Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системи бронювання. Питання 18-21.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

2.2 Вітчизняні системи бронювання

2.2.1 Система бронювання «Сирена»

Перша автоматизована система резервування авіаційних квитків «СИРЕНА» в колишньому СРСР, розроблена вченими АН СРСР і фахівцями МIНПРИЛАДу СРСР, була введена в дію в 1972 році.

Завданням даної системи було розвантажити потоки черг в авіаційних касах. Крім того, впровадження такої системи певною мірою вирішувало питання максимальної заповнюваності місць на внутрішніх лініях.

«Сирена» використовувалася протягом тривалого часу як єдина автоматизована система резервування. Вичерпавши свій технологічний ресурс, вона була замінена в 1981 році системою «Сирена 2». Але незабаром для задоволення потреб збільшення пасажиропотоку на внутрішніх лініях «Сирена 2» вже не годилася, і було ухвалено рішення її заміни та модернізації. Було розроблено кілька альтернативних проектів: «Сирена 2М», «Сирена 2.3», «Сирена 3», «Сирена 2000».

«Сирена 2М» була запущена в 1994 році. «Сирена 2.3» орієнтована на регіональні центри (Санкт-Петербург, Хабаровськ, Якутськ, Ростов, Мінеральні Води та ін.)

«Сирена 2000» - система бронювання місць і продажу авіаквитків розрахована на обслуговування до 30 млн. пасажирів на рік. Поряд з нею діють продукти.

Астра - система управління відправки в аеропорту;

Сопка система обробки польотних купонів авіакомпанії;

Primax - система управління доходами авіакомпанії;

СПДА - система планування та диспетчеризації рейсів авіакомпанії;

Готель - 2000 - система бронювання місць у готелях.

Система бронювання авіаквитків Сирена - 2000 дозволяє:

  • реалізувати міжнародну технологію продажу пасажирських перевезень з урахуванням внутрішньої специфіки;

  • підтримувати дві мови (російська та англійська);

  • зосередити весь ресурс в одному центрі з метою максимального контролю за ходом його реалізації;

  • управляти своїми ресурсами і проводити незалежну тарифну політику;

  • здійснювати взаємодію з міжнародними системами бронювання (наприклад «A madeus»), розширюючи мережу продажу;

  • враховувати вимоги пасажирів про спеціальний обслуговуванні;

  • формувати списки пасажирів для Системи управління відправки Астра, підсумкову інформацію за результатами продажу для Системи Управління Доходами Primax, отримувати статистику відправок.

Система управління відправки в аеропорту Астра дозволяє:

  • автоматизувати функції оформлення пасажирів, багажу і ручної поклажі, документування рейсу, допродаж квитків на стійках реєстрації, інформування пасажирів та служб аеропорту і багато чого іншого;

  • реалізувати міжнародну технологію реєстрації пасажирів і багажу з урахуванням внутрішньої специфіки;

  • підтримувати дві мови (російська та англійська);

  • використовувати апаратуру АТВ (друк посадкових талонів з магнітною смугою, друк багажних бирок зі штрих-кодами);

  • використовувати електронні ваги;

  • проводити одночасну реєстрацію кількох рейсів з однієї стійки й рейсу з кількох стійкий;

  • вести автоматичний розрахунок платного, наднормативного, цінного багажу, друк квитанцій оплати наднормативного багажу;

  • здійснювати динамічний контроль граничної комерційного завантаження рейсу з урахуванням вантажу і пошти.

Система Готель-2000 дозволяє:

  • вводити в систему і коригувати базову інформацію про підприємство (готелі, санаторії, пансіонати, приватний сектор і т.д.), тарифну інформацію про підприємство, нормативно-довідкову інформацію;

  • бронювати і анулювати місця в готелі;

  • передавати в готелі інформацію про факти бронювання місць через систему;

  • вести розрахунок грошових сум, які клієнт повинен сплатити за послуги готелю;

  • друкувати документ, що підтверджує факт бронювання готелю та оплати за її послуги.

На зміну цим системам прийшла розподільна система «Сирена-Тревел», основним розробником якої є ЗАТ «Комтех-Н».

Існуюча версія системи забезпечує прозорий доступ всіх терміналів мережі «Сирена» до ресурсів авіакомпаній, розміщених у центрах бронювання авіаквитків «Сирена-3» і «Сирена-2000»

  1. Розподільна система Сирена-Тревел збирає та зберігає інформацію про розклад, наявність місць, тарифи та умови застосування тарифів для авіакомпаній Росії і країн СНД.

  2. Сирена-Тревел дозволяє бронювати місця і оформляти квитки з будь-якого агентського терміналу, незалежно від того, до якого ЦБА (Сирена 2000 або Сирена 2.3) підключений термінал, і від того, в якому ЦБА розміщений ресурс авіакомпанії.

  3. Сирена-Тревел на підставі інформації, що зберігається при бронюванні місць формує всім агентам нейтральний екран по парі міст, який визначає наступний порядок відображення рейсів всіх авіакомпаній Росії та СНД на екрані:

    • За кількістю посадок між пунктами відправлення та призначення (безпосадочні, з посадками, з пересадками).

    • За часом вильоту;

  4. Сирена-Тревел формує єдиний архів всіх операцій, що дозволяє використовувати дані для формування звіту агента, для взаєморозрахунків між агентом і авіакомпанією, взаєморозрахунків системи Сирена-Тревел з ЦБА.

Переваги та можливості для авіакомпаній:

  1. Сирена-Тревел дозволяє авіакомпаніям відмовитися від принципу територіального розподілу ресурсів з різних центрів бронювання, розміщувати ресурс в одній системі бронювання, створювати власні системи бронювання, відповідні рекомендаціям IATA.

  2. Сирена-Тревел надає можливість створювати стикувальні маршрути, створювати зістикованих рейси не лише зі своїми рейсами, але і з рейсами інших авіакомпаній, які зберігають свої ресурси в інших центрах бронювання. Також є можливість тарифікації таких маршрутів і рейсів і оформлення наскрізних перевезень «СНД - не СНД».

Переваги та можливості для агентів:

  • Великий обсяг ресурсів, доступних з одного екрану.

  • Зручність роботи касира.

  • Більш повна, ніж у будь-якому ЦБА тарифна інформація по всім авіакомпаніям, що забезпечує автоматичний розрахунок вартості при продажу та повернення квитка.

  • При роботі через Сирена-Тревел забезпечується повний облік і контроль роботи касирів і субагентів агентства.

  • Можливість бронювання місць у готелях з будь-якого агентського терміналу, як одночасно з продажем авіаперевезення, так і окремо.

  • Сирена-Тревел дозволяє всім агентам перейти до єдиної технології бронювання. При цьому в системі буде створено одне PNR для всіх сегментів рейсів, що входять у маршрут з різних систем бронювання, і автоматично будуть створені PNR у всіх системах бронювання авіакомпаній, в яких розміщені ресурси рейсів, що входять в даний маршрут.

Впровадження:

  • Сирена-Тревел функціонувала в режимі дослідної експлуатації з 1 червня 2000 року. У тестуванні взяли участь: Главагентство, ЦАВС Тюмені, Хабаровська, Казані, Самари, Краснодара, Оренбурга, Києва, Красноярська, Саратова.

  • Тестування системи показало, що програмне забезпечення Сирена-Тревел відповідає рекомендаціям IATA, що підтверджується наявністю інтерфейсу з системою «Сирена-3», що є аналогом SABRE.

  • З 15.04.01 введено в промислову експлуатацію Розпорядженням Міністерства транспорту Російської Федерації, що дозволяє всім терміналам мережі передачі даних «Сирена» мати доступ до ресурсів авіакомпаній, розміщеним в центрах бронювання «Сирена - 2000» і «Сирена-3».

Стиковка з іншими системами:

  1. Сирена-Тревел стикування з ЦБА Сирена-2000 (Москва, Тюмень, Хабаровськ, Казань, Самара, Краснодар, Оренбург, Київ, Красноярськ, Саратов, Челябінськ, Сочі, Братськ, Єреван, Кишинів, Львів) і «Сирена-3».

  2. В даний час ведуться роботи по забезпеченню взаємодії Сирена-Тревел з міжнародною системою бронювання GABRIEL і з ЦБА «Сирена-2.3».

Укладено Угоду про Співробітництво з інтеграції Сирена-Тревел і глобальні розподільні системи AMADEUS та просуванню на території Росії та СНД спільної послуги з бронювання місць і оформлення авіаквитків 1.

На підставі вищевикладеного, можна сказати, що система бронювання «Сирена» є першою автоматизованою системою резервування авіаційних квитків «СИРЕНА» в колишньому СРСР, але видозмінена сьогодні, вона має безліч можливостей, які роблять її популярною на російському ринку.