Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

1. Розбирання системного блоку, видалення великих пилових засмічень.

Знімаємо кришку і бачимо купи пилу на деталях комп'ютера. Беремо пилосос, вузьку м'яку щітку і прибираємо пил з самої знятої кришки, з дна та стінок системного блоку, не особливо стараються - цей етап підготовчий, пил ми прибираємо поки що для того, щоб вона не сипалася колом і не заважала нам. Бажано поверхнево прибрати пил з вентилятора процесора, БЖ, проводів.

2. Більш ретельне очищення деталей.

Жорсткий диск. Для його вилучення, швидше за все, знадобиться зняти другу кришку системника, дійте по аналогії з лівого кришкою. Відразу витягніть шлейф до вінчестера (широкий провід), шлейф передачі даних (вузький провід). Відкрутіть тримають болти, якщо потрібно, то з обох сторін, і акуратно витягніть вінчестер з тримають пазів. Знизу вінчестера розташовуються "життєво важливі органи", тому тримайте його за боки. Пил з нього легко видалити м'якою щіткою насадки пилососа, головне не стукайте по диску, не дряпайте його і не кидайте. Відкладіть очищений диск в сторону. Якщо боїтеся забути, де він був, то за допомогою пилососа очистіть системний блок там, де кріпився вінчестер, потім прикрутіть диск на місце.

Далі будемо чистити відеокарту. Перш за все, потрібно викрутити з корпусу болт тримає відеокарту (зміцнює відеокарту до задньої стінки системника). Наступний крок потрібно здійснювати дуже акуратно. Різні роз'єми під відеокарти використовують різні власники (замки), тому написати один варіант відкриття такого замка для всіх не вийде, перерахувати всі можливі я також не можу зі зрозумілих причин. Зате можу порадити просто уважно вивчити роз'єм, в якому карта "сидить" - Ви обов'язково побачите і зрозумієте принцип дії тримає замку. Десь потрібно відтягнути назад довгу блокує ніжку, що тримає карту, десь - перемістити вправо маленький бігунок, що замикає карту в роз'ємі. Всі варіанти зрозумілі інтуїтивно, тільки уважно вивчіть конструкцію. Витягати відеокарту потрібно з боку задньої панелі системного блоку, просто візьміть карту за верхній кут, легенько потягніть вгору, одночасно звільняючи замок з протилежного боку. Не треба сильно тягнути, розбовтувати, тиснути - все легко і просто дістається без особливих зусиль.

Я кщо у Вас все вийшло і відеокарта витягнута сама пора вирішити, обійдемося ми тільки чищенням або заодно змінимо термопасту. В даній статті розглянемо тільки чистку, бо занадто багато інформації за один раз, на мій погляд, лише зашкодить.

Отже, карта вийнята, що ми бачимо? Бачимо головний "пилозбірник" відеокарт - це вентилятор. Відповідно його потрібно знімати для чищення. Зазвичай кріпляться вони болтами, рідше пластиковими кріпленнями, але знімаються однаково легко і ті і ці. Перед тим, як зняти вентилятор, запам'ятайте його розташування, щоб потім не залишилися зайві вигини проводів. Дехто примудряється навіть перевернути вентилятор на іншу сторону, тому краще запам'ятайте, як він розташовувався, по наклейкам або напряму лопатей.

Найзручніше вентилятори чистити звичайною жорсткою зубною щіткою. Для початку можна пройтися по ньому щіткою пилососа, потім вже зубної. Далі потрібно очистити радіатор відеокарти, саму плату і роз'єми для виведення сигналу. Робиться це тими ж засобами, тільки роз'єми краще чистити жорсткої вузькою насадкою пилососа. Після очищення відеокарти можна її відкласти, або встановити в роз'єм, попередньо також очистивши його м'якою насадкою пилососа, якщо її немає, то підійде потужний фен, але краще фен не використовувати, бо піднялася пил може вразити навіть бувалих домогосподарок.

П оступово ми підходимо до "мозку" комп'ютера - процесору. Тут ситуація дещо схожа на попередню тим, що можна обмежитися чищенням, а можна замінити термопасту Ми, знову ж таки, будемо тільки чистити радіатор, вентилятор, а також навколишнє процесор простір. Почнемо зі зняття вентилятора. Тут все досить складно для пояснення, але легко для виконання. Проаналізуйте кріплення вентилятора, знайдіть тримають болти або пластикові затискачі / стійки, подумайте, як їх відкрутити, послабити або віджати.

Взагалі, чесно кажучи, справа ця зовсім не складне, я впевнений будь з ним впорається без проблем. Головне не переплутайте кріплення вентилятора з кріпленням радіатора процесора

. В деяких випадках вентилятор неможливо зняти окремо від радіатора, тут нам належить вирішити, знімати все повністю або почистити, не знімаючи кулер - поверхово. Якщо досвіду у Вас немає зовсім, раджу не рватися в бій, краще просто попрацюйте щіткою і пилососом. Хоча,

справедливості ради треба сказати, що часто просто величезні купи пилу забиваються в радіатор і їх неможливо витягнути звідти, не знявши кулер цілком. Знову ж таки, ступінь можливої ​​очищення залежить від платформи (Intel або AMD), виду охолоджуючого обладнання, складності охолоджуючої системи, наприклад радіатор процесора Intel можна добре почистити, знявши лише вентилятор.

Якщо Ви закінчили з очищенням кулера (вентилятор радіатор) процесора, то пора почистити пам'ять, але не свою, а оперативну, комп'ютерну. Для цього модулі пам'яті потрібно витягнути з роз'ємів в материнській платі, пройтися по ним пилососом з м'якою щіткою. Бажано запам'ятати, в якому порядку модулі були розташовані, тому що новий порядок зажадає підробітки, тобто деякий час після цього комп'ютер може працювати трохи повільніше. Почистивши модулі пам'яті, не забудьте пропилососити роз'єми під модулі. Можна жорсткої насадкою пилососа, але акуратно.

Тепер у нас залишився блок живлення і оптичний привід (CD / DVD-ROM). Привід слід чистити точно так само, як вінчестер, а от з БП трохи складніше. Спочатку його потрібно витягнути з системного блоку. Для цього відкрутіть 4 (або 5) болтів на задній панелі системника, навпаки БП, бажано, щоб системник при цьому лежав на боці, а не стояв. Потім від'єднайте всі дроти блоку від пристроїв. У більшості це такі дроти, що забезпечують живлення комп'ютера:

- 24pin шлейф - приєднаний до великого гнізда прямокутного виду на краю материнської плати.

- 4/8pin шлейф - підключений близько процесора, з якої сторони. Квадратний коннектор.

- SATA / стандартний 4pin шлейф на харчування жорсткого диска (плоский чорний коннектор / білий коннектор з 4 отворами).

- SATA / стандартний 4pin шлейф для харчування оптичного приводу.

- 4pin шлейф для флоппі-дисковода ("діскетовод").

- 6/8pin харчування для відеокарти.

В принципі, Вам доведеться відчепити всі дроти, що йдуть від БЖ до будь-якого пристрою. Якщо боїтеся забути, що де було, то запишіть все на папір, наприклад, так: "Білий маленький, 4 дірочки - для флопіка". І тому подібне. Насправді переплутати конектори та роз'єми досить складно, так як вони підходять строго один до одного. Знявши БП, відразу ж очистите від пилу те місце, де блок розташовувався в системнику, сам блок і всі дроти, виходять з нього. Далі буде потрібно розібрати корпус блоку. Зазвичай кришки блоків закріплюються за допомогою чотирьох маленьких болтів нагорі, іноді зустрічаються допоміжні болти з боків, тому не поспішайте відламати кришку, якщо після 4-х болтів вона не знімається. Кришку потрібно знімати акуратно, так як до неї могжет кріпитися вентилятор, конденсатори чи ще щось, поєднане проводами з нижньою частиною блоку. Якщо Ви ненавмисно відірвете ці дроти - практично гарантовано доведеться нести БП в сервіс, так як самому паяти його не варіант.

О тже, Ви розібрали блок, тепер можна ак уратно відкрутити вентилятор блоку, почистити його жорсткою зубною щіткою і пилососом. Далі потрібно чистити решітки блоку, тобто ті місця, де стінки не суцільні, останнім чистимо "нутрощі" БЖ. Робити це зручніше пилососом, м'якою щіткою. Будьте обережні, в блоках багато дуже дрібних і крихких деталей, не пошкодите їх!

Після очищення блоку зберіть його, але не встановлюйте.

Т епер прийшла черга внутрішнього простору системника. Візьміть пилосос, насадку з м'якою щіткою і зробіть "зачистку пилу" у всіх місцях, куди зможете дістати. Не забувайте пилососити внутрішні роз'єми пристроїв, зовнішню задню панель системника, де знаходяться різні роз'єми (звукова карта, HDMI, SPDIF, мережева карта, USB порти і інше).

Якщо передня панель Вашого системника знімається (це можна перевірити, підсунувши тонку викрутку під панель і злегка натиснувши), то чистку від пилу необхідно зробити і там, тому що нерідко після цієї панелі всередині системного блоку стоять усмоктувальні вентилятори, які потім поженуть залишилася пил в чистий системник. Крім цього на передній панелі зазвичай є додаткові USB-порти і звукові виходи, які потребують очищення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]