Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-30.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
35.58 Кб
Скачать

23. Зовнішньоторгові посередники: їх види та значення.

Зовнішньоторгових посередників можна класифікувати на:

  1. не мають права підписувати контракти з третіми особами

  • агент – представник, який представляє інтереси доручителя на певному ринку за узгодженою номенклатурою товарів.

  • Брокер – посередник, який сприяє здійсненню різних угод(комерційних, кредитних, страхових) між зацікавленими сторонами – клієнтами, за х дорученням та за їх рахунок, отримує винагороду:брокеридж, куртаж, провіз іон.

  • Маклер – особа, яка професійно займається посередництвом у сфері купівлі продажу товарів, цінних паперів, страхування

  1. мають права підписувати контракти з третіми особами від свого імені та за свій рахунок

  • дистреб’ютер – збутовий торговий посередник, який укладає з фірмою-виробником агентську угоду на паво продажу продукції на певній території протягом узгодженого терміну.

  • Дилер – фізична або юридична особа, яка від свого імені та за свій рахунок перепродає товари, прибуток дилера утворюється за рахунок різниці в цінах закупівлі і продажу.

  1. мають права підписувати контракти з третіми особами від свого імені та за рахунок доручителя

  • повірений або торговий агент

24. Операції перепродажу, комісійні операції, агентські операції, брокерські операції.

До торгово-посередницьких операцій належать:

1. Комісійні операції. Це договірні відносини, згідно яким одна сторона, комісіонер, за дорученням іншої сторони, комітенту, здійснює операції купівлі-продажу від свого імені, але за рахунок комітенту. Комітент — це власник товару.

Комісіонер— не купує товар, але виступає для покупця стороною договору. Комісіонер одержує за свою роботу винагороду у вигляді відсотків від зробленої угоди чи у вигляді різниці між ціною комітента та ціною продажу.

2. Консигнаційні угоди — різновид договорів комісії, згідно з яким постачальники — консигнанти поставляють товари на склади посередників — консигнаторів, які збувають їх покупцям і переводять виручені грошові кошти консигнантам.

3. Операції з перепродажу здійснюються від імені та за рахунок торгового посередника. Торговий посередник вступає в торгові відносини як з експортером, так і з покупцем. Торговий посередник може стати власником товару і реалізовувати його за будь-якою ціною чи ж підписати з експортером договір про продаж товарів на визначеній території протягом визначеного терміну.

4. Агентські операції. Договірні відносини, що означають доручення однієї сторони, принципала, іншій стороні, агенту, щодо здійснення юридичних угод за рахунок і від імені принципала.

5. Брокерські операції — це операції зі встановлення через брокера зв’язків між продавцем та покупцем, за яких брокер виступає лише для інформування двох сторін. Брокер працює не на постійній основі, а відповідно до окремих доручень, спеціалізується на продажі, купівлі одного виду товару, біржового або аукціонного.

25. Види агентів у зед.

Агенти, які працюють з виробниками на більш довготривалих умовах, ніж брокери, бувають різних видів: агенти виробника, збутові агенти й аґенти-комісіонери. Агенти виробника працюють з виробником за договором дорученням і виконують збутові операції від імені і за рахунок довірителя, отримуючи за це відповідну винагороду. Вони можуть працювати на декількох виробників і мають справу з неконкурентними товарами, що доповнюють один одного.

Більшість цих агентів є дрібними комерційними організаціями, що налічують декількох співробітників — вправних продавців. Вони можуть доповнювати збутову діяльність виробників, допомагаючи впроваджувати нові товари, виходити на нові географічні ринки, продавати продукцію, що її випускають дрібними партіями.

Збутові агенти за умовами договору відповідають за маркетинг усієї продукції виробника, переважно невеликого. Можна сказати, що вони перетворюються у маркетинговий підрозділ виробника і в межах наданих повноважень ведуть переговори про ціни, кредити, поставки та інші умови продажу. Суттєво впливають на маркетингові стратегії дрібних виробників.

Страховий агент – офіційний представник страхової компанії, що здійснює операції з укладання договорів майнового і особистого страхування з фізичними і юридичними особами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]