Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухоблик шп.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
357.89 Кб
Скачать

63. Порядок та облік створення і виконання забезпечення виплат відпускних сум працюючим.

Чергові відпустки надаються робітникам протягом року нерівномірно. Тому для рівномірного відне­сення на собівартість продукції з/п на оплату майбутніх відпусток дозволено створювати для цієї мети резерв (471- забезпечення оплати відпус­ток). Цей резерв створюється за ра­хунок щомісячного вклю­чення рівними сумами (як % до нарахованої з/п) майбутніх витрат на оплату відпусток. При цьому ре­зерв створю­ється не лише на з/п під час відпусток, але і на виплату винагороди за вислугу років, вклю­чаючи відраховані збори на соціальне страхування і в пенсійний фонд з цих сум. На суму створюваного резерву на оплату майбутніх відпусток робітникам підприємства в бух. обліку робиться запис Д 23, 91-93 – К 471. По мірі надання робітникам підприємства чергових відпусток робиться запис Д 471- К661. Якщо ж на підприєм­стві не створюється резерв, то з/п за час відпустки відноситься на Д23, 91-93 – К661.

64. Витрати діяльності підприємства, критерії їх визначення і класифікація.

Основи формувань в бух. обліку інформації про витрати підприємств регламентуються П(С)БО 16. Витратами звітного періоду визнача­ється зменшення активів або збільшення зобов’язань, що призво­дить до зменшення власного капіталу за умови, що витрати можуть бути до­стовірно оцінені. Основні критерії витрат: 1. Витрати відображаються в обліку одночасно із зменшенням активів або збільшенням зо­бов’язань. 2. Витрати визначаються витратами певного періоду одночасно з ви­значенням доходу для отримання якого вони здійсненні. Ви­тратами не визнаються: 1. Платежі за договором комісії. 2. Аван­сова оплата запасів, робіт, послуг. 3.погашення одержаних позик. Класифікація: 1. За елементами затрат і за статтями калькуляції. Елементи затрат – це економічноод­норідні за своїм зміс­том затрати не­залежно від того на які види виробів і на якій ділянці вони викорис­тані. Встановлюються такі елементи витрат: матеріальні, витрати на оплату праці, відрахування на со­ціальні заходи, амортизація, інші операційні витрати. 2. За цільо­вим призначенням витрати виробництва поділяються на основні і накладні. 3. За способом включення до собівартості проду­кції затрати поділя­ються на прямі – безпосередньо пов’язані з виробництвом певних виробів, робіт, послуг, а тому до їх собі­вартості включаються прямо на підставі первинних документів; і непрямі – збираються окремо, а потім між об’єктами обліку розподіляються пропорційно встановленому базису. Перелік і склад статей калькуляції виробничої собівартості встанов­люється самим підприємством.

65. Витрати операційні, інвестиційні, фінансові.

Витрати операційні, інвестиційні, фінансові, це такі витрати які здійснюються під-вом, відповідно в межах його операційної, інвестиційної, фінансової сферах діяльності. Витрати операційної діяльності відображаються в БО в такому контексті – собівартість реалізації продукції (робіт, послуг) рах.90; адмін. витрати рах.92 (витрати пов’язані з організацією і управлінням під-вом вцілому); витрати на збут рах.93; інші операційні витрати рах. 94. Фінансові витрати – для їх обліку використ. рах. 95, 96 – витрати від участі в капіталі. В цілому ж фін. витрати прийнято називати витрати пов”язані із залученням позичко­вого капіталу (проценти за кредит і т.і.). На Дт 95- витрати за рік, в Кт 79. Витрати від участі в капіталі – збитки від інвестицій в асоційовані дочірні або спільні підпр-ва, які облік. методом участі в капіталі. Витрати інвестиційної діяльності (операції по придбанню та продажу необоротних активів, а також ко­роткострокові фін. інвестиції, які не є еквівалентами грош. коштів) відбиваються на рах.: 961- втрати від інвестицій в асоційованому підпр-ві (зменшення долі в чистих доходах, об”єкту інвестування чи змен­шення власного капіталу асоційованого підпр-ва внаслідок інших подій); 962 – втарити від спільної дія­лності (зменшення долі інвестора в чистих активах об”єкту інвестування чи зменшення його власного капіталу внаслідок ін. подій); 963 - втрати від інвестицій в дочірні підпр-ва .