Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen PTLZ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
160.77 Кб
Скачать

Біофармація

  1. Біофармацевтична класифікація лікарських засобів. Фармацевтичні фактори. Характеристика. Вплив фармацевтичних факторів на фармацевтичну доступність.

  2. Методи визначення фармацевтичної і біологічної доступності. Визначення відносної і абсолютної біологічної доступності. Фактори, що впливають на фармацевтичну доступність лікарських форм, призначених для нанесення на шкіру.

  3. Роль допоміжних речовин в технології лікарських форм і їх класифікація. Вплив природи допоміжних речовин на швидкість всмоктування лікарських речовин, ефективність дії різних лікарських форм і їх стабільність.

  4. Вплив технологічних факторів на терапевтичну ефективність лікарських речовин. Вплив виду лікарської форми на стабільність, швидкість всмоктування лікарської речовини і його концентрацію в біологічних рідинах.

  5. Поняття про терапевтичну еквівалентність лікарських препаратів та причини її виникнення.

  6. Поняття про фармакодинаміку та фармакокінетику. Основні біологічні чинники, які впливають на всмоктування лікарських речовин при різних способах введення.

  7. Вплив чинників зовнішнього середовища та біоритмів людини на ефективність лікарських препаратів. Визначення поняття хронофармакологія.

  8. Основні біофармацевтичні методи вивчення лікарських препаратів. Методи "in vitro" та "in vivo".

  9. Способи визначення біологічної доступності. Сучасні фізико-хімічні методи аналізу лікарських речовин в біологічних рідинах.

  10. Біофармацевтичні і фізико-хімічні аспекти суспензій (переваги даної ЛФ перед твердими ЛФ; кінетична і агрегаційна стійкість).

  11. Біофармацевтичні і фізико-хімічні аспекти емульсій. Вплив типу емульсійної системи, виду емульгаторів, ступеня дисперсності на біологічну доступність.

  12. Статеві і вікові особливості організму людини, які впливають на фармакодинаміку і фармакокінетику ліків.

  13. Вибір шляху введення, виду ЛФ і дозування ліків для дітей. Вибір допоміжних речовин при приготуванні дитячих ЛФ.

  14. Вибір шляху введення, виду ЛФ і дозування ліків для людей похилого віку. Вибір допоміжних речовин при приготуванні геріатричних ЛФ. Побічна дія ліків у людей похилого віку.

  15. Взаємодія лікарських препаратів з їжею. Вплив компонентів і температури їжі на фармакокінетику ліків. Вплив характеру рідини, яку використовують для запивання ліків на їх фармакокінетику.

  16. Фармакокінетична та фармакодинамічна взаємодія ліків.

Перелік типових задач

  1. При виробництві солі карловарської штучної замість 200,0 г одержано 199,4 г готового продукту. Написати рівняння матеріального балансу, визначити вихід, втрати, розхідний коефіцієнт.

  2. Цех з виготовлення гальманіну отримав 396 кг готового продукту. Витрати на стадії подрібнення становили 2,6 кг, а на стадії змішування 1,4. Напишіть рівняння матеріального балансу на стадії подрібнення, змішування та по готовому продукту. Знайдіть вихід (η), витрати (ε) і розхідний коефіцієнт по готовому продукту.

  3. На фармацевтичному підприємстві виготовляють таблетки ”Цитрамон” з втратами (ε) 3,47%. Напишіть рівняння матеріального балансу на виготовлення 350 кг таблеток і розрахуйте розхідний коефіцієнт.

  4. Фармпідприємство виготовляє таблетки ”Фурацилін” з ефективністю 99,2%. Складіть рівняння матеріального балансу, знайдіть розхідний коефіцієнт і норму втрат на виготовлення 48 кг таблеток.

  5. При виготовленні збору одержано 94 подрібненого продукту з 100 г. Після просіювання одержали просів в кількості 80,2 г і відсів 15,3 г. Скласти рівняння матеріального балансу на стадії подрібнення і просіювання з врахуванням відходів. Знайти вихід (η), витрати (ε ) і розхідний коефіцієнт.

  6. Вихід готового продукту при виробництві свинцевого пластиря становить 98,3%. Складіть рівняння матеріального балансу, знайдіть розхідний коефіцієнт і норму втрат на виготовлення 56 кг свинцевого пластиря.

  7. Скільки сировини і екстрагенту необхідно для приготування 150 мл настоянки беладонни, методом реперколяції з відповідним коефіцієнтом спиртопоглинання 1,4.

  8. Скільки сировини і екстрагенту необхідно для приготування 250 мл настоянки листя евкаліпту методом реперколяції з відповідним коефіцієнтом спиртопоглинання 1,8.

  9. Скільки сировини і екстрагенту (40 % етанолу) необхідно для отримання 200 кг густого екстракту валеріани з вологість 25% методом перколяції. Відомо, що в сировині 27 % екстрактивних речовин, n = 5, K = 3.

  10. Розрахуйте швидкість перколяції в краплях за хвилину, якщо діаметр перколятора 6 см, висота шару рослинного матеріалу 12 см, а кількість крапель в одному мл настоянки становить 50.

  11. Визначити кількість сировини і екстрагента, необхідних для отримання 150 л рідкого екстракту глоду методом перколяції. Розрахувати кількість першого і другого відпусків, прийняти n = 8, K = 3.

  12. Замалювати схему реперколяції з поділом сировини на нерівні частини за фармакопеєю США. Вказати кількість сировини в кожному з перколяторів і кількість готової продукції, отриманої з кожного з них на виготовлення 320 кг рідкого екстракту.

  13. Замалювати схему реперколяції з поділом сировини на рівні частини з закінченим циклом (в батареї з трьох перколяторів), вказати кількості готової продукції, отримані з кожного перколятора на виготовлення 180 кг рідкого рослинного екстракту.

  14. Скільки потрібно води для розведення 2 л розчину алюмінію гідроксоацетату з густиною 1,055, щоб одержати стандартний розчин з густиною 1,048?

  15. Складіть матерільний баланс, визначте вихід, матеріальні втрати і видатковий коефіцієнт на стадіях змішування основи з ЛР, гомогенізації і по готовому продукту при одержанні 1300 г цинкової мазі, знаючи що на стадії змішування вазеліну з цинку оксидом матеріальна втрата продукту складала 23 г, а на стадії гомогенізації 19.

  16. При виробництві мазі борної 10% отримано 38,6 кг готового продукту, а кількість вихідних матеріалів складала 40 кг. Скласти робочий пропис з урахуванням видаткових норм для одержання 50 кг мазі.

  17. Скласти робочий пропис для отримання 2000 мл 20% розчину натрію кофеїн-бензоату. Коефіцієнт збільшення об’єму 0,65 мл/г, густина 20% розчину 1,073 г/см3.

  18. Скласти робочий пропис для отримання 1000 мл 10% розчину глюкози для ін’єкцій. Вологість глюкози 9,8 %, коефіцієнт збільшення об’єму 0,69 мл/г, густина 10% розчину 1,0341 г/см3.

  19. Скласти робочий пропис для приготування 100 ампул по 1 мл 20% олійного розчину камфори для ін’єкцій. Прийняти Крозх = 1,045, густина розчину = 0,926 г/мл.

  20. Скласти робочий пропис для отримання 1500 мл 1% ізотонічного розчину очних крапель пілокарпіну гідрохлориду. Ізотонічний еквівалент пілокарпіну гідрохлориду за натрію хлоридом дорівнює 0,22.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]