Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
428.54 Кб
Скачать

25. Фізичне та моральне зношення основного капіталу. Амортизація

Зношування основного капіталу буває фізичним і моральним.

Фізичне (або матеріальне) зношування — поступова втрата основним капіталом своєї споживної вартості, а водночас і частини вартості.Основний капітал в Україні наприкінці 90-х років XX ст. був фізично зношений в середньому на 75%. Коли основний капітал поступово втрачає свою споживну вартість, то на підприємстві нагромаджується амортизаційний фонд, тобто сума зношування цього капіталу, що призначається для відновлення його вартості.

Моральне зношування - втрата основним капіталом своєї вартості, яка не переноситься на вартість створюваного продукту.Категорія "моральне зношування" введена в науковий обіг приблизно два століття тому. Моральне зношування може бути двох видів: 1) на основі зростання продуктивності праці відбувається здешевлення елементів основного капіталу; 2) пов'язане з появою нових, більш досконалих засобів праці, використання яких призводить до певного здешевлення товарів, що виготовляються за допомогою цих засобів праці. Водночас частково знецінюється функціонуючий основний капітал. В Україні основний капітал морально зношений майже на 95%. У розвинутих країнах світу принципово нова техніка у промисловості з'являється приблизно через 3—5 років.

Зношування основного капіталу є частиною кругообороту та обороту капіталу, а отже його руху. Для того щоб розкрити структуру витрат виробництва, необхідно попередньо з'ясувати процес кругообороту й обороту капіталу. Моральне зношування основного капіталу відбувається в двох випадках: 1) коли в результаті підвищення продуктивності праці машини з даною технічною характеристикою виробляються з меншими затратами праці, в результаті чого їх вартість зменшується; 2) коли створюються машини нової конструкції, більш продуктивні і більш дешеві а розрахунку на одиницю потужності.

Моральне зношування основного капіталу, викликане здешевленням виробництва машин даної конструкції, називають моральним зношуванням першого роду.Моральне зношування основного капіталу, викликане появою машин більш продуктивних і більш дешевих з розрахунку на одиницю потужності називається моральним зношуванням другого роду. Моральне зношування відбувається незалежно від фізичного. Машина може бути зовсім новою, але морально застарілою.Вартість основного капіталу, яка переноситься на заново створені товари і повертається до підприємця в грошовій формі після реалізації товарів, утворює амортизаційний фонд.Загроза знецінення основного капіталу в результаті його морального зношування спонукає капіталістів вживати заходів до того, щоб вартість основного капіталу окупилася задовго до його фізичного зносу.

Серед заходів, здійснюваних з цією метою найбільш поширеним е Прискорення амортизації основного капіталу. Проте штучне завищення норми амортизації веде до подорощання продукції і послаблення конкурентноздатності даного підприємства. Тому прискорення амортизації основного капіталу здійснюється, як правило, шляхом зарахування в амортизаційний фонд частини прибутку. Зовні може здаватись, що це не вигідно для капіталіста. Насправді це вигідно. Суми, що віднесені на амортизаційний фонд, не обкладаються податком. Якщо ж вартість основного капіталу окупиться до його фізичного зносу, він продовжує діяти як даремна сила природи. Проте і надалі його вартість переноситься частинами на заново створювані товари відповідно до середньої норми амортизації. Це додатковий прибуток для капіталіста. Крім того, держава може встановити нові, більш високі, норми амортизації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]