Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел 5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
87.36 Кб
Скачать

Розділ 5. Заходи з техники безпеки і противопожежної безпеки.

5.1. Безпека робіт на кар ’ єрах.

Незалежно від знань спеціальних правил, отриманих в процесі освоєння тієї або іншої професії, кожен робітник повинен знати загальні Правила безпеки при веденні гірничих робіт. Вимоги загальних Правил безпеки охоплюють порядок допуску гірників на робочі місця, пересування на робоче місце і назад, поведінка при веденні вибухових робіт і так далі

Кожен працюючий, такий, що поступає на гірниче підприємство, повинен пройти з відривом від виробництва попереднє теоретичне навчання по техніці безпеки, стажування на робочому місці протягом трьох днів і скласти іспити за затвердженою програмою. Окрім основних правил безпеки в програму включається навчання по наданню першої медичної допомоги, санітарії, гігієні і протипожежній безпеці.

При пересуванні на робоче місце необхідно користуватися спеціально встановленими маршрутами для пересування людей (пішохідними дорогами, переходами, сходовими спусками і т. п.). За відсутності пішохідних доріжок пересування по автодорогах здійснюється по лівій стороні.

Під час переходу через залізничні колії, що діють, або автодороги з інтенсивним рухом необхідно переконатися у відсутності рухомого транспорту в безпосередній близькості. Забороняється ходім по залізничних коліях, переходити колії перед рухомим складом, пролізати під вагонами і буферами.

Перед переходом під лініями електропередач робітник повинен переконатися у відсутності їх пошкодження. Рух під проводами уздовж лінії електропередач заборонений. При переходах з одного уступу на іншій необхідно користуватися автозїздами або сходовим сходом, заздалегідь переконавшись в їх справності.

Категорично забороняється пересування по підірваній гірничій масі, по блоках, що оббурюють, за винятком певних місць (у районах сходових спусків або пішохідних доріжок), спеціально відведених для пересування людей. Не дозволяється підходити до верхньої бровки уступу ближче за три метри.

Обслуговуючий персонал бурових верстатів має бути ознайомлений з правилами поведінки при вибухових роботах на даному підприємстві. Робочі повинні строго дотримувати інструкції по виробництву вибухів і беззастережно їх виконувати.

При масових вибухах, прострілюванні свердловин і руйнуванні негабаритів вибуховим способом необхідно знаходитися в безпечній зоні, визначуваною диспозицією вибухів. Устаткування необхідно відігнати в безпечне місце, яке визначається особами технагляду та проектом вибухових робіт.

Про вибухи в кар’єрі оповіщаються звуковими сигналами. При подачі попереджувального сигналу всі робітники в кар’єрі зобов'язані припинити роботу і віддалитися з небезпечної зони. Подача бойового сигналу означає, що услід за цим сигналом послідує вибух. Після вибуху подається сигнал «Відбій», по якому вирішується вхід в кар’єр. Вхід безпосередньо в зону вибуху вирішується гірничим наглядом після узгодження з керівництвом кар’єру.

Палити і користуватися відкритим вогнем ближче 100 м від ВВ забороняється.

При виявленні зарядів, що не вибухнули, в свердловинах необхідно припинити роботу і заявити про це особі технічного нагляду.

На уступі чи відвалі екскаватори повинні знаходитися на твердій, добре спланованій основі. У вибої кабіна екскаватора повинна знаходитися в протилежній стороні від вибою. Кут нахилу екскаватора у вибої, крім з’іздної траншеї, не повинен бути більше ніж 10°.

Мінімальна відстань між контр вантажем екскаватора і транспортною посудиною або вибоєм - 1 м, а між двома екскаваторами на одному рівні - не менше суми максимального радіуса їх дії, на суміжних горизонтах - не менше подвійного радіуса розвантаження верхнього екскаватора.

Не допускається присутність людей у зоні дії екскаватора, яка приймається рівною 1,5 максимального радіуса розвантаження. Вигружаючи ківш у транспортну посудину, його необхідно опустити якомога нижче, але не зачіпати

дно. Не допускається переміщати думпкар або автомобіль за допомогою ковша. Якщо через зону дії екскаватора пролягає автодорога, помічник машиніста має попереджувати машиніста про наближення транспорту. Вирівнювання грунту бульдозером у вибої екскаватора має проводитися з дозволу машиніста екскаватора та при його зупинці.

При завантаженні транспортних посудин екскаватором загальноприйнятими є такі сигнали:

  • «Стоп» - один короткий;

  • дозвіл на завантаження - два коротких;

  • початок завантаження - три коротких;

  • дозвіл на від'їзд - один довгий.

Таблиця сигналів має бути прикріплена на екскаваторі на видному місці для операторів транспортних засобів.

Переміщення бурового верстата з піднятою щоглою дозволяється своїм ходом тільки по горизонтальній, добре спланованій площадці. В інших випадках щогла має бути опущена. Допускається буксирування верстата трактором або бульдозером. При переміщенні на узвозах ведуча вісь повинна знаходитися нижче, тобто при підйомах — позаду, при опусканні - попереду.

При установці верстата для буріння свердловин в першому ряду, його подовжня вісь має бути перпендикулярною до верхньої бровки уступу, а мінімальна відстань від свердловини до верхньої бровки уступу —2 м. Управління під'їздом верстата для буріння свердловин в першому ряду повинно проводитися з дистанційного пульту. При установці верстата під його домкрати необхідно підмощувати тільки інвентарні підставки або надійні дерев'яні бруси типу шпал. Забороняється підмощувати під домкрати шматки порід, оскільки вони можуть миттєво руйнуватися. Це може призвести до розлітання шматків порід з великою швидкістю, перекосу верстата, заклинювання бурового інструменту та аварій.

При підніманні та опусканні щогли попереду і позаду верстата не повинні

знаходитися люди на відстані висоти щогли. Буріння свердловин від діючої повітряної лінії електропередачі повинно бути на відстані не ближче ніж 6 м.

Мінімальні радіуси закруглень автодоріг приймаються рівнозначним подвійному радіусу повороту транспортних засобів, а за наявності причепів і напівпричепів - потрійному радіусу повороту. При проходженні траншей уздовж автодороги має бути вільний прохід шириною 1,5 м. Якщо дороги мають затяжний схил з нахилом понад 0,06, повинні бути передбачені площадки з нахилом не більше ніж 0,02 і довжиною не менше ж 50 м на кожні 600 м шляху.

Проїжджа частина дороги на з'їздах повинна відгороджуватися від призми зсуву валом або захисною стінкою. Висота загородження має бути не менше ніж 1/3 діаметра колеса найпотужнішого автомобіля, а ширина - не менше ніж 1,5 його висоти. На уступах без призми зсуву огородження встановлюють на відстані не меншій як 1 м від верхньої бровки.

Перед початком зміни механік автогосподарства має письмово засвідчити справність автомобіля. У випадку вимушеної зупинки на похилі, поставивши автомобіль на гальма, водій повинен підкласти під колеса упори.

Буксирування автомобіля чи іншого транспорту в кар'єрі дозволяється лише із застосуванням жорсткої зчіпки. Використання еластичних зчіпок заборонено. Причепи та напівпричепи повинні бути обладнані габаритними сигналами, сигналом «Стоп» та сигналами поворотів.

Швидкість, порядок руху автомобілів у кар'єрах, залежно від покриття та профілю дороги, визначає адміністрація.

Регулювання руху транспорту в кар'єрах має проводитися згідно з Правилами дорожнього руху.

Інструктаж водіїв з правил безпеки проводить адміністрація автогосподарства або кар'єру. Водіям, що влаштовуються на роботу в кар'єр, видається свідоцтво на право працювати в кар'єрі.

При нещасному випадку постраждалому слід самому або за допомогою товариша по роботі надати першу допомогу і негайно після цього звернутися в медпункт. У всіх випадках, коли потрібна швидка медична допомога на місці роботи, слід по найближчому телефону викликати лікаря з медпункту.

Про кожен нещасний випадок сам постраждалий або що працює разом з ним повинні негайно повідомити особі нагляду і отримати у нього напрям до лікаря.

При виявленні робочим яких-небудь небезпек, які можуть викликати аварії з транспортним і гірничим устаткуванням або нещасні випадки (обвали уступів, падіння ліній електропередач, прорив води у вироблений простір, пошкодження залізничних колій і т. п,), необхідно попередити людей, що знаходяться на небезпечній ділянці, і негайно повідомити черговий технічний персонал про відмічені небезпеки.

Всі робітники зобов'язані знати і уміти застосовувати на практиці способи звільнення від дії струму, надавати першу допомогу ураженим електричним струмом, а також при сонячному ударі, переломах, опіках і тому подібне.

Кожен робітник повинен знати правила протипожежної безпеки, дотримувати їх і уміти користуватися протипожежними засобами.

За порушення правил техніка безпеки, які можуть викликати нещасний випадок, порушники допускаються до роботи на тільки після складання іспитів по правилах техніки безпеки або по спеціальному дозволу керівників підприємств.

Особи, винні в порушенні правил техніки безпеки, залежно від ступеня і характеру порушень несуть відповідальність в дисциплінарному, адміністративному або кримінальному порядку.