Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятий_учебник.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

7. Оборотш кошти підприємств

7.1. Сутність та склад оборотних коштів

Оборотні кошти — це кошти, що авансовані в оборотні активи, Гаким чином вони є грошовим наповненням конкретних видів активів. Під оборотними активами розуміється вся сукупність економічних ресурсів підприємства, які змінюють свою матеріальну форму протягом одного операційного циклу та в повному обсязі переносять свою вартість на нову продукцію.

Оборотні активи постійно приймають участь у забезпеченні процесу виробництва та реалізації продукції, одночасно знаходяться на всіх стадіях кругообороту коштів. Процес зміни їх матеріально-речової вартості представляє собою цикл кругообороту обігових активів (операційний цикл). Він включає чотири стадії:

Перша стадія характеризується використанням грошових активів та їх еквівалентів для придбання вхідних запасів матеріальних оборотних активів (сировини, напівфабрикатів, комплектуючих і т.д.).

Друга стадія характеризується перетворенням матеріальних оборотних активів в процесі виробництва у запаси готової продукції.

Третя стадія характеризується реалізацією готової продукції і утворенням дебіторської заборгованості до настання термінів її погашення.

Четверта стадія визначає інкасацію дебіторської заборгованості та надходженням грошових коштів.

Отже, операційний цикл поєднує процес виробництва та Реалізації продукції. В зв'язку з цим, за характером участі у ^угообороті коштів на підприємстві, у складі оборотних активів виділяють оборотні виробничі фонди, які обслуговують сферу виробництва та фонди обертання, які обслуговують процес реаліза продукції.

1.Оборотні виробничі фонди:

• виробничі запаси — матеріали, придбані напівфабрика паливо, запчастини, тара, малоцінні і швидкозношуві предмети;

• оборотні фонди у виробництві — незавершене виробництво, власні напівфабрикати, витрати майбуп періодів.

2.Фонди обігу:

• готова продукція (товарні запаси) на складі і в дорозі;

• кошти в розрахунках (дебіторська заборгованість);

• грошові кошти;

3.Короткострокові фінансові інвестиції.

• короткострокові боргові цінні папери;

• спекулятивні інструменти.

Остання група до операційного циклу не має ніяю відношення. Ці активи виступають у ролі високоліквідного резерву інструментом одержання додаткового доходу фінансового характе Вони взагалі не можуть називатися оборотними активами у повно розумінні цього слова. До певного операційного циклу вони можуть мати непряме відношення тільки у випадку несвоєчасн< повернення коштів від дебіторів. У такому випадку цінні пап( реалізуються, а на виручені здійснюється поповнення вхідних запа< У всіх інших випадках поточні інвестиції не здійснюють ніяю впливу на операційну діяльність. Тому у подальшій класифікації група псевдоборотних активів розглядатися не буде.

Облік оборотних активів на підприємствах здійснюється такою структурою:

І.Запаси

виробничі запаси — вартість запасів малоцінних, швидкозношувальних предметів, сировини, основних допоміжних матеріалів, палива, покупних напівфабрикаті комплектуючих виробів, запасних частин, тари, будівель» матеріалів та інших матеріалів, призначених для споживаї у ході нормального операційного циклу;

незавершене виробництво — витрати на незаверии виробництво і незавершені роботи (послуги), а також вартії напівфабрикатів власного виробництва;

готова продукція — запаси виробів на складі, обробка яких закінчена та які пройшли випробування, приймання, укомплектовані згідно з умовами договорів із замовниками і відповідають технічним умовам і стандартам. Продукція, яка не відповідає наведеним вимогам (крім браку), та роботи, які не прийняті замовником, показуються у складі незавершеного виробництва;

товари — вартість товарів без суми торгових націнок. які придбані підприємством для наступного продажу. В балансі відображаються за собівартістю або чистою реалізаційною вартістю.