Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
59Архітектура Бразилії.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
36.1 Кб
Скачать

54Арх. Австрії

Нові пошуки в архітектурі кінця 19-поч. 20 ст. в Австрії мали значний вплив на всю європейську арх. і зіграли значну роль в становленні різних творчих напрямків нової арх. Вплив багатьох арх. розповсюдився за межі Австрії. И.Ольбріх, О.Вагнер, И.Гофман, А.Лоос, які мали вплив сецесіону (1897р.) У 1920-х рр. будівництво повязано перш за все з Віднем. Віденське муніципальне будівництво визначило творчу спрямованість австрійської арх. 1920—30-х рр. Віденські житлові комплекси, досить великі за розмірами, були консервативними, раціональне планування, сучасні будматеріали і конструкції мало застосовувались: симетрична композиція, русти, арки, периметральна забудова тощо (Карл-Марксхоф, 1927-29, арх. К.Ен.)

Після війни будівництво триває з урахуванням сучасних містобудівних принципів - вільне планування, мішана забудова. За пр. Ф.Шустера два комплекси Пер-Альбін-Хансон, 1949-53, та Комплекс на Зименштрассе 1950-54.

Значні успіхи в проектуванні шкіл, дит.закладів, басейнів, спортзалів (Штадтхалле (міський зал) у Відні, за конкурсним проектом арх. Райнера і інж. Ф.Баравалле 1954-58.)

57Арх. Бельгії.

Зародження нового мистецтва. Творчість В.Орта, А.ван де Вельде. В.Орта (Палац красних мистецтв в Брюсселі 1922-28) - неокласицизм з використанням спрощеного, без декор, елементів ордеру. Раціоналістичний напрямок в арх., дешеві квартири. Сите Модерн під Брюсселем 1922-25 проект - Віктор Буржуа. Міжнародна виставка 1935 р. в Брюсселі арх. Жан ван Нек. Великий палац Століття (в зовн. Вигляді - неокласицизм).

Плани відновлення і реконструкції Брюсселя після Др.Св.війни, до міжнародної виставки 1958 р, в Брюсселі. Житлове будівництво (комплекси Кіль в Антверпені на пл. Маневрів в Льєжі. З др.пол. 1950-х рр. посилився вплив американського різновиду функціоналізму- школи Міс ван дер Рое. Споруда Соціального забезпечення в Брюсселі проект Гуго ван Кейка. 1958. Споруда нового брюссельського аеровокзалу, 1958 за пр. М.Брюнфо. Операційний зал. Для виставки будувалися павільйони - Атоміум (інж. А.Ватеркейн, арх. А.і Ж. Полак), «Залізобетонна стріла» -винос консолі 80 м. (інж. Падюар, арх. Ж ван. Дорселар). Павільйон інформаційного центру (арх. Боше, Ж.П.Блондель і О Ф Філіппон, інж. Р.Сарже).

56Арх. Греції

Будівництво припортових місць, забудовуються Афіни між першою і другою св. Війнами. Реконструкція Салоніків. Після війни - відновлювальні роботи, в першу чергу в Афінах. В приватних будинках - використання залізобетону, штукатурки, дикого каменя, скла. Намагання арх. зблизити форми народного будинку і сучасних споруд, своєрідна грецька «органічна арх.», що проявилося в будвництві заміських будинків. Використання традицій народного зодчества, що вміло поєднує споруду з рельєфом місцевості, розміщуючи на різних рівнях дворики, тераси, інші приміщення, (дім художника Васіліу в Афінах, 1958, арх. Карандінос, низка будинків споруджених арх.Пікіонісом і ін. в паркових районах Афін, замісьткі вілли). Прийоми народної арх. були використані про відновленнні поселень о.Санторін (Тіра), зруйнованих землетрусом. Орг.арх. розвинулася в будівництві готелів.