Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
59Архітектура Бразилії.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
36.1 Кб
Скачать

64Роберт Вентурі ділить будинки на 2 групи:

«утки - качки» будівлі, в яких функціональна й об'ємно-просторова композиція підпорядковані символічній формі;

«декоровані сараї» будинки, спроектовані точно за функціональною програмою не оглядаючись на естетику, все символічне привнесене в них ззовні, у вигляді накладних елементів. Вентурі висловлював ідею будівництва будівель-сараїв з тим, щоб власники самі поклопоталися про їх оформлення, прикрашання - "Архітектура без архітектора".

Проекти Вентурі не настільки спірні і викликаючі, як його теоретичні вислови. У 1970-х рр. ним побудовані дві схожих одна на одну вілли: ІоЬпзоп Ноизе і Тискег Нои$е, (Джексон-хаус і Такер-хаус), які Вентурі талановито вписав в навколишню природу, що стали яскравими прикладами органічної архітектури.

Квадратні в плані, вони вінчаються великими пірамідальними дахами, в яких прорізають напівкруглі або круглі вікна (бичачі очі). Форми цих вікон контрастують з гострими кромками покрівель, а самі будинки нагадують великі окаті гриби. Вельми цікаво обіграна масштабність вікон, змінна на різних поверхах від великих площ скління до подрібненого штрихування обрамлень.

У плануваннях цих будинків нетрадиційним є винесення віталень на верхні поверхи під покрівлі, де найвище і красиво оформлений простір.

65Творчий почерк Стерна. Серйозніший і традиційний Стерн при проектуванні котеджів для субурбій (предмість американських міст), де мільйони сімей втілили в життя американську мрію про власний будинок. Збувся пророчий прогноз Френка Ллойда Райта про "місто безмеж", що об'єднує блага цивілізації з красою природного середовища. Архітектурна фірма Стерна стає лідером в галузі проектування приватного житла. Творчий почерк Стерна легко впізнанний: -скатні дахи, символізуюча затишність і захищеність; -високі цегляні труби; - крупні деталі; -живописний розподіл об'ємів і мас; - чітко вивірені планування; - поєднання елементів ордера з місцевим колоритом. При розробці генеральних планів Стерн удається до неодмінного криволінійного трасування вулиць, що дозволяє: -забезпечити різноманітність видових точок і уникнути розташування вікно у вікно; -збити ієрархію і піти від небажаних порівнянь.

Навіть при проектуванні будинків у традиційному американському ґонтовому стилі Стерн розбавляє форми класичними деталями. Прикладом може бути котедж в пос. Колфакс (Прінстон, Нью-Джерсі). Як і багато споруд Стерна, цей будинок - дволикий Янус, архітектурні вирішення його фасадів достатньою мірою відрізняються один від одного. При проектуванні резиденції в Тст-гемптоні (Нью-Йорк) Стерн поставив перед собою завдання передати "відчуття місця". У будівлі яскраво виражений контраст мас верхнього і нижнього поверхів. Будинки Стерна респектабельні і доречні. Можливо, в цьому криється секрет їх популярності і комерційного успіху. Однією з найпривабливіших рис постмодернізму став відхід від образу споживача як "усередненого городянина", який покірно, безсловесно і вдячно приймає науково виготовлену, дозовану і гігієнічну "архітектурну їжу", а його залучення і зацікавлення, а іноді і до співтворчості. На поч. 80-х складалося співіснування різних концепцій, зв'язаних на рівні прихованих культурних значень, але таких, що утілювалися в несхожі візуальні моделі. Це і постмодернізм, і хай- тек, і деконструктивізм

У 1977 р. американський архітектор Роберт Стерн, один з найбільш процвітаючих архітекторів США і яскравий представник постмодернізму, сформулював 3 постулати (принципи) постмодернізму: контекстуалізм, аллюзіонізм і орнаменталізм. Перший принцип -(контекстуальність) підпорядкування архітектури чинникам, витікаючим з конкретного середовища, оточення і контекстів культури; другий - введення в об'єкт натяків (алюзій), що посилають до історичних стилів. При цьому алюзії відрізняються від прямих цитат іронічним відношенням до джерела. Третій принцип - (орнаментальність) коло архітектурних елементів дуже широке, воно виходить за межі утилітарно необхідних елементів, реабілітація елементів декору, що несуть смислове навантаження, але не несучі конструкції.

Всі ці принципи представлені в одній з робіт Стерна - прибудові критого басейну до резиденції в Лльовелін Парк (Нью-Джерсі). Симбіоз особняка в георгіанському стилі і сучасного критого басейну екстравагантний і за суттю, і формою. Об'єм басейну врізаний в пологий горб,

модернізму, виявляє її основні риси (декор, функція як декор, новий еклектизм, заснований на прямому цитуванні різних джерел в одному творі, іронічне переосмислення модернізму).