.)

2 Питання

Мотивація праці- це цілеспрямоване спонукання працівниками до високоефективної праці шляхом стабільного впливу на його потреби інтереси цілі.

Задов..потреб( фізіологічна потреба потреба безпеки і захищеності потреба в належності і любові повазі , естетична потреба. Потреба самореалізації)

6стадій мотивації впливу на поведінку(виникнення потреби , пошук способів задоволення потреби , визначення цілей напрямків дій, виконання конкретних дій , отримання винагороди на виконання дії, задоволення потреби.)

Види мотивації

Матеріальна мотивація реалізується через систему оплати праці і участі працівників у прибутку і застосування матеріальних санкцій.

Моральна мотивація передбачає використання системи оцінювання заслуг ділових якостей працівника виховання у нього почуття гордості за свою фірму , відданості їй відчуття необхідності колективу.

Адмін.. мотивація базується на дисципліні праві відповідальності працівників використанні різних форм дисциплінарного покарання і заохочення.

Основні принципи системи мотивації(підбір працівників і формування гармонійного колективу створення безпечних умов праці, створення умов надання можливостей професійного росту працівника, застосування об’єктивних критеріїв оцінювання працівника,забезпечення відповідності працівника результатами його праці

3 Питання

Зарплата- винагорода обчислена в грошовому вимірі яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виплачену роботу.

Функції зп.1. відтворювальна яка забезпечує необхідне відтворення робочої сили через встановлення норм оплати праці на підприємстві. 2. Стимулююча-яка стимулює високі результати праці збільшує к-сть та підвищує якість продукції.3. регулююча яка здійснює регулювання ринку праці і забезпечує перерозподіл робочої сили з врахуванням потреб ринку. 4. Соціальна забезпечує об’єктивність та соц. Справедливість.

Основна зарплата це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці вона встановлюється у вигляді тарифних відрядних розцінок і посадових окладів.

Додаткова зарплата- це винагорода за працю понад встановлені норми за труд успіхи і винахідливість за особливі умови праці.

Інші заохочувальні і компенсаційні витрати це винагорода за підсумками роботи за рік премії за спеціальними системами і положеннями.

4Питання

Мінімальна зарплата- це законодавчо встановлений розмір зарплати за просту некваліфіковану роботу менш якого не може проводитися оплата праці за використаний працівником обсяг робіт.

До норм оплати праці відносяться оплата праці за надурочний час у святкові вихідні дні і нічну зміну час простою що мав місце не з вини працівника і продукція яка виявилась браком.

Державні гарантії в оплаті праці передбачають оплату щорічних відпусток за час виконання держ обов’язків для працівників направлених на підвищення кваліфікації на обстеження в мед закладах для переведення тимчасово на іншу роботу у зв’язку з виробничою необхідністю для вагітних жінок і жінок що мають дітей до 3 років.

Договірне регулювання оплати праці працівників здійснюється на основі системи угод що складаються в держ. Галузевому регіональному та виробничому рівнях відведеного до зак укр. Про колективні договори і угоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]