Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Жалдак інформатика 11,12,13,14,15.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
348.47 Кб
Скачать

[Ред.]Людський фактор

Опис: навмисне або ненавмисно знищення важливої інформації — людиною, спеціально написаної шкідливою програмою.

Шлях запобігання:

  • Ретельно розставляються права на всі ресурси, щоб інші користувачі не могли модифіковані чужі файли. Виняток робиться для системного адміністратора, який повинен мати всі права на все, щоб бути здатним виправити помилки користувачів, програм і т. д.

  • Забезпечити діючу систему резервного копіювання — тобто, систему, якої реально користуються і яка досить стійка до помилок оператора. Якщо користувач не користується системою резервного копіювання, вся відповідальність за збереження лягає на нього.

  • Зберігати версії достатньою давності, щоб при виявленні зіпсованих даних файл можна було відновити.

  • Перед встановленням заново ОС слід обов'язково копіювати весь вміст розділу, на якій буде встановлена ОС, на сервер, на інший розділ або на CD / DVD.

  • Оперативно оновлювати ПЗ, по якому є підозра на втрату даних.

15. Захист вмісту зовнішньої пам'яті.

Носі́й інформа́ції (data medium) — матеріальний об'єкт або середовище, призначений для зберігання даних. Останнім часом носіями інформації називають переважно пристрої, призначені для зберігання файлів даних у комп'ютерних системах, відрізняючи їх від пристроїв для введення-виведення інформації та пристроїв для обробки інформації.

[Ред.]Класифікація

За формою сигналу, який використовується для запису даних, розрізняють аналогові та цифрові носії. Для перезапису інформації з аналогового носія на цифровий чи навпаки необхідно застосовувати аналогово-цифрове чи цифро-аналогове перетворення сигналу.

За призначенням розрізняють носії

  • Для використання на різних пристроях

  • Вмонтовані у певний пристрій

За стійкістю запису і можливістю перезапису:

  • Постійні запам'ятовуючі пристрої (ПЗП), зміст яких не може бути змінено кінцевим користувачем (наприклад, CD-ROM, DVD-ROM). ПЗП в робочому режимі допускає тільки зчитування інформації.

  • Записувані пристрої, у які кінцевий користувач може записати інформацію тільки один раз (наприклад, CD-R,DVD-R, DVD+R, BD-R).

  • Перезаписувані пристрої (наприклад, CD-RW, DVD-RW, DVD+RW, BD-RE, магнітна стрічка тощо).

  • Оперативні пристрої забезпечують режим запису, зберігання й зчитування інформації в процесі її обробки. Швидкі, але дорогі ОЗП(SRAM, статичні ОЗП) будуються на основі тригерів, повільніші, але дешеві різновиди (DRAM, динамічні ОЗП) будуються на основі конденсатора. В обох видах оперативної пам'яті інформація зникає після відключення від джерела струму. Динамічні ОЗП потребують періодичного оновлення вмісту - регенерації.

За фізичним принципом

  • перфораційні (з отворами або вирізами) - перфокарта, перфострічка

  • магнітні - магнітна стрічка, магнітні диски

  • оптичні - оптичні диски CD, DVD, Blu-ray Disc

  • магнітооптичні - Магнітооптичний компакт-диск (CD-MO)

  • електронні (використовують ефекти напівпровідників) - карти пам'яті, флеш-пам'ять

За конструктивними (геометричними) особливостями

  • Дискові (магнітні диски, оптичні диски, магнітооптичні диски)

  • Стрічкові (магнітні стрічки, перфострічки)

  • Барабанні (магнітні барабани)

  • Карткові (банківські картки, перфокарти, флеш-карти, смарт-картки)

Іноді носіями інформації також називають об'єкти, читання інформації з яких не потребують спеціальних пристроїв - наприклад паперові носії.

Захист компакт дисків від несанкціонованого копіювання

ОБ'ЄКТ ДОСЛІДЖЕННЯ: методи створення захисних елементів на поверхні компакт-дисків, які дозволяють здійснювати їх ідентифікацію. В роботі наведено результати дослідження впливу ідентифікаційних елементів на характеристики оптичних носіїв, характеристик підкладок компакт-дисків. МЕТА ДОСЛІДЖЕННЯ: розробка фізико-технічних основ технології створення захисних елементів на поверхні компакт-дисків, розробка технології верифікації компакт-дисків. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ. 1. На базі аналізу вимог до захисту компакт-дисків від несанкціонованого копіювання розроблено комплекс технічних і програмних заходів для нанесення захисних елементів. 2. Розроблений апаратно-програмний комплекс запису графічних ідентифікаційних елементів з високою роздільною здатністю в зоні "lead-out" компакт-дисків. 3. Запропоновані методи створення водяних знаків на інформаційній поверхні компакт-дисків з використанням технологій модифікації поверхні підкладок дисків-оригіналів та керування процесами експонування шару фоторезисту. 4. Запропоновані методи ідентифікації компакт-дисків з використанням фотолюмінесцентних маркерних позначок, виготовлених шляхом включення органічного барвника або композиції барвник-цеоліт до захисного акрилового шару компакт-диску. Запропоновані додаткові методи захисту від підробок ідентифікаційних міток засновані на їх додатковому опромінюванні УФ випромінюванням.  5. Досліджено процеси запису голографічних ідентифікаційних позначок (водяних знаків) на інформаційну зону компакт-дисків за технологією "dot-matrix" та визначено співвідношення між рівнями експонування шару фоторезисту при записі інформаційного блоку та водяних знаків. Значення рівня експозиції при записі водяних знаків повинно становити не більше (8-10)% рівня експозиції в зоні запису інформаційного блоку для забезпечення безпомилкового відтворення інформації. 6. Визначено можливості використання забарвлення підкладок для ідентифікації партій компакт-дисків. 7. Визначено технологію нанесення об'ємних захисних елементів для ідентифікації компакт-дисків. КЛЮЧОВІ СЛОВА: водяний знак, оптичне зчитування, компакт-диск, ідентифікація, захисний елемент

Профілактика жорстких дисків

S.M.A.R.T. (Self-Monitoring Analysis And Reporting Technology) - технологія моніторингу й повідомлення про неполадки застосовується всіма виробниками жорстких дисків. Дозволяє прогнозувати несправності й заздалегідь приймати рішення відносно схоронності даних. Відслідковує стандартні показники роботи жорсткого диска, наприклад час виконання програм або частота появи збоїв при пошуку, і посилає попередження у випадку, коли перевищена величина для якого-небудь із факторів.

Практично кожен виробник вінчестерів представляє свої утиліти для роботи й моніторингу S.M.A.R.T. IBM надає свою утиліту DFT (Drive Fitness Test), що дозволяє діагностувати жорсткий диск, переглядати показники S.M.A.R.T., а при необхідності користуватися Low-level Format.

Data Lifeguard - фірмова утиліта компанії Western Digital, призначена спеціально для IDE жорстких дисків. Вона не тільки відслідковує стан накопичувача, але й здатна виправити такі неполадки, як помилки читання секторів у результаті експлуатації. Існує також online діагностичний сервіс, за допомогою якого можна перевірити практично будь-який IDE жорсткий диск.

Seagate також розробила целую систему, кото-оая містить у собі захист диска, захист даних і систему діагностичного захисту.

HDD TEMPERATURE (http://www.siduardian.ru) -утиліта, що відслідковує температуру накопичувача й попереджає про критичний стан. Працює тільки з дисками, що мають температурний датчик.

1.2 Технологія S.M.A.R.T.

S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology- технологія самотестування, аналізу й звітності) - це новий промисловий стандарт, що описує методи пророкування появи помилок жорсткого диска.

При активізації системи S.M.A.R.T. жорсткий диск починає відслідковувати певні параметри, чутливі до несправностей накопичувача або вказують на них. У результаті такого відстеження можна пророчити збої в роботі накопичувача. Якщо на основі параметрів, що відслідковують, імовірність появи помилки зростає, S.M.A.R.T. генерує для BIOS або драйвера операційної системи звіт про виниклу неполадку, що вказує користувачеві на необхідність негайного резервного копіювання даних до того моменту, коли відбудеться збій у накопичувачі.

На основі параметрів, що відслідковують, S.M.A.R.T. намагається визначити тип помилки. За даними компанії Seagate, 60% помилок механічні. Саме цей тип помилок і передвіщається S.M.A.R.T. Природно, не всі помилки можна пророчити, наприклад поява статичної електрики, раптовий струс або удар, термічні перевантаження й т.д.

Технологія S.M.A.R.T. була розроблена компанією IBM в 1992 році. У тому ж році IBM випустила жорсткий диск формату 3,5 дюйми з модулем Predictive Failure Analysis (PFA), що вимірював деякі параметри накопичувача й у випадку їхньої критичної зміни генерував попереджуюче повідомлення. IBM передала на розгляд ANSI специфікацію технології пророкування помилок накопичувача, і в результаті з'явився ANSI-стандарт - протокол S.M.A.R.T. для SCSI-пристроїв (документ X3T10/94-190).

Для накопичувачів з інтерфейсом IDE/ATA технологія S.M.A.R.T. була реалізована лише в 1995 році. У розробці цього стандарту брали участь Seagate Technology, Conner Peripherals (у цей час є підрозділом Seagate), Fujitsu, Hewlett-Packard, Maxtor, Quantum й Western Digital. У результаті роботи цієї групи компаній була опублікована специфікація S.M.A.R.T. для накопичувачів на жорстких дисках з інтерфейсом IDE/ATA й SCSI, і вони відразу ж з'явилися на ринку.

У накопичувачах на жорстких дисках з інтерфейсом IDE/ATA й SCSI реалізація S.M.A.R.T. подібна, за винятком звітної інформації. У накопичувачах з інтерфейсом IDE/ATA драйвер програмного забезпечення інтерпретує попереджуючий сигнал накопичувача, який генерується командою S.M.A.R.T. report status. Драйвер запитує в накопичувача статус цієї команди. Якщо її статус інтерпретується як, що наближається крах, жорсткого диска, то операційній системі посилає попереджуюче повідомлення, а та, у свою чергу, інформує про помилку користувача. Така структура в майбутньому може доповнюватися новими властивостями. Операційна система може інтерпретувати атрибути, які передаються за допомогою розширеної команди report status. У накопичувачах з інтерфейсом SCSI S.M.A.R.T. інформує користувача тільки про два стани накопичувача - про нормальну роботу й про помилку.

Для функціонування S.M.A.R.T. необхідна підтримка на рівні BIOS або драйвера жорсткого диска операційної системи (і, природно, накопичувач на жорстких дисках, що підтримує цю технологію). S.M.A.R.T. підтримується декількома програмами, наприклад Norton Smart Doctor компанії Symantec, EZ від Microhouse International або Data Advisor від Ontrack Data International.

Зверніть увагу, що традиційні програми діагностики диска, наприклад Scandisk й Norton Disk Doctor, працюють із секторами даних на поверхні диска й не відслідковують всіх функцій накопичувача в цілому. У деяких сучасних накопичувачах на жорстких дисках резервуються сектори, які в майбутньому використаються замість дефектних. Як тільки "вступає в справу" один з резервних секторів, S.M.A.R.T. інформує про це користувача, у той час як програми діагностики диска не повідомляють про яких-небудь проблеми.

Кожен виробник накопичувачів на жорстких дисках по-своєму реалізує параметри монітора S.M.A.R.T., причому більшість із них реалізували власний набір параметрів. У деяких накопичувачах відслідковується висота "польоту" головок над поверхнею диска. Якщо ця величина зменшується до деякого критичного значення, то накопичувач генерує помилку. В інших накопичувачах виконується моніторинг кодів корекції помилок, що показує кількість помилок читання й записи на диск. У більшості дисків реалізована реєстрація наступних параметрів:

висота польоту головки над диском;

швидкість передачі даних;

кількість перепризначених секторів;

продуктивність часу пошуку;

кількість повторів процесу калібрування накопичувача.

Кожен параметр має граничне значення, що використається для визначення того, чи з'явилася помилка. Це значення визначається виробником накопичувача й не може бути змінено.

Якщо S.M.A.R.T. у процесі моніторингу накопичувача виявляє невідповідність параметрів, то драйверу диска відправляється попереджуюче повідомлення, а драйвер інформує про "нестандартну ситуацію" операційну систему, що сповіщає користувача про необхідність негайного резервного копіювання даних. У цьому попереджуючому повідомленні може також утримуватися інформація про тип, виробника, номер накопичувача.

Не ігноруйте подібне попереджуюче повідомлення й негайно виконаєте резервне копіювання даних! А що ж робити після цього? Спробуйте самостійно усунути причину появи попереджуючого повідомлення, наприклад, якщо накопичувач на жорстких дисках перегрівся, спробуйте виключити на якийсь час комп'ютер, а потім включити знову. Якщо ж причина криється "у надрах" накопичувача, то зв'яжіться зі службою технічної підтримки вашого комп'ютера або накопичувача.

Утиліти для відновлення даних

Unstoppable copier — безкоштовна утиліта для відновлення даних, копіювання та переміщення файлів.

P C Inspector File Recovery — безкоштовна програма для сканування жорстких дисків та відновлення даних.

R ecuva — невелика безкоштовна програма для відновлення випадково вилучених з файлів

Handy Recovery 4.0 

Опис: Одна з найвідоміших і надійних прог для відновлення даних після випадкового видалення, форматування диска, вірусної атаки ітд. Займає мало місця, проста у використанні (не вимагає спеціальних знань або умінь, доступний інтерфейс). Підтримує всі файлові системи Windows. Відновлює структуру видалених директорій. 

Гарантоване видалення даних

Kaspersky Crystal Гарантоване видалення файлів з комп’ютера — ще один спеціальний інструмент Kaspersky Crystal. Стандартні методи видалення не гарантують, що зловмисник не відновить стерті файли і не отримає доступ до конфіденційної інформації. У продукті Kaspersky Crystal при використанні функції Незворотне видалення даних ви можете бути впевнені в тому, що ваша інформація не потрапить до чужих рук.

Acronis Drive Cleanser 6.0