Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ2.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
146.3 Кб
Скачать

25.Архітектура країн Зх.Європи Фр Ренесанс.Зародження класицизму.Лувр.Версаль.Парж.Діаметр.

Період класицизму зародився в Італії.Основноположником якого був Андре Паладіо. Інші країни розвивали бароко,а Франція- РЕНЕСАНС.,який відбувався в дже стислі терміни. І бувзвпозичиий з італії.Франція розвивала науки матем. Спрямування зокрема – теор.механіку.,опір матеріалів. Цей перід фр. Подарувала знаменитого математика Декарта.

Класицизм: 1 етап – зародження і розквт – 17-2пол.17ст; 2 етап-18стю( поширення класиц. На місто будування.; 3 етап – кін 18 – стиль рококо., стиль інтер’єрів використаня росл.елементівОсновний мотив – мушля,настельні сюжети.; 4етап – відродження класицизму – революція 1789.;5 етап –завершення стиль Ампір.

Франц. Житлові будинки отр.риси гот.арх.,але фасади – ренет.напрямки. Характерні риси для фр.палацівпоеднання форм ренет,гот,бароко. Високі гот.дахи з шпилястим завершенням.,скульптурнв димоходи,а також виступаючі частини – резоліти.

Арх..класицизму тісно пов’язана 3 коронуванням Людовіка 14=етам розквіту. Знаменитий арх.-Француа Мансард – основний фран клас. І автор нового виду житл. Буд – готелів.

3-4 поверх. Будинки з розкішними парадними вікнами і великими залами- солонами.верхні поверхи –нижчим верстам наседення.- мансарди. Житла побільшало – буд. Для управляючих,найманих.

Людовіх 14 запрпунував змінити будувову Лувру,який буд. Леско. І для цього він влашт .конкурс в якому переміг –Клот Перо.який запропонував змінити фасад Лувру надаючі йому клас.форм..

Це була Псевдоарх- фасад не відповідав внутр.інтер’єру. Ідеал.пропорції.шедевр епохи класицизму. Колони відповідади ренесанським. Спарені коринські ордери 12м.висотою опиралися на високий цокольний поверх. ,заг. Висота 27,7м., довж-170,5. центр- найб. Виступаюча частина яка заверш трикутним фронтоном.

Версаль споруда епоха розквіту класицизму.Розташована так що вісі композиційні від основного входуу розх. По садово-паркових алеях променями орієнтовані на інші резиденції короля. Шириною500м . неперевершена. 3поверх. Споруда вікон по поверху- багато скла.ордерна система- декор.Вирішували проблеми війни і миру.Усі князи мріяли попасти на прийом. Родзинка: 2 зали :війни і миру. З’єднані між собою дзерк.шалереєю. довж 73м., ширина 10м. з однієї сторони – глуха стіна, з іншої вікна на верс. Сади. Крім буд.палацу – розбудова верс. Парків. *Луї Лево, Андре Ленотр. – регулярна паніровка з викор. Парк.скульптур = фонтани,фон арі,вази..

Андре Ленотр – автор переб.міст зміни плану.Він запропонував іде. Абсолютизму.

Було розпочату перебудову парижу.Його створили в епоху 2 періоду і зак. Побуд – ейфеволої вежі. У1716р. в Прижі створили Політехнічну школу. Де навчали інженерів високого класу. В перше було використано мет.конструк- балки,ферми- мости,фабрики,заводи,цехи.

Металеві констр. Підхопила уся Європа.

4ЕТАП – ПРАЦЮВАЛИ ВІЙСЬКОВІ ІНЖЕНЕРИ. – генерал Волан. –б.300 обороних споруд. В плані різної форми.Ривок в іст.фортиф.споруд.

5 – ампір. – пов’язаний з іменем Наполеона. Споруди мають багато міліарної символіки., крім них ще символіка