Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-30.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
35.58 Кб
Скачать
  1. Інжиніринг, консалтинг, франчайзинг як об'єкти зед.

Інжиніринг — інженерно-консультаційні послуги з метою створення підприємств та інших об’єктів.

Інжинірингові операції — це відокремлений у самостійну сферу діяльності комплекс послуг комерційного характеру, що сприяє виробництву і реалізації продукції.

Повний цикл інжинірингу складається з таких етапів: дослідження маркетингової діяльності проекту; вивчення технічних можливостей реалізації проекту, його техніко-економічна оптимізація та упорядкування; оцінка пропозицій, що надійшли; упорядкування проектів під обране устаткування; підготовка торгів на необхідні роботи й одночасний нагляд за виготовленням устаткування, його іспитами; координація відповідних робіт, постачань і монтажу; допомога у підготовці обслуговуючого персоналу; здача підприємства замовнику «під ключ» і пуск його в експлуатацію; спостереження і консультації під час експлуатації об’єкта після здачі.

Франчайзинг — система безпосередньої передачі або продажу ліцензії на технологію або товарний знак.

Основними типами франчайзингу є: торговельний; ліцензійний; виробничий.

До сфери торговельного франчайзингу належить виробник, що володіє товаром, захищеним торговельною маркою.

Виробничий франчайзинг широко представлений у виробництві безалкогольних напоїв.

Ліцензійний франчайзинг є найбільш популярним засобом франчайзингу. Він пропонує величезну кількість варіантів співробітництва в усіх сферах бізнесу. Франчайзер продає ліцензію приватним особам або іншим компаніям на право відкриття магазинів, кіосків або цілої торговельної мережі для продажу покупцям набору продуктів і послуг під ім’ям (товарною маркою) франчайзера.

Консалтингова діяльність — консультаційна діяльність, спрямована на підвищення ефективності здійснення підприємством певної зовнішньоекономічної операції.

В Україні найбільш розвиненими є такі види менеджмент-консалтингу:

оціночна діяльність; перед- та післяприватизаційна підтримка; бізнес-планування;

розробка інвестиційних проектів; консультації щодо застосування інформаційних технологій;консультації щодо зменшення податкового тягаря.

Розвиток консалтингової галузі прямо залежить від розвитку ринкових відносин і, таким чином, від державної внутрішньої і зовнішньої політики.

  1. Лізинг як об'єкт зед, види лізингу.

Лізинг — форма довгострокової оренди, пов’язана з передачею у використання обладнання, транспортних засобів та іншого рухомого й нерухомого майна, окрім земельних ділянок та інших природних об’єктів.

Міжнародний лізинг передбачений Законом України «Про лізинг» зі змінами та доповненнями. Він здійснюється в двох видах: оперативний і фінансовий.

При оперативному лізингу лізингоотримувач за своїм замовленням отримує для платного користування від лізингодавця об’єкт лізингу на строк, менший за той, за яким амортизується 90% вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладання договору. Після закінчення строку договору оперативного лізингу він може бути поновлений, або об’єкт лізингу підлягає поверненню лізингодавцю і може бути повторно переданий у використання іншому лізингоотримувачу за лізинговою угодою.

При фінансовому лізингу лізингоотримувач за своїм замовленням отримує у платне використання від лізингодавця об’єкт лізингу на строк, неменший ніж той, за яким амортизується 60% вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладання договору. Сума відшкодування вартості об’єкта лізингу в складі лізингових платежів за період дії договору фінансового лізингу має включати також не менше 60% вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладення договору. При закінченні строку договору

фінансового лізингу, об’єкт лізингу, переданий лізингоотримувачу згідно з договором, переходить у власність лізингоотримувача або викупається ним за залишковою вартістю.

Міжнародний лізинг може здійснюватися у формі бартерного або компенсаційного лізингу.

Бартерний лізинг — форма лізингу, яка передбачає замість лізингових платежів поставку лізингоотримувачем за умови згоди останнього будь-яких товарів, які він має.

Компенсаційний лізинг — форма лізингу, яка передбачає в якості лізингових платежів постачання лізингоотримувачем лізингодавцю товарів, вироблених з використанням об’єкта лізингу. В цьому випадку товари, що постачаються як лізингові платежі за договорами вказаних формлізингу, підлягають митному оформленню в установленому порядку згідно з митним режимом експорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]