Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухоблик шп.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
357.89 Кб
Скачать

87. Облік неоплаченого капіталу

Неоплачений капітал – це сума зобов’язань засновників за внесками до статутного капіталу. Рахунок 46 “Неоплачений капітал” призначено для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу під-ства. За Дт рахунка 46 відображається заборгованість засновників господарського товариства за внесками до статутного капіталу під-ства, за Кт – погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу. Сальдо рахунку 40 повинно відповідати розміру статутного капіталу, який зареєстрований в статутному документі акціонерного товариства, і повинно = номінальній вартості випущених акцій. Після реєстрації акціонерного товариства на суму виконаної підписки на акції за їх номінальною вартістю в БО роблять запис Дт 46 – Кт 40. Якщо фактична ціна реалізації акції перевищує їх номінальну вартість, то сума різниць зараховується в емісійний дохід записом Дт 46 –Кт 42. Фактично отримані вкладення від акціонерів в оплату акцій відображається записом: Дт 31(на суму внесених грошових коштів в національній і іноземній валюті), 15 (на величину внесених основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів в оцінці, яка узгоджена сторонами), 14 (на суму внесених цінних паперів інших під-ств) – Кт 46.Аналітичний неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій (для акціонерних товариств) та за кожним засновником під-ства.

88. Облік вилученого капіталу.

Вилучений капітал – це фактична собівартість акцій власної емісії (або її часток), які викуплені акціонерним товариством у його акціонерів. Процес вилучення акцій власної емісії відображається у бух­галтерському обліку записом: Дебет рахунка «Вилучені акції» - Кредит рахунка «Каса» (або «Рахунок у банку»). Вилучені акції можуть бути продані або анульовані. При продажу робиться запис: Дебет рахунка «Собівартість проданих акцій» - Кредит рахунка «Вилучені акції». При анулюванні вилучених акцій попередньо потрібно пере­реєструвати статутний капітал, а потім зробити запис: Дебет рахунка «Статутний капітал» – Кредит рахунка «Вилучений капітал». На суму номінальної вартості акцій. Якщо в момент продажу є різниця між номінальною та ба­лансовою вартістю акцій, що анулюються, то така різниця буде відображена або на дебеті рахунка «Нерозподілений прибуток», або на кредиті рахунка «Додатковий вкладений капітал». За Дт рахунка 45 відображається фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його засновників, за Кт – вартість анульованих або перепроданих акцій. Аналітичний облік вилученого капіталу ведеться за видами акцій (вкладів та паїв).

89. Облік додаткового капіталу.

Додатковий капітал може бути вкладений. Це сума емісійного доходу, на яку вартість переданих випу­щених акцій перевищує їхню номінальну вартість. Так, наприклад, номінал акції 206 грн., а акція продана за 300 грн., то тоді на рахунку “Гроші в касі” по Дт 300 – це в активі, а в пасиві рахунку “Невкладений капітал” по Кт 206 і Кт рахунку “Додатковий капітал” 4. Додатковий капітал може бути і невкладений. Це сума вартості дооцінки необоротних активів або вартість активів, безкоштовно отриманих підпр-вом від ін. фіз. та юр. осіб, та різні види додаткового капіталу. Так, наприклад, вартість будинку офісу – 234000 грн. Дооцінено в сумі 6000 грн.; один із засновників безоплатно передав цьому підпр-ву комп’ютер вартістю 2000 грн. В активі: рахунок “Будинок офісу” сальдо по Дт склад. 234000 і відпові­дно 6000 на Дт цього рахунку; Машина (комп’ютер) по Дт 2000, а в пасиві на рахунку “Додатковий капі­тал”(невкладений) по Кт відповідно 6000 і 2000.