Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ2.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
146.3 Кб
Скачать

17/Арх пізнього риму

У Стародавньому Римі було побудовано споруду, яка за значимістю та оригінальності архітектурного задуму можна поставити в один ряд з форумом і Колізеєм, - це Пантеон, розташований на Марсовому полі.

Римляни, підпорядкувавши собі багато європейських народів, тим не менш, були впевнені, що з чужими богами потрібно рахуватися. З цією метою і задумали звести Пантеон - храм усіх богів.

Андріан віддав належне Агріппи, створив Пантеон, тому велів висікти на архітраві будівлі напис: «Марк Агріппа, син Луція, у третє консульство зробив».

Всередину храму вела масивна бронзова двері, а поріг був виготовлений із зеленого африканського мармуру. Стіни Пантеону облицьовані кольоровим мармуром. По внутрішньому периметру влаштовані вісім напівкруглих і прямокутних ніш, в яких знаходилися статуї божеств. Перекриття та внутрішня частина купольного стелі були оброблені позолоченими бронзовими пластинками. Пол внутрішнього залу Пантеону викладений порфіром та іншими цінними породами каменю.

Римський Форум - площа в центрі Стародавнього Риму разом з прилеглими будівлями. Спочатку на ній розташовувався ринок, пізніше вона включала в себе коміції (місце народних зборів), курію (місце засідань Сенату). Форум служив місцем громадського життя і з повсякденного спілкування людей еволюціонувало тематичне спілкування, що носить всі ознаки того, що ми сьогодні називаємо форумом.

Колізей, як одне з найвеличніших споруд, часто виступає символом Риму в тій же мірі, в якій Ейфелева вежа є символом Парижа, «Біг Бен» - символом Лондона, Спаська вежа Кремля - символом Москви, Пізанська вежа - символом Пізи, а Карлів міст - символом Праги.

При схематичному зображенні карти Європи Рим часто позначається схематичним зображенням Колізею.

Серед інших прикладів використання образу: Палаючий Колізей зображений на заставці програми Nero. Причина криється в співзвуччі фрази «Нерон спалює Рим» (англ. Nero Burning Rome) і назви програми (англ. Nero Burning ROM). Пісня рок - групи Арія «Колізей». Колізейв іграх Age of Empires, Civilization III, Civilization IV.

А ось фільми про гладіаторів ніколи не знімаються в Колізеї - він недостатньо добре зберігся для зйомок. Тому роль Колізею в кіночастіше за все виконує Амфітеатр Марка Антонія Гордіана в Тісдре (Ель-Джем, Туніс) - другий за величиною в світі після Колізею і набагато краще зберігся.

Переважним типом розвиненого житлового будинку було атріумний-перістільний. Зазвичай він розміщувався на подовженому ділянці, відгородженому від вулиць глухими зовнішніми стінами. Передню частину будинку займав атріум - замкнуте приміщення, по сторонах якого розташовувалися житлові кімнати і підсобні приміщення. У центрі атріуму знаходився басейн, над яким у покрівлі оставлялась відкрита частина для освітлення і стоку води в басейн. За атріумом через таблінум йшов перистиль з садом всередині. Вся композиція розвивалася в глибину по осі з послідовним розкриттям основних просторів.

Будувалися в комплексі з форумами і на головних дорогах тріумфальні арки - один з найбільш поширених в Римі типів меморіальних споруд. Прикладами є арка Тита (70-і роки), арка Костянтина (IV ст.), Де монументальний масив одягнений в багатий декоративний убір з антаблементом ордером.

Ця арка, поставлена ​​близько Колізею, перевершує інші не тільки своїми розмірами (21,5 м заввишки, 25 м шириною), але і великою кількістю прикрас.

Деякі деталі (наприклад, круглі і прямокутні рельєфи, фігури та ін) взяті з архітектурних пам'яток більш раннього часу, що в архітектурі пізнього Риму було поширеним явищем. Пластичне багатство і великі розміри споруди покликані переконливо висловити ідеї могутності імператора, володарює як у самому Римі, так і у великих імперських колоніях.

Арочні і склепінні форми спочатку отримали широке поширення в утилітарних спорудах - мостах і акведуки. Міські водопроводи - акведуки - займали особливе місце в благоустрої міст, зростання яких вимагав все більшої кількості води. Подавалася з горбистих околиць в міські резервуари вода протікала по кам'яних, обштукатурених гідравлічним розчином, каналах (лотках), які в низинних місцях і на перетинах річок або ярів підтримувалися арочними конструкціями.