Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятий_учебник.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

2.Дебіторська заборгованість

по векселях одержаних — заборгованість покупців, замовників за відвантажену продукцію, виконані роботи та надані послуги, яка забезпечена векселями;

за товари, роботи, послуги — відображається покупців або замовників за реалізовану їм продукцію і товари для перепродажу. У балансі така дебіторська заборгованість відображується за чистою реалізаційною вартістю, яка представляє собою суму заборгованості після вирахування резерву сумнівних та безнадійних боргів;

по розрахунках — виникає по переплачених податках, зборах та інших платежах до бюджету, виданих авансах, нарахованих дивідендах, процентах, роялті, які очікуються до надходження. Також вказується заборгованість із внутрішньовідомчих розрахунків.

інша поточна дебіторська заборгованість — заборгованість дебіторів, яка не може бути включена до інших статей дебіторської заборгованості та яка відображається у складі оборотних активів (розрахунки: з підзвітними особами, за претензіями, з відшкодування заподіяного збитку, тощо).

3.Поточні фінансові інвестиції — це інвестиції, що легко реалізуються та призначаються для утримання протягом терміну, що "е перевищує один рік. До їх числа відносяться:

  • короткострокові комерційні ринкові цінні папери;

  • казначейські векселі;

  • короткострокові боргові папери;

  • депозитні сертифікати;

  • інші ринкові цінні папери.

4.Грошові кошти та їх еквіваленти — включають су^ грошей, що на дату балансу знаходяться в касі, на банківськ рахунках, в дорозі, у формі грошових документів, у фор виставлених акредитивів. До грошових еквівалентів відносі поточні інвестиції початковий строк погашення яких не перевищу» місяці і відносно яких існує впевненість у тому, що вони не зменшу свою вартість протягом періоду їхньої чинності. До складу грошов коштів не відносяться гроші на банківських рахунках, обмежені д поточного використання протягом терміну, що перевищує один р Вони відносяться до складу необоротних активів як інші фінанс( інвестиції.

5.інші оборотні активи — всі оборотні активи, що не ввійш до наведених вище статей розділу балансу "Оборотні активи".

Витрати майбутніх періодів — це витрати, оплачені у звітної періоді, які відносяться до наступного облікового періоду наприклад, наперед сплачена орендна плата, наперед сплаче страховка, наперед сплачені рекламні послуги). Найчастіше, тер» передоплати для більшості підприємств не перевищує одного рої Тому, в процесі здійснення розрахунків певних балансов співвідношень, ці витрати рекомендується прирівнювати оборотних активів, крім випадків, коли точно відомо, що передоїш здійснено на термін більше одного року.

Для більш глибокого порозуміння сутності обігов активів варто класифікувати їх за певним рядом ознак:

1)В залежності від методів планування:

  • нормовані оборотні активи — це в основному матеріали і обігові активи;

  • ненормовані оборотні активи — до них відносяться всі фонди обертання за виключенням готової продукції.

2)В залежності від джерел формування:

валові оборотні активи — загальний обсяг оборотних активів, які сформовані за рахунок власного та позикового капіталу;

чисті оборотні активи (чистий робочий капітал) —та частина оборотних активів, що сформована за рахунок власного та довгострокового позикового капіталу:

ЧРК=Воа-ПП

де:

Воа - сума валових оборотних активів підприємства;

ПП - сума поточних пасивів підприємства.

  • власні оборотні активи — це та їх частина, що сформована тільки за рахунок власних коштів:

ВОК = Воа - ДПК - ПП

Де:

ДПК - довгостроковий позиковий капітал.