Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
56.14 Кб
Скачать

4. «Нове життя» Данте. Жанрова характеристика. Структура

1293 року Данте опублікував свою першу книгу «Нове життя» - збірка з 30 віршів (25 сонетів, 4 канцони і одна станца).

“Нове життя” – прозово-віршова автобіографічна повість про історію кохання Данте до Беатріче і про створення поезій. Прозове обрамування організовує вірші у певну систему і разом з ними створює єдиний сюжет. Ця книга була першою ліричною сповіддю у світовій літературі, книгою, вперше яка розповіла щиро, трепетно ​​і натхненно про велику любов і великого горя живого людського серця. Зміст віршів Данте не обмежується прославленням Беатріче. Головна дійова особа - сам автор, закоханий поет. Вірші були забезпечені великим прозовим коментарем автобіографічного і філософсько-естетичного характеру.

Твори цієї збірки несуть в собі всі елементи «солодкого нового стилю»-філософічність, риторичність, містичну символіку та витонченість форми.

"Нове життя» у своїй структурі поєднує три різнорідних елемента. Це і прозова розповідь автобіографічного характеру, що містить історію любові автора до прекрасної Беатріче, і повні пристрасті сонети, які виражають почуття люблячого в різні моменти його відносин до Беатріче, і, нарешті, коментарі до віршів, сухо тлумачать поезію. 

5.«Канцоньєре» Петрарки. Композиція. Образ Лаури.

«Канцоньєре» (Книга пісень)- збірка віршів італійською мовою. Працю над нею він розпочав ще в 30-ті роки 14 ст., а закінчив незадовго до смерті. Налічується дев'ять редакцій збірки, здійснених у різні роки. Перша редакція містила всього 25 віршів, дев'ята - остаточна й найповніша (1373- 1374) відкривається вступним сонетом і містить 366 віршів різних ліричних жанрів: 317 сонетів, 29 канцон, а також секстини, балади, мадригали. Поет поділив збірку на дві частини: перша - «На життя донни Лаури», головні теми: кохання, патріотизм, твори на антиклерикальну тему, тема міжусобних війн; друга - «На смерть донни Лаури»: мотив смерті, мотив зустрічі за гробом. Дослідники називають «Канцоньєре» ліричною сповіддю Петрарки. Проте «Канцоньєре» містить не тільки любовну лірику - це перша в літературі різнотемна лірична збірка. Крім любовних поезій, до неї входять вірші на теми політичні та моральні, є вірші, в яких оспівуються дружба і природа, передаються філософські й естетичні роздуми. В кількох сонетах поет нещадно викриває пороки папського двору.

Головна тема «Канцоньєре» -кохання поета до Лаури. Їй і присвячена більшість віршів. Лаура - це реальна особа. Хоча Лаура безмірно ідеалізується, згідно з попередньою традицією, вона постає вже як , жива жінка, з реальними, земними рисами. Уяву поета найбільше хвилює її зовнішній вигляд, її краса. Все це вносить у любов поета відтінок чуттєвості. Образ Лаури є новаторським у літературі того часу, адже автор зобразив живу реальну жінку. І основним у висвітленні її образу не стали побутові деталі, бо Лаура розкривається через внутрішній світ поета, через сприйняття ним навколишньої дійсності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]