Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная работа 1 , ноосфера и взаимосвязь ч...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
63.62 Кб
Скачать

Поняття та еволюція біосфери

Поняття біосфери вперше було введено австрійським ученим геологом Едуардом Зюсом в 1875 році. З точки зору складових компонентів біосфера - це нижня частина атмосфери, гідросфера і верхня частина літосфери, населені живими організмами, або за висловом Володимира Івановича Вернадського - "область поширення живої речовини".

Всі компоненти біосфери тісно взаємодіють між собою, складаючи цілісну, складно організовану систему, що розвивається за своїми внутрішніми законами і під дією зовнішніх сил, у тому числі космічних (сонячного випромінювання, гравітаційних сил, магнітних полів Сонця, Місяця та інших небесних тіл)

Перша фаза.

У 1922 р. А.Фридман пришол до висновку Всесвіт повинна або розширюватися, або стискатися. У 1929 р. американський астроном Едвін Хаббл виявив розбігання галактик, що свідчило про розширення Всесвіту., Вчені прийшли до висновку що приблизно 20 млрд років тому Всесвіт був стислій в точку. У результаті Великого вибуху вона почала розширюватися, інакше кажучи існувати.

Потім утворилася наша Галактика (8 млрд. років тому). Коли поверхня планети охолола, водяна пара почала конденсуватися в атмосфері і випадає перший вождями. Поступово вода накопичувалася, утворюючи океани. На планеті сформувалася гідросфера. Циркуляція атмосферних мас, води і розчинених в ній мінералів, породили геологічний, кругообіг речовин.

Друга фаза.

Хімічна еволюція. Протягом цієї фази (4,6-3,8 млрд. років тому) на Землі відбувалися процеси синтезу та накопичення простих органічних сполук, необхідних для існування життя: амінокислот і простих пептидів, азотистих основ, простих вуглеводів. Ці сполуки, «цеглинки життя», Органічні речовини накопичувалися в океані, утворюючи так званий «первинний бульйон».

Незалежно від того, яким шляхом з'явилося життя на нашій планеті, жива речовина докорінно змінила її зовнішній вигляд: на Землі виникло біосфера.

Третя фаза.

Давня біосфера. Еволюція прокаріотів світу. Виникнення біологічного кругообігу речовин. Формування кисневої атмосфери. Ця фаза еволюції нашої планети почалася приблизно 3,8-4 млрд. років тому. Перші живі організми прокаріоті. Вони жили в морях, «ховаючись» на глибині від згубного ультрафіолетового випромінювання Сонця

Діяльність живої речовини, що проник у всі куточки планети, привела до виникнення нового утворення - біосфері. Розміри перетворень, здійснюваних живою матерією, досягли планетарних масштабів, істотно видозмінивши вигляд і еволюцію Землі.

Біосфера, виникнувши і сформувавшись 1-2 млрд. років тому перебуває в постійному динамічному рівновазі і розвитку.

Четверта фаза.

Виникнення еукаріот. Заселення суші. Сучасна біорізноманіття органічного світу.

В результаті процесу фотосинтезу - діяльності зелених рослин, утворився сучасний газовий склад атмосфери, в ній з'явився кисень.

З виходом живої речовини на сушу прискорилися процеси руйнування гір. З тих пір не тільки коливання температури, дощі та вітри, але і величезна армія рослин, бактерій, грибів і лишайників подрібнювали, розпушували, розчиняла мінерали

В.І. Вернадський показав, що тонка оболонка Землі - біосфера, що складається з різнорідних структур - живого і неживого речовини, підтримує в стані динамічної рівноваги всі що протікають в ній процеси завдяки безперервному перетоку (круговороту) атомів з відсталої матерії через живу речовину знову в неживу природу.

Релігія розглядає виникнення життя на Землі як акт творіння Господа, даючи часом досить витончені тлумачення опису цього акту Книгою Буття й різко критикуючи гіпотези природного походження життя.

Деякі вчені (І. Вернадський, Ф. Крик) вважають, що живі організми були занесені на Землю з Космосу або з метеоритами та космічним пилом (гіпотеза панспермії), або «зародки життя» розсилалися на зорі геологічної історії землі якої космічної надцивілізація для запліднення млявими, але потенційно придатних для життя планет .

Вершиною еволюції живого на Землі з'явився чоловік, який як біологічний вид на основі численних змін придбав не тільки свідомість, але і здатність виготовляти і використовувати у своєму житті знаряддя праці.

За допомогою знарядь праці людство стало створювати фактично штучне середовище свого проживання (поселення, житла, одяг, продукти харчування, машини і багато чого іншого). З цього часу еволюція біосфери вступила в нову фазу, де людський фактор став потужною природного рушійною силою.

Зростання населення, якісний стрибок у розвитку науки і техніки за останні два століття, і особливо в наші дні, привели до того, що діяльність людини стала фактором планетарного масштабу, що направляє силою подальшої еволюції біосфери. Виникли антропоценози - співтовариства організмів, в яких людина є домінуючим видом, а його діяльність-визначальною стан всієї системи.

Термін «ноосфера» був запропонований в 1927 році французьким математиком і філософом Е.Леруа. «Noos» - давньогрецька назва людського розуму. У 30-40-х роках XX століття В.І. Вернадський розвинув уявлення про ноосферу. Він розумів ноосферу як якісно нову форму організованості, що виникає при взаємодії біосфери і суспільства, як новий еволюційний стан біосфери, цілеспрямовано перетворюється в інтересах людства. Науку про взаємовідносини між людським суспільством та природою назвали ноогенікой. Основне її завдання - виправлення порушень у взаємозв'язках людини і природи, викликаних прогресом техніки.

Один з напрямів глобальних досліджень-аналіз проблем біосфері за допомогою фізичних моделей клімату и глобальних біохемічніх ціклів, що дозваляють враховуваті вплив таких НАСЛІДКІВ людської актівності як парниковий ефект и ядерна катастрофа

В основних концепціях глобалістіки світ складаеться з двох елементів біосфері та людства. А П Федотов візначае Що в інтегральному елементі - людстві сховані Особливості збурювань біосфері.

Таким чином, сучасна біосфера включає в себе:

1) Живі організми (рослини, тварини, мікроорганізми).

2) Тропосфера (нижній шар атмосфери до озонового шару).

3) Гідросфера (океани, моря, річки і т.д.).

4) Літосфера (верхня частина земної кори).

На основі вчення Вернадського в даний час біосферу визначають як активну оболонку Землі, в якій сукупна діяльність живих організмів проявляється як геохімічний фактор планетарного масштабу. Таке визначення біосфери відображає важлива теза: наша планета Земля така, яка вона є сьогодні, тільки тому, що на ній існує життя!

Масштаби впливу людського суспільства на біосферу за останні 150 років порівняти з глобальними екологічними кризами