Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekzamen_TO.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
48.98 Кб
Скачать

24. Розкрийте сутність поняття організації.

Організація — це група людей, діяльність яких свідомо координується для досягнення загальної цілі чи цілей. Щоб бути справді організацією, ця група повинна відповідати таким вимогам:

наявність, принаймні, двох людей, які вважають себе частиною цієї групи;

наявність хоча б одної спільної мети;

наявність членів групи, які свідомо працюють разом, щоб досягти значимої для всіх мети.

25. Розкрийте сутність самоорганізації.

Самоорганізація – це процес впорядкування елементів першого рівня в системі за рахунок внутрішніх факторів без здійснення зовнішніх впливів

28.Розкрийте сутність стійкості організації.

Стійкість – цездатність досягти поставлених цілей , функціонувати в заданому режимі при різних зовнішніх та внутрішніх впливах, зберігаючи свою цілісність та гармонійний рзвиток

Стійкість – це результат реалізації здатностей під-ва створювати, розвивати та зберігати довгий час конкурентні переваги в умовах НТП

Стійкість – це забезпечення рентабельності виробничо – комерційної діяльності за рахунок ефективності використання виробничих ресурсів

Стійкість : внутрішня (характеризує пропорційність всіх організацій що дозволяє забезпечити позитивну динаміку осн.фінансових, економічних показників розширення під-ва), зовнішня (характеризує безконфліктну взаємодію з оточюучим середвищем)

30.Розкрийте сутність та особливості органічної моделі організації

Органічна модель структури організації протилежна механістичній,

оскільки їх характеристики є наслідком різного розуміння ефективності. Якщо М. Вебер вважав, що менеджери отримують результати шляхом розпоряджень, які підлеглі вважають законними та справедливими, й усі сили менеджерів організації повинні спрямовуватися на підвищення ефективності та продуктивності, то на думку прибічників органічної моделі весь творчий потенціал менеджера як керівника має бути спрямований на підвищення задоволення споживача, збільшення гнучкості і розвиток організації.

Гнучкість і пристосованість організації до навколишнього середовища передбачає ефективніше використання людського потенціалу. Менеджери заохочуються практичними досягненнями, що сприяє зростанню кваліфікації персоналу і підвищенню його відповідальності. Процеси прийняття рішень, контролю і розробки мети децентралізовані та розподілені на всіх рівнях організації. Зв'язок здійснюється за усіма напрямами, а не тільки згори до низу за ланцюгом команд.

Органічна модель організації створює у працівників відчуття особистого значення персональної відповідальності. Така модель:

— відносно проста, оскільки знижує значення спеціалізації і розширює діапазон робіт;

— відносно децентралізована, оскільки не робить акценту на функції влади і збільшує глибину робіт;

— відносно неофіційна, оскільки наголошує на продукті і споживачеві як основах управління.

Органічний тип структури управління перебуває на початковій фазі власного розвитку, й у чистому вигляді його використовує поки що невелика кількість організацій. Але елементи цього підходу до структури управління (децентралізація процесу прийняття рішення, розвиток ініціативи персоналу, творчого підходу, наявність навчальних і координаційних центрів, максимальна самостійність персоналу в організації власної роботи) значно поширилися, і компанії, які їх використовують, успішно пристосовуються до динамічних змін середовища. До органічної моделі належать такі види організаційних структур, як матрична, проектна тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]