Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная работа 1 , ноосфера и взаимосвязь ч...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
63.62 Кб
Скачать

Предмет и заданняя глобалістики

1983-Термін Глобалізація був опублікований вчених Левітом у статті в Гарвард бізнес рев'ю.

Гобалістіка-особлива галузь наукового дослідження, спрямовані на вивчення сутності передумов, тенденцій, етапів розвитку глобалізаційних наслідків у вигляді глоб проб людства наука досліджує моделі майбутнього людського пристрою в умовах інтенсифікації соц. Зв'язків які ми визначаємо як процес глобалізації.

Об'єктом дослідження виступає сама дійсність, яка існує незалежно від суб'єкта, який її пізнає. Об'єкт існує до предмета, може вивчатися різними науковими дисциплінами. Предметом дослідження виступає та грань об'єкта, яку досліджує саме ця дисципліна.

Предмет глоб:-сучасна глобалізація-Глобальні проблеми цивілізації.

Завдання глоба листочки:

1. Порівняльний аналіз можливих альтернативних шляхів розвитку глобалізації

2. Порівняльний аналіз стратеги м взаємодії (міжцивілізаційного зіткнення цивілізацій ІП Харктінгтон)

3. Порівняльний аналіз основних соціокультурних ценостей Сучасних цивилиз

4. Обгрунтування концепції гуманітарного конценсса

лобалістіка має міждисциплінарний характер, тому що різні науки, Виходячи зі свого предмета і об'єкта, аналізують різні аспекти глобалізації, визначають власні бачення шляхів вирішення глобальних проблем, Розглядаючи їх як окремо один від одного, так і в якості цілісної системи.

Так, з точки зору В.О.Дергачова, глобалістика є міждисциплінарною формою знання в області Міжнародних відносин і світової політики, яка прагне подолати кризу гуманітарних наук, розділених спеціалізацією, часто неможливо подолати, і трансформацією предметів дослідження під впливом процесів, що відбуваються в сучасному світі . Глобалістика являє собою аналітичну дисципліну з розмівчастіми контурами предмета дослідження, сферу пізнання і дослідження, де різні наукові дисципліни і філософія, взаємодіючи між собою, кожна з позицій власного предмета та методології, аналізують різні аспекти глобалізації та пропонують власні шляхи розв'язання глобальних проблем.

Тому існують і певні відмінності в визначення об'єкта і предмета дослідження глобалістика.

Українські дослідник О.Білорус стверджує, що об'єктом глобалістика є процеси глобалізації, а предметом - виявлення законів і закономірностей формування нової системи світового порядку - глобалізму.

Методології глобалістика він Вважає глобально-цивілізаційний підхід, Який дозволяє виявити генезис, витоки і взаємозв'язок політичних, економічних і культурних вимірів глобалізації, співвідношення процесів глобалізації, інтеграції та дезінтеграції, регіоналізацією та фрагментації.

З точки зору російського дослідника А.П.Федотова, предметом дослідження глобалістика є єдиний позамежний світ. Український вчені Бебик і Л.Дегтярьова висловлюють точку зору, що глобалістика - це наука про системному, комплексному вивченні громадської сфери, яка розглядається як цілісні об'єкт дослідження з точки зору діалектичний єдності і суперечливості процесів універсалізації та гетерогенності світу, що глобалізується.

Отже, глобалістика характерно:

• планетарні масштаби об'єкта дослідження;

• метод системного аналізу процесів і явищ політичної, соціальної, економічної, військової та технічного характеру в поєднанні з морально-етичними, культурними і релігійними категоріями і концепціями.

Глобалістика Виступає як сукупність політологічному, соціологічних, культурологічний та соціально-філософських теоретичних підходів, які формуються відповідно до глобалізму як принципу, як ідеології глобалізованого світу.

Принцип глобалізму вимагає структурно-цілісного погляду на систему соціальних відносин людини, природи і суспільства, розуміння стану Цією системи як перманентно кризового, оскільки в межах поля, досліджується, опиняються всі напруженості і конфлікти, характерні для проживання людини; розробки проблематики управлінського оволодіння кризовим розвитком.