Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ2.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
146.3 Кб
Скачать

50.Творчість братів Весніних, Леонідова, мЕльнікова.

Леонідов, Іван Ілліч російський архітектор, представник російського авангарду, конструктивізму, майстер «паперової» архітектури.

1925 1Конкурсний проект поліпшеної селянської хати (третя премія) 2Конкурсний проект житлових будинків для робітників і службовців 3Гостекстільтреста в Іванові (третя премія)

1927 Дипломний проект Інституту бібліотекознавства ім. Леніна в Москві на Ленінських горах Інститут бібліотекознавства імені Леніна в Москві на Ленінських горах Проект був показаний на Першій виставці сучасної архітектури в Москві в 1927 р. Він справив на публіку величезне враження. Цей проект вважається творчим кредо архітектора і своєрідним маніфестом всієї радянської архітектури кінця 20-х років XX століття. Проект має складну об'ємно-просторову композицію. Кулястий обсяг великої аудиторії на 4000 чоловік і вертикально поставлений паралелепіпед книгосховища піднесені над площиною стилобату.У проекті використовувалися всі нові досягнення того часу. Куля стоїть на одній опорі, але опора не захована в фундамент, а запроектована шарнірної, що знімає додаткові напруги. опора приймає вертикальні навантаження від кулі, а всі інші напруги передаються на ванти. Стіни книгосховища максимально тонкі, що досягається шляхом введення в конструкцію металевих ферм, з'єднаних розтяжками з вершиною і підставою. Проект інституту Леніна обійшов архітектурні видання багатьох країн і продовжує друкуватися в різних альманахах і оглядах про архітектуру XX століття. Він вплинув на багато проектів і споруди, наприклад на проект пам'ятника Колумбу Олексія Щусєва (1929), центральний ансамбль всесвітньої виставки в Нью-Йорку (1939), проект ратуші в Торонто Вільо Ревелла (1958-1965), урядовий центр в Бразиліа Оскара Німейєра (1959-1960). Конкурсний проект кінофабрики в Москві на Ленінських горах Склад приміщень - ательє, правління, гараж, майстерні, підстанція. В основі проекту лежить функція - технологія кіновиробництва. Головна будівля фабрики - ательє. Одна сторона відкривається, для проведення зйомок. Всі корпуси фабрики створюють єдиний простір. Окремо їх представити не можна. Дуже гармонійна промальовування генплану. Це закінчений твір.

1 928-1929 Конкурсний проект Будинку Центросоюзу в Москві Конкурсний проект Будинку промисловості в Москві Конкурсний проект пам'ятника Колумбу в Санто-Домінго 1930-1959 Проект перепланування саду «Ермітаж» у Москві Інтер'єри Московського будинку піонерів і жовтенят (здійснено) Проект санаторію «Чайгрузія» Проект Міста Сонця

та багато інших.

Брати Весніни - радянські архітектори-конструктивісти, які працювали спільно над рядом проектов.В 1923-1925 рр.. в радянській архітектурі розвивалося новий напрямок - конструктивізм і згуртування прихильників нового напряму навколо лідерів, якими стали брати Весніни. Палац труда.неосуществленное будівля 1922-1923 років. У центрі столиці (на місці нинішнього готелю Москва) планувалося зведення грандіозного комплексу, який поєднував би в собі функції Будинку Рад, Палацу з'їздів, театру, Будинку культури, міськкому партії, музею, їдальнею і т. п. У ньому гостросучасний по вигляду будівля поєднувалося з чітким раціональним планом, враховувалося використання новітніх конструкцій і матеріалів.«Характерні ретельне опрацювання функціональної сторони задуму, розрахунок на його здійснення в нових залізобетонних конструкціях.Глядацька зала, вирішений єдиним амфітеатром, мав еліптичну форму і був оточений простором фойє. Горизонтальний висячий перехід з'єднував обсяг залу для глядачів з прямокутним блоком, асиметрично завершеним 20-поверхової вежею, яка надала динамічність всієї композиції. Башта завершувалася своєрідною гратчастої щоглою-антеною з розтяжками, що утворює на тлі неба легкий геометризований ажурний абрис. Палац праці не був побудований. Сама програма конкурсу зумовлювала нездійсненність такого спорудження в умовах тієї пори. У 1920-х роках за проектами братів Весніних було побудовано декілька малоповерхових житлових будинків в московському селищі «Сокіл». У 1930 році був оголошений конкурс на будівництво Театру масового музичного дійства в Харкові (у той час столиці України). Всього брало участь 144 роботи. Однак, незабаром столиця України була перенесена до Києва і проект Весніних не був реалізован.Среді робіт Весніних 30-х - початку 40-х років заслуговує уваги ескіз забудови Котельнической набережній в Москві (1934), проекти будівлі Наркомтяжпрома на Червоній площі (1935, 1936 ) і прийнятий, але не реалізований через війну проект Другого будинку Раднаркому в Заряддя (1941).

Мельніков К.С. російський і радянський архітектор, один з лідерів напрямки авангарду в радянській архітектурі в 1923-1933 роках.Константин Мельніков ще в 1930-і роки отримав світове визнання як «великий російський архітектор» сучасності, проте його унікальна творча концепція в ті ж роки зазнала в СРСР різкій критиці за «формалізм». На початку 1920-х років Мельніков різко пориває з різного роду традиціоналістських стилізаціями.Разом з тим, Мельніков не приєднується до жодних архітектурним групам і не бере участі в публічних дискусіях, навпаки, чітко дистанціюючись від групи архітекторів-конструктивістів, лідерами якої були брати Весніни і Мойсей Гінзбург. Відмовившись від неокласики, Мельников створює перші твори в новому стіле

.Деревянний павільйон «Махорка» Всеросійського махоркового синдикату на Всеросійській і кустарно-промисловій виставці 1923 року в Москві став першим здійсненим спорудою Мельникова в новаторському дусі. З одноповерхового споруди, яке планували замовниками, «Махорка» перетворилася на концептуальне споруда з консольними свесамі, великими площинами рекламних плакатів, відкритої гвинтовими сходами і прозорим склом, не мають в кутах конструктивних опор - все це різко виділяло проект з численних будівель виставки.Проект «махорки» був різко негативно зустрінутий замовниками, проте Мельникова підтримав головний архітектор виставки А. В. Щусєв, за що Костянтин Степанович до кінця життя був йому вдячний, незважаючи на різкі необ'єктивні виступи Щусєва проти Мельникова в 1930-х годах.В «Махорка»намітилися архітектурно-конструктивні прийоми, що визначили вигляд архітектури XX століття і які до цих пір є актуальними і активно застосовуються в сучасному будівництві. Саркофаг для Мавзолею В. І. Леніна Ново-Сухаревський ринок Радянський павільйон в Парижі. В середині січня 1925 Мельников виїхав разом з дружиною і двома дітьми в Париж для будівництва павільйону СРСР. Павільйон був легку каркасну двоповерхову споруду, виконану з дерева.Більша частина площі зовнішніх стін павільйону була засклена. Прямокутне в плані будівля перерізалися по діагоналі ведуть на другий поверх відкритої сходами, на якій було споруджено оригінальне перекриття у вигляді похилих перехрещуються дерев'яних плит. Праворуч від сходів була споруджена вишка-щогла, увінчана серпом і молотом та літерами «СССР».