Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вопросы хозяйст. 117-130.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
31.07 Кб
Скачать

122. Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні здійснюється з метою:

створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які є обов'язковими для всіх підприємств та гарантують і захищають інтереси користувачів; удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

123. Фінансова звітність суб'єктів господарювання.

Фінансова звітність- бухг. звітність, що містить інфо. про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Відповідно до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ фінансова звітність подається органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, а також згідно із законодавством іншим органам та користувачам, зокрема органам державної статистики, та щодо використання бюджетних асигнувань, одержаних з державного бюджету,органам Держ. казначейства, а щодо використання асигнувань, одержаних з місцевих бюджетів, відповідно фінансовим відділам райдержадміністрацій, міськвиконкомів та фінансовим управлінням обласних, Київської і Севастопольської міських держадміністрацій. Звітним періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку звітного року до дати прийняття рішення про його ліквідацію.

124. Статистична інформація суб'єктів господарювання.

Статистична інформація є одним із видів інформації.

Держ. Статист. інфо. підлягає систематичному відкритому публікуванню. Вона існує у вигляді: Первинні дані( інфо. щодо кількісної та якісної характеристики явищ і процесів, яка подана респондентами час статистичних спостережень). Статистичні дані — це інфо., отримана на підставі проведених статистичних спостережень, що опрацьована у формалізованому вигляді відповідно до загальноприйнятих принципів та методології. А також дані банківської і фінансової статистики, статистики платіжного балансу тощо, які складаються на підставі адміністративних даних, отриманих Національним банком України та спеціально уповноваженими органами державної влади.

125. Правові засади аудиторської діяльності

Аудит. діяльність регулюється законами « Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні»( контролю за витрачанням коштів і матеріальних цінностей, їх збереженням, який здійснюється у формі ревізій і перевірок.); Згідно з ч. 1 ст. 362 ГК аудиторською діяльністю визнається діяльність громадян та організацій, предметом якої є здійснення аудиту, організаційне і методичне забезпечення аудиту та надання інших аудиторських послуг; «Про аудиторську діяльність»( визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні і спрямований на створення системи незалежного фінансового контролю з метою захисту інтересів власника.)