Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухоблик шп.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
357.89 Кб
Скачать

42. Облік списання недостачі або псування основних засобів.

Об’єкт основних засобів виключаються з активів (списуються з балансу) у разі його вибуття внаслі­док продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом. Фінансовий ре­зультат від вибуття об’єктів основних засобів визначається як різниця між доходом від вибуття і собіва­ртістю і залишковою вартістю основних засобів. У разі часткової ліквідації об’єкта основних засобів його первинна вартість та знос зменшуються відповідно на суму первинної вартості та зносу ліквідова­ної частини об’єкта. Вибуття основних засобів відбувається у таких випадках: безкоштовна їх передача іншим підприємствам, ліквідація внаслідок непридатності для подальшої експлуатації через стихійне лихо, реалізацію, заміну застарілого обладнання машин новими, продуктивнішими в разі нестачі. В усіх випадках вибуття об’єкти вилучають зі складу діючих основних засобів підприємства. Таке вилучення називається ліквідацією основних засобів. Документом на списування основних засобів у всіх випадках вибуття (крім передачи іншим підприємствам) є акт про ліквідацію основних засобів. У ньому зазнача­ють причини вибуття, технічний стан, первинну вартість, суму зносу, затрати на ліквідацію, наймену­вання і вартість можливих для використання залишків від ліквідації, вартість капітальних ремонтів за час експлуатації, результати ліквідації.

43. Облік результатів переоцінки основних засобів.

Основні засоби – матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх в процесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адмі­ністративних функцій, очікуваний строк (або операційного циклу, якщо він довший за рік). Стан корисної експлуатації об’єкта основних засобів повинен періодично переглядатися. Підприємс­тво може здійснювати переоцінку об’єкта основних засобів за справедливою вартістю на дату балансу. Переоцінювання основних засобів на ту ж дату здійснюється переоцінка всіх об’єктів групи основних засобів, до яких належить цей об’єкт. Переоцінка первинна вартість та знос об’єкта основних засобів ви­значається як добуток відповідно первісної вартості або зносу та індексу переоцінки. Індекс переоцінки визначається діленням справедливої вартості об’єкта, який переоцінюється, на його залишкову вартість.

44. Облік оперативної оренди основних засобів.

Орендовані основні засоби не належать орендатору. І вони обліковуються окремо від його власних засобів. Оренда – лізингова операція – це господарська операція фізичної чи юридичної особи, що передбачає надання основних засобів або землі у користування іншим фізичним чи юридичним особам, під процент та на визначний строк. При оперативній оренді передбачається передача орендарю права корстування на строк, що не перевищує повної амортизації об’єкта, з обов’язковим поверненням цих засобів власнику після закінчення сторку оренди. При оперативній оренді орендовані об’єкти у орендаря обліковуються та відображаються за підсумком балансу на позабалансовому рахунку “Орендовані основні засоби” по орендовачах і по кожному об’єкту основних засобів (по інвентарних номерах орендодавача). Передача і повернення оформляється актом приймання, передачі форми ОЗ-1. Орендодавець зданий об’єкт в оренду продовжує обліковувати на рах. 10 .Орендар прийняті в оперативну оренду основні засоби зараховує на позабалансовий рах. 01 за балансовою вартістю орендодавця; орендодавець нараховує амортизацію з відображенням її суми по Д 23 (субрах. “витрати по орендних послугах”)–К 131. На прикінці місяця ці витрати списують з К 23 на Д 903. На суму орендної плати належної до одержання з орендаря Д 377-К 713. На суму податкового зобов’язання по ПДВ Д 715-К 643. На суму одержаного від орендаря Д 31-К377.