Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная работа 1 , ноосфера и взаимосвязь ч...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
63.62 Кб
Скачать

Шляхи вирішення глобальних проблем

Для оптимального вирішення глобальних проблем сучасного етапу суспільного розвитку необхідні дві групи передумов: науково-технічні та соціально-політичні. Зміст перших полягає в забезпеченні науково-технічного прогресу в межах, необхідних для регулювання природно природних процесів; друге - у створенні таких соціально-політичних умов, які дадуть можливість практично вирішувати глобальні проблеми. На найближчий період єдиним шляхом вирішення глобальних проблем є розгортання широкого міжнародного співробітництва.

Необхідно переосмислення всієї системи ціннісних орієнтацій і зміна життєвих установок, зміщення акцентів з коштів життя, якими так довго були зайняті люди, на цілі життя.

Загострення глобальних проблем створило принципово нові умови для розвитку людства, умови постійної, реальної загрози життю на Землі.

Людство має справу з системою глобальних проблем.

Одним із шляхів вирішення глоб проб - створення безпечних виробництв, щоб відходи виробництва не забруднювали навколишнє середовище, а знову надходили у виробничий цикл як вторинна сировина.

Ще Ф. Жоліо-Кюрі попереджав: «Не можна допустити, щоб люди направляли на своє власне знищення ті сили природи, які вони зуміли відкрити і підкорити».

Сприяти створенню великого числа контрольних органів, що складаються з висококваліфікованих фахівців, на основі чітко розробленого законодавства згідно міжнародним угодам по екологічним проблемам. Постійно доносити інформацію до усіх держав і народів по екології через засоби радіо, телебачення і преси, тим самим піднімати екологічна свідомість людей і сприяти їх духовно-моральному відродженню згідно вимогам епохи.

Расспространеніяхристиянства ідей гуманізму може допомогти у вирішенні ГОБ проб. Гуманізм-світогляд, в центрі якого знаходиться ідея людини як вищої цінності; Цицерон говорив, гуманізм - вища культурна і моральний розвиток людських здібностей в естетично закінчену форму в поєднанні з м'якістю і людяністю.

Римський клуб розглядав шляхи їх вирішення основна проблематика його досліджень полягала в глобальному моделюванні, з урахуванням різних аспектів людського життя таких як: соціальних, політичних, моральних, культурних, економічних. Дослідження проводилися в двох напрямках:

Пошук шляхів формування нового "глобального мислення" досить детально розглядається в одному з перших доповідей Римському клубу "Цілі людства" (Е. Ласло). Певна еволюція поглядів помітна і в іншій доповіді "Немає меж навчанню" (Дж. Боткін та інші), де головна увага приділяється розгляду питань, пов'язаних з реформою системи навчання. Будучи не в змозі запропонувати реальні кошти виходу з глобальної кризи, дані теоретики зупиняються на аналізі тих перешкод, які заважають в дійсності впровадження "нових форм" навчання. Подібні утопічні заклики до зміни сучасного способу мислення висловлюються і в деяких інших доповідях Римського клубу. Зокрема, вони отримали подальший розвиток у широко відомих роботах колишнього президента Римського клубу А. Печчеї "Людські якості" (1979) і "Сто сторінок для майбутнього" (1981), де він відстоює необхідність якісної зміни стилю і способу мислення.

Церква, активно включаючись в розробку глобальних проблем сучасності, всіма силами і можливостями прагне зберегти і розширити свій вплив на всі верстви населення. Для цих цілей створюються різного роду "теології природи", "екотеологіі", "глобальні стратегії виживання" і т.д.

Релігійні ідеологи в пошуках шляхів вирішення глобальних проблем зосереджують увагу на боротьбі за перевагу духу над матерією. Визнання зверхності духовності, моральності є умовою успішного контролю над розгортанням глобальних проблем, над розвитком технічної цивілізації. Тому лише першість релігії й етики перед технікою сприятиме вирішенню глобальних проблем.

Пріоритети релігії, релігійної етики в справі вирішення глобальних проблем відстоюють і багато західні вчені, в тій чи іншій мірі займаються розробкою питань віровчення церкви. Найбільш характерна в цьому плані позиція Л. Уайта та А. Тойнбі, які вважають, що для вирішення глобальних проблем досить повернутися до давніх (пантеїстичним) поглядам.

З. Бжезинський, розмірковуючи про сучасних глобальних протиріччях світу шляхах їх вирішення, основний акцент робить на вірі людей. Він вважає, що віра - це "соціальний цемент", істотний компонент суспільного життя, бо суспільство, якщо воно ні в що не вірить, це суспільство розпаду. чому наявність загальних (значущих) почуттів і об'єднуючи-нього віри, здатне багато в чому стимулювати рішення стоять перед людьми проблем суспільного розвитку. З точки зору З. Бжезинського, таким об'єднуючим духовним началом - вірою сучасної людини має стати раціональний гуманізм. Раціональний гуманізм - це така форма світогляду, яка вирішення всіх питань співвідносить з інтересами кожної людини в поліпшенні життя та дотримання його прав.

Полемология-напрям наукових досліджень про військовий конфлікт. Біля витоків цього наукового напряму стояв відомий французький учений Г. Бутуль.Р. Каррер, Ж. Френд та ін

Сучасні школи полемологии вважають війну соціальною хворобою, що вимагає лікування. полемологіческое напрям досліджень ставить і вирішує завдання пошуку практичних кроків у подоланні війни. Аналізуючи війну, мир і конфлікт як неминучу тріаду життя сучасного суспільства, полемология націлює людство на пошук, шляхів збереження соціальної рівноваги, тобто пошук таких форм діяльності і взаємин людей, які допомагали б їм жити в світі.

П. А. Сорокін стверджує що якщо збільшення неегоістіческой творчої і мудрої любові запанує в суспільстві, т е. якщо людство серйозно поставиться до цього завдання - тоді надзвичайно небезпечна криза нашого століття може бути подолана і - гармонія, щастя і мир - вітатимуть прийдешні покоління .

Джон Белл закликає людей у ​​всіх своїх взаєминах слідувати принципам толерантності та плюралізму. На його думку громадська сфера повинна регулювати взаємовідносини людей на основі ліберальних принципів договору, контракту, угоди, приватна ж сфера - це область індивідуального вибору, що підкоряється виключно правилам тих асоціацій і груп, до яких кожна людина добровільно себе відносить. Соціальний порядок у суспільстві повинен грунтуватися на тому, що різноманіття думок врівноважується універсалізмом загальних правил

Деякі вчені стверджують що необхідно: - зупинити гонку спорудження-заборонити зброю масового знищення-подолання соціальної нерівності-зниження темпів росту-

Поряд з соціально-економічним перебудовою суспільства все більшого значення набуває формування нового глобального свідомості. На зміну пануванню технічних і біологічних законів взаємодії суспільства і природи повинні прийти соціальні (розумні) закони. І цей перехід на новий щабель розвитку, на новий рівень осмислення законів взаємодії суспільства з природою В.І. Вернадський називає етапом формування ноосфери (сфера розуму; сфера взаємодії суспільства і природи, в межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку)

Висновок:

Центральною ланкою стратегії вирішення глобальних проблем є розвиток всеосяжного міжнародного співробітництва, об'єднання різноманітних зусиль всього людства.

Потрібні культурні зміни, пов'язані із зародженням нових цінностей і мотивацій - соціальних, етичних, духовних, повинні стати невід'ємною основою світогляду самих широких мас

мета: розробити заходи з економічної та екологічної стабілізації, досягненню глобальної рівноваги, через обмеження зростання цивілізації і перегляд структури потреб самої людини.

діяльності глобальні проблеми набули планетарний характер і на наших очах стали об'єднувати людей всієї планети перед лицем спільної небезпеки і в ім'я спільних цінностей, головною з яких є саме життя.

мета: перенести акцент діяльності людини з кількісних параметрів на якісні.