Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БіЛЕТИ 26-30.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Ентропія

Термодинамічний зміст ентропії: В природі існує функція стану, яка називається ентропією, і зміна якої в оборотних процесах рівна сумі зведених теплот, а в необоротних – більша суми зведених теплот.

Статистичний зміст ентропії: Ентропія – густина ймовірності перебування системи в якомусь стані. Застосовується, коли енергія приймає якісь значення.

- формула Больцмана

Властивості ентропії

1. Ентропія - функція стану.

2. Ентропія - величина адитивна: ентропія макросистеми рівна сумі ентропії її окремих частин.

3. Одна з найважливіших властивостей ентропії полягає в тому, що ентропія замкнутої (тобто теплоізольованої) макросистеми не зменшується - вона або зростає, або залишається постійною.

4. Безпосередньо рахувати ентропію по необоротному процесу абсолютно неможливо. Але ентропія - функція стану.

5. Ентропія зростає при змішуванні газів.

Способи зміни внутрішньої енергії

  1. Завдяки теплообміну

  2. Виконуючи роботу

2 Питання

Світло – це електромагнітна хвиля. Якщо довжина світлової хвилі значно менша від розмірів перешкод, які трапляються на шляху її поширення, то з достатньою точністю можна описувати явище методами геометричної оптики. Основними поняттями в геометричній оптиці є поняття світлового променя як лінії, що вказує напрям поширення світлової енергії. В однорідному середовищі світло поширюється прямолінійно. Методи вимірювання енергії світла розглядаються у фотометрії. Основними поняттями яких є: світловий потік, сила світла, освітленість. Світловим потоком Ф називають енергію світла, що переноситься через деяку поверхню за одиницю часу. Силою світла І джерела – відношення світлового потоку Ф, який створює джерело світла в тілесному куті Ω, до цього тілесного кута(I=Ф/Ω). Освітленість Е= Ф/ S – відношення світлового потоку Ф, який падає на деяку ділянку поверхні до площі цієї ділянки S . Силу світла вимірюють в канделах, світловий потік – в люменах, освітленість – люксах. Основні закони: закон прямолінійного поширення світла в однорідному середовищі, закон відбивання(падаючий промінь, відбитий проміни і перпендикуляр в точку падіння лежать в одній площині; кут падіння дорівнює куту відбивання), закон заломлення(падаючий промінь, заломлений промінь і перпендикуляр до межі двох середовищ лежать в одній площині sinα/sinβ= n ). Лінзи(збиральні, розсівні) – прозорі тіла, обмежені сферичними поверхнями.1/d+1/f=1/F.

3 Питання

18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]