Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БіЛЕТИ 26-30.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

2 Питання

Важливим засобом активізації процесу навчання є використання дидактичних засобів навчання. До них можна віднести наочний, дидактичний матеріали, педагогічні та технічні засоби. Лише раціональне їх поєднання приведе до бажаного результату для вчителя: активності учнів та їх всебічного розвитку.

Наочність сприяє більш глибокому, свідомому і міцному засвоєнню учнями знань, розвитку їх уваги, пам'яті, творчих здібностей. Наочність навчання забезпечує створення в учнів уявлень і понять на основі живого сприйняття предметів і явищ, що вивчаються.

Застосування технічних засобів дає змогу показати явища, які не можна спостерігати інакше. Особливо велике значення має використання на уроках кінофільмів. Демонстрування допомагає вивчати цілий ряд фізичних явищ, показати застосування знань з фізики у техніці і має бути складовою органічною частиною уроку. Проте надмірне захоплення ТЗН може призвести до того, що учні дивитимуться на урок як на розвагу. Ось чому на уроках потрібно використовувати з допомогою ТЗН лише окремі фрагменти, які мають прямий зв’язок з навчальним матеріалом.

До педагогічних засобів відносять засоби організації та здійснення навчально-пізнавальної діяльності, засоби стимулювання і мотивації навчально-пізнавальної діяльності, засоби контролю і самоконтролю за ефективністю навчально-пізнавальної діяльності.

До дидактичних засобів навчання відносять наочні посібники, які розрізняють за зовнішньою та внутрішньою структурою:

а) натуральні предмети і явища(об’єкти природного і соціального оточення);

б) препаровані і консервовані предмети(препарати для мікроскопів, опудала звірів);

в) плоскі реальні зображення природи і суспільних процесів, окремих об’єктів та їх частин (картини, ілюстрації);

г) об’ємні реальні зображення (муляжі, макети, моделі);

д) абстраговані зображення (схеми, графіки, карти).

3 Питання

29 білет

1 Питання Закон збереження імпульсу

Якщо геометрична сума зовнішніх сил дорівнює нулю, то система замкнена, і рівняння (2.20) набуває вигляду , тобто вектор сталий. Звідси випливає закон збереження імпульсу системи: повний імпульс замкненої системи матеріальних точок зберігається, тобто не змінюється з часом: (2.23)

Припустимо, що система незамкнена і геометрична сума зовнішніх сил . Якщо проекція головного вектора зовнішніх сил на деякий напрям дорівнює нулю, то складова повного імпульсу системи у цьому напрямі залишається сталою. Дійсно, нехай проекція сили на певний напрям ОХ дорівнює нулю: . Спроектуємо векторне рівняння (2.20) на цей напрям: , звідси рх=const.

У цьому разі повний імпульс системи не зберігається, але зберігається проекція імпульсу на напрям ОХ. Наприклад, на кинуте горизонтально тіло діє напрямлена вниз сила тяжіння. При цьому вертикальна складова імпульсу безперервно збільшується, але його горизонтальна складова залишається сталою (якщо нехтувати силою

опору повітря).

Доведення закону збереження імпульсу в замкненій системі (2.23) ґрунтується на припущенні, що на силу взаємодії між Двома матеріальними точками не впливають інші матеріальні точки (парність взаємодії), і на третьому законі Ньютона, з якого випливає умова (2.19). Закон збереження імпульсу в замкнених системах — це окремий випадок фундаментального закону, для формулювання якого вводиться поняття імпульсу поля, що виходить за рамки класичної механіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]